Ενημέρωση πληθυσμού σχετικά με τη σαλμονέλλωση
Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων σαλμονέλλωσης που έχει σημειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα πανευρωπαϊκά αλλά και στην περιοχή μας, η Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Καβάλας κρίνει απαραίτητη την ενημέρωση του πληθυσμού όσον αφορά την λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας.
Η τήρηση των βασικών κανόνων ατομικής υγιεινής και ο σωστός χειρισμός των τροφίμων είναι ιδιαίτερης σημασίας για την προστασία από τη νόσο.
Συγκεκριμένα μέτρα που μπορεί να λάβει κανείς είναι:
1. Αποφυγή κατανάλωσης ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων πουλερικών ή κρέατος, καθώς και φαγητών που περιέχουν ωμό ή ατελώς μαγειρεμένο αυγό (π.χ. τιραμισού, σπιτική μαγιονέζα, σπιτικό παγωτό). Σημειώνεται ότι ο μικροοργανισμός καταστρέφεται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 70°C (για τουλάχιστον 2 λεπτά).
2. Αποφυγή κατανάλωσης μη παστεριωμένου γάλακτος ή άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων ή μη χλωριωμένου νερού (νερό από πηγάδια, ρυάκια, λίμνες κ.ά.)
3. Τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής στον χώρο της κουζίνας:
4. Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ζεστό νερό
5. Όταν υπάρχουν παιδιά κάτω του ενός έτους, έγκυες ή ανοσοκατεσταλμένα άτομα δε θα πρέπει να φιλοξενούνται στο σπίτι ερπετά ως κατοικίδια.
Ιδιαίτερα οι επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης θα πρέπει να εφαρμόζουν σχολαστικά τους κανόνες χειρισμού τροφίμων και τους οδηγούς υγιεινής του ΕΦΕΤ σύμφωνα με όσα εκπαιδεύτηκαν στα αντίστοιχα προγράμματα εκπαίδευσης χειρισμού τροφίμων.
Η Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Καβάλας θα συνεχίσει τους ελέγχους εφαρμογής των κανόνων παρασκευής και διάθεσης τροφίμων από τις επιχειρήσεις εστίασης.