Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ανακοινώσεις Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού

Διαβούλευση Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΠΠΑ) ΠΑΜΘ

Ο Ν.4635/2019 (ΦΕΚ Α 167/30.10.2019) - «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» επιφέρει τροποποιήσεις στον τρόπο διαχείρισης του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Μέσω του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) ουσιαστικά θεσμοθετείται ένα ολοκληρωμένο σύστημα για το σχεδιασμό, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται από τους εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Οι προγραμματικές περίοδοι του Ε.Π.Α. έχουν πενταετή διάρκεια και η έναρξη της πρώτης προγραμματικής έχει οριστεί την 1η Ιουλίου 2021.

Στο πλαίσιο αυτό, με την υπ. αρ. 38/31.8.2020 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) για την προγραμματική περίοδο 2021-2025. Στη διαμόρφωσή του λήφθηκαν υπόψη οι συνέπειες των έκτακτων καταστάσεων (πανδημία COVID-19) οι οποίες έλαβαν χώρα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο καθώς και οι αναπτυξιακές ανάγκες και δυνατότητες σε εθνικό επίπεδο (κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης, περιφερειακές ανισότητες, ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού υποδείγματος, τεχνολογικές εξελίξεις, κλιματική αλλαγή – περιβάλλον καθώς και λοιπές προκλήσεις). Ως αποτέλεσμα, προσδιορίστηκαν οι αναπτυξιακοί στόχοι του ΕΠΑ, οι οποίοι αναπτύσσονται συνολικά σε πέντε πυλώνες:

  • Έξυπνη Ανάπτυξη
  • Πράσινη Ανάπτυξη
  • Κοινωνική Ανάπτυξη
  • Ανάπτυξη Υποδομών
  • Ενίσχυση Εξωστρέφειας

Προσδιορίστηκε επίσης η κατανομή των πόρων του ΕΠΑ στα τομεακά και στα περιφερειακά προγράμματα ανάπτυξης. Πιο ειδικά, για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο προϋπολογισμός προσδιορίστηκε σε 145 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με το άρθρο 58, Κεφάλαιο Ε, Μέρος Β’ του Ν. 4796/2021 (ΦΕΚ  Α 63/17.4.2021), απαιτείται διαβούλευση του σχεδίου του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΠΠΑ) πριν υποβληθεί προς έγκριση στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η διαβούλευση λαμβάνει χώρα με την ανάρτηση του σχεδίου ΠΠΑ στην ιστοσελίδα του φορέα για διάστημα τουλάχιστον 15 ημερών.

Η υποβολή σχολίων/ παρατηρήσεων επί του σχεδίου του ΠΠΑ μπορεί να γίνει με αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

Διαβάστηκε 812 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Αυγούστου 2021 14:43
Τμήμα Σχεδιασμού Ηλεκτρονικών  Υπηρεσιών για τον Πολίτη

Τελευταία άρθρα από τον/την Τμήμα Σχεδιασμού Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών για τον Πολίτη

FaLang translation system by Faboba