Γραφείο Τύπου

Ευρεία σύσκεψη του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου στο Δήμο Αρριανών

24102022

24102022

24102022

24102022

24102022

24102022

24102022

Ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστου Μέτιου και του Δημάρχου Αρριανών κ. Αμέτ Ριτβάν πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Δήμου Αρριανών στη Φιλλύρα, με τη συμμετοχή Αντιπεριφερειαρχών, Αντιδημάρχων και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας ΑΜΘ, της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και του Δήμου Αρριανών.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τα παρακάτω θέματα:

1. Η πορεία υλοποίησης των έργων του Δήμου Αρριανών τα οποία έχει χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια ΑΜΘ από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για 3 έργα προϋπολογισμού 2,6 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν:

Την προμήθεια συστήματος εκσυγχρονισμού του δικτύου ύδρευσης και διασφάλισης της ποιότητας και της επάρκειας νερού του Δήμου.

Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου.

Τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου.

2. Έργα και μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν:

Ασφαλτοστρώσεις και συντηρήσεις του δρόμου Οργάνη – Μυρτίσκη, προϋπολογισμού 360.000 ευρώ.

Συντηρήσεις και τοποθέτηση στηθαίων στο δρόμο προς Κέχρο, στο δρόμο Κάρδαμος – Κύμη, στην περιοχή του Καλλυντηρίου, στον Άρατο, στο Λύκειο κ.ά.

Την κατασκευή ιρλανδικής διάβασης στον Μακροπόταμο στη Δοκό, προϋπολογισμού 1,3 εκατομμυρίου ευρώ.

3. Έργα ή και μελέτες που είναι σε εξέλιξη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, συνολικού προϋπολογισμού  άνω των 9 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν:

Την κατασκευή γέφυρας στον ποταμό Λίσσο, προϋπολογισμού 5,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Τις ασφαλτοστρώσεις και τη συντήρηση του δρόμου Πανεπιστημιούπολη – Γρατινή – Φιλλύρα – Αρριανά, προϋπολογισμού 2,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Την κατασκευή νέου τύπου ιρλανδικής διάβασης στο Ποντικόρεμα στα Αρριανά, προϋπολογισμού 1,3 εκατομμυρίου ευρώ.

Διαγραμμίσεις στο οδικό δίκτυο, τοποθέτηση πινακίδων και στηθαίων.

Καθαρισμό δρόμων από κλαδιά, προϋπολογισμού 75,000 ευρώ.

Καθαρισμοί ρεμάτων, κατασκευή αναχωμάτων και αποκατάσταση τεχνικών σε οικισμούς όπως τα Αρχοντικά, η Δοκός, το Λαμπρό, η Άγρα κ.ά.

4. Έργα τα οποία αποτελούν προτεραιότητα και για την Περιφέρεια ΑΜΘ και για το Δήμο Αρριανών προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ. O προϋπολογισμός για τα έργα που έχουν εκτιμηθεί είναι 7,7 εκατομμύρια ευρώ. Τα έργα αυτά αφορούν:

Την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στον οικισμό Ομηρικού, προϋπολογισμού 1,1 εκατομμυρίου ευρώ.

Την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στον οικισμό Αρριανών και την εγκατάσταση συστήματος απονίτρωσης, προϋπολογισμού 1,6 εκατομμυρίου ευρώ.

Την κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στον οικισμό Λυκείου, προϋπολογισμού 3,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Τη βελτίωση της οδικής σύνδεσης Κέχρου – Κερασιάς – όρια ΠΕ Έβρου, προϋπολογισμού 1,2 εκατομμυρίου ευρώ.

Εξετάστηκε επίσης η δυνατότητα για την εξασφάλιση χρηματοδότησης προκειμένου να υλοποιηθεί έργο βελτίωσης της οδικής σύνδεσης των δημοτικών ενοτήτων Οργάνης και Κέχρου, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης.

Τα εν λόγω τμήματα του οδικού δικτύου είναι τα εξής: α. Μυρτίσκη – Χλόη και β. Σμιγάδα – διασταύρωση Ραγάδας – Εσοχής.  

 5. Έργα αναγκαία στο Δήμο Αρριανών για τα οποία η Περιφέρεια δεσμεύει πόρους για την κατασκευή τους από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,9 εκατομμυρίου ευρώ. Συγκεκριμένα:

Μελέτη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της ΠΕ Ροδόπης για τη βελτίωση της οδικής σύνδεσης των δημοτικών ενοτήτων Οργάνης και Κέχρου και πιο συγκεκριμένα των τμημάτων: α. Μυρτίσκη – Χλόη και β. Σμιγάδα – διασταύρωση Ραγάδας – Εσοχής, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.

Ασφαλτόστρωση του δρόμου από τη Δοκό μέχρι τη διασταύρωση του δρόμου Γρατινή – Αρριανά, από το Δήμο Αρριανών, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

Ασφαλτοστρώσεις και συντηρήσεις του οδικού δικτύου στους οικισμούς Άρατος, Αρριανά, Αγιοχώρι, Πλαγιά, Στροφή, Δροσιά, Πάσσος, Χλόη, Οργάνη, Δοκός, Δειλινά και Χαράδρα από το Δήμο Αρριανών, προϋπολογισμού 616.000 ευρώ.

Μελέτη για την κατασκευή νέας ιρλανδικής διάβασης στην Άνω Δροσίνη από το Δήμο Αρριανών, προϋπολογισμού 37.200 ευρώ.

Μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία της κοίτης της γέφυρας Νικητών από το Δήμο Αρριανών, προϋπολογισμού 37.200 ευρώ.

Αλλαγή χλοοτάπητα στα γήπεδα Αρριανών, Δοκού και 5Χ5 Αρριανών, και εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού στο γήπεδο Αρριανών, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ.

Σε δήλωση του, ο κ. Μέτιος τόνισε ότι με τη δέσμευση και τη διάθεση πόρων από την πλευρά της Περιφέρειας, ο Δήμος Αρριανών θα μπορέσει να αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή.

Μαζί με τα έργα του Δήμου που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια, τα έργα που υλοποιεί η ίδια η Περιφέρεια μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΠΕ Ροδόπης επιλύουν σημαντικά ζητήματα ασφάλειας στο οδικό δίκτυο ενώ σε αυτά προστίθενται και τα νέα έργα που σχεδιάζονται για να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.

Όλα αυτά τα έργα βελτιώνουν το επίπεδο των οδικών μεταφορών στην περιοχή, διευκολύνουν την προσβασιμότητα, αυξάνουν την ασφάλεια των μετακινήσεων, ενισχύουν την αντιπλημμυρική προστασία και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στην περιοχή.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μέτιος στο έργο της κατασκευής της νέας γέφυρας του Λίσσου, το οποίο είναι σε εξέλιξη και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023.

Το έργο επισκέφθηκε ο κ. Μέτιος μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, τον Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης και Οικονομικών και τον Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

Διαβάστηκε 338 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Μαΐου 2023 19:33

Αναζήτηση Γραφείο Τύπου

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή