Εκδηλώσεις

Πρόγραμμα εορτασμού μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου Έτους 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΜΝΗΜΗΣ
ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Με την ευκαιρία του εορτασμού Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα πραγματοποιηθούν την 21η Μαΐου 2017, οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  1. Γενικός σημαιοστολισμός σε όλη την επικράτεια, από την ογδόη πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 21ης Μαΐου 2017.
  2. Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 21ης Μαΐου 2017 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΜΑΙΟΥ 2017

Οι ποντιακοί σύλλογοι του Νομού Καβάλας στα πλαίσια του εορτασμού της μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο Άγαλμα του «Ακρίτα του Πόντου», και στην συνέχεια λαμπαδηφορία προς την πλατεία Ελευθερίας, ως εξής:

19:30 Προσέλευση.

19:45 Έναρξη λαμπαδηφορίας με προπορευόμενο άγημα της Ελληνικής σημαίας.

Τερματισμός στην πλατεία Ελευθερίας, όπου από τις 19:00 θα «ηχεί» η καμπάνα του Πόντου και θα προβάλλονται video με θέμα τη γενοκτονία.

21:00 Χαιρετισμοί Επισήμων.

21:10 Ομιλία για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τον Δρ. Νίκο Μιχαηλίδη - καθ. Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστημίου Princeton ΗΠΑ.

21:30 Απαγγελία ποιημάτων και τραγουδιών.

21:50 Χορός Σέρρα

21:55 Τήρηση ενός λεπτού σιγής.

Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

22:00 Πέρας Εκδήλωσης. 

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2017

08:00 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΑΡΣΗ ΣΗΜΑΙΑΣ στην Πλατεία Ελευθερίας.

09:30 Απόδοση τιμών με μέριμνα της ΧΧΤΘΜ και της Φιλαρμονικής Δήμου Καβάλας.

10:00 Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των Ελλήνων του Πόντου, των αναιρεθέντων στη γενοκτονία του Πόντου, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ.κ. Προκοπίου. Ομιλία για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θα εκφωνήσει ο καθ. Πληροφορικής κ΄ Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Καβάλας, κ. Ηλίας Καλανταρίδης.

11:30 Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο «Ο Ακρίτας του Πόντου» (περιοχή Ιχθυόσκαλα), από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, τον Στρατηγό Διοικητή της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, την Δήμαρχο Καβάλας, τον Πρόεδρο του ΤΕΙ ΑΜΘ, τον Αστυνομικό Διευθυντή Καβάλας, τον Διοικητή της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος, τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Καβάλας, εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, εκπροσώπους των ποντιακών οργανώσεων και εκπροσώπους νομικών προσώπων που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο.

Τήρηση ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗΣ στη μνήμη των ενδόξως πεσόντων.

Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Πέρας Τελετής.

20.05 ΥΠΟΣΤΟΛΗ ΣΗΜΑΙΑΣ στην Πλατεία Ελευθερίας.

Σε ό,τι αφορά τις Ιεροτελεστίες, παρακαλείται να ρυθμίσει η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου. Τα θέματα που αφορούν την παράταξη, απονομή τιμών, τάξη, κίνηση τροχοφόρων κτλ., παρακαλούνται να ρυθμίσουν οι αρμόδιες Στρατιωτικές, Αστυνομικές και Δημοτικές Αρχές.

Τελετάρχες ορίζουμε τον κ. Αλέξανδρο Αρμάγο, υπάλληλο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και τον κ. Ιωάννη Τατσίδη, υπάλληλο του Δήμου Καβάλας.

ΚΑΒΑΛΑ, 11 Μαΐου 2017 

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Α. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ   ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΤΩΝ  ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ  ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ  ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ  ΚΑΒΑΛΑΣ 

ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ  13 ΜΑΪΟΥ  2017
17:30  Εκδήλωση – Αφιέρωμα  στην Μνήμη των προγόνων μας, στο Αμφιθέατρο Νέας Καρβάλης

ΚΥΡΙΑΚΗ 14  ΜΑΪΟΥ  2017
10:00  Τέλεση μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών Ελλήνων, των αναιρεθέντων στη γενοκτονία του Πόντου, στον  Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου  Λεύκης.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΦΑΝΙΟΥ

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΜΑΙΟΥ 2017
17:00  Εκδήλωση για την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, στον χώρο του Πάρκου της Γενοκτονίας των Ποντίων στο Ορφάνι  Καβάλας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΘΑΣΟΥ  ‘’ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΣΙΝΩΠΕΥΣ’’

ΚΥΡΙΑΚΗ  21  ΜΑΪΟΥ  2017
09:30  Τέλεση μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών Ελλήνων, των αναιρεθέντων στη γενοκτονία του Πόντου, στον  Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λιμένα Θάσου.
11:00 Επιμνημόσυνη Δέηση  στο χώρο του Μνημείου (περιοχή ΞΕΝΙΑ)
11:15 Κατάθεση στεφάνων
11:20 Ποντιακό Μοιρολόι (Λύρα τραγούδι : Αδάμ Αποστολίδης)
11:25 Χαιρετισμοί
11:30 Ομιλία από τον κ. Μαυρίδη Σάββα, με θέμα: «Γενοκτονίες στον κόσμο και η
γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».

ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΝΕΣΤΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ  28  ΜΑΪΟΥ  2017
19:30 Εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, και ομιλία του Δρ. Θεοφάνη Μαλκίδη – καθ. Κοινωνικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. 

ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΝΙΔΩΝ

 ΚΥΡΙΑΚΗ  28 ΜΑΪΟΥ  2017
10:15  Τέλεση Μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών Ελλήνων, των αναιρεθέντων στη γενοκτονία του Πόντου,  στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου Κρηνίδων. Μετά το πέρας της λειτουργίας θα ακολουθήσει πομπή στην πλατεία του ποντιακού Ελληνισμού όπου στο μνημείο της γενοκτονίας θα πραγματοποιηθεί ομιλία.Ενώ στο τέλος θα παρατεθεί δεξίωση με ποντιακά εδέσματα.

afisafinalsmall

Διαβάστηκε 1657 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017 09:20

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή