Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ανακοινώσεις Δ/νσης Αγρ. Οικον. & Κτηνιατρικής ΠΕ Ροδόπης

4ο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας στην Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ έτους 2014

ΘΕΜΑ: «4ο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας στην Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ έτους 2014»

1. Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Ροδόπης σε συνεργασία με το Π.Κ.ΠΦ.Π.Ε. Καβάλας εκδίδει το 4o δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων με στόχο την ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών της Π.Ε. Ροδόπης για καλύτερη καλλιεργητική διαχείριση και αποτελεσματική φυτοπροστασία στις βαμβακοκαλλιέργειες.
2. Διαπιστώσεις. Η βαμβακοκαλλιέργεια στις πρώιμες περιοχές είναι στο στάδιο πλήρους καρποφορίας αρχή ανοίγματος καρυδιών, και στις όψιμες στο στάδιο ανάπτυξης των καρυδιών. Από ότι φαίνεται οι καιρικές συνθήκες (δροσερός καιρός με ηλιοφάνεια) ευνόησαν την ανάπτυξη των φυτών και μείωσαν την οψιμότητα. Οι συλλήψεις στις παγίδες (πράσινου-ρόδινου σκουληκιού) τις τελευταίες ημέρες είναι λίγο ανεβασμένες αλλά επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι οι συλλήψεις δεν αποτελούν κριτήριο για ψεκασμό αλλά βοηθούν στον προσδιορισμό της περιόδου δραστηριότητος των εντόμων. Ψεκάζουμε μόνο όταν από τους επιτόπιους ελέγχους διαπιστώσουμε προσβολές πάνω από τα όρια ψεκασμού και ποτέ προληπτικά. Σε κάποια χωράφια παρατηρούνται προσβολές από ιασσίδες αλλά σε επίπεδα πληθυσμού που δεν χρειάζεται να ψεκαστούν. Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ροδόπης πιστεύει ότι το θέμα της φυτοπροστασίας στις πρώιμες φυτείες έχει λήξει για φέτος. Οι παραγωγοί όμως που έχουν όψιμες-τρυφερές βαμβακοφυτείες θα πρέπει να προσέχουν, ιδιαίτερα εκείνοι που δεν έλαβαν υπόψη τις συμβουλές μας και έκαναν προληπτικούς εντομολογικούς ψεκασμούς, όπως και εκείνοι που δεν εφάρμοσαν ορθολογική λίπανση – άρδευση και δεν έκαναν χρήση ρυθμιστών ανάπτυξης όπως γράψαμε στα προηγούμενα Δελτία γεωργικών προειδοποιήσεων.
3. Συστάσεις-Καλλιεργητικές πρακτικές. Συστήνεται στους βαμβακοπαραγωγούς που είναι όψιμοι για 10-15 ημέρες ακόμη να επισκέπτονται συχνά τα χωράφια τους και να ψεκάσουν μόνον όταν βρούν 6-8 σκουλήκια πράσινου στις 100 κορυφές φυτών ή 5 σκουλήκια ρόδινου σε 100 καρύδια ηλικίας 2 εβδομάδων που θα συλλεγούν τυχαία και περπατώντας διαγώνια στο χωράφι.
ΑΠΟΦΥΛΛΩΣΗ

Η αποφύλλωση βαμβακιού βοηθάει την ωρίμανση και το άνοιγμα των καρυδιών εξασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες συγκομιδής και επιτυγχάνει καλύτερη ποιότητα σύσπορου βαμβακιού απαλλαγμένο από ξένες ύλες.
Οι παραγωγοί έχουν δυνατότητες επιλογής χρησιμοποιώντας κατά περίπτωση σκευάσματα που δρούν είτε σαν ωριμαντικά ή είτε σαν αποφυλλωτικά ή συνδυάζοντας και τις δύο δράσεις μαζί.
Τα ωριμαντικά (ethephon) επιταχύνουν τόσο την ωρίμανση όσο και την αποφύλλωση γιατί μετά την εφαρμογή τους απελευθερώνεται αιθυλένιο στους φυτικούς ιστούς το οποίο συμβάλλει τόσο στην ωρίμανση –άνοιγμα καρυδιών, όσο και στην αποφύλλωση.
Τα ωριμαντικά όταν επιλέγονται στις όψιμες φυτείες είναι προτιμότερο να εφαρμόζονται όταν το ποσοστό ανοίγματος των καρυδιών είναι στο 20 %.
Τα αποφυλλωτικά πρέπει σε κάθε περίπτωση να εφαρμόζονται όταν έχει ανοίξει τουλάχιστον το 40-50% των καρυδιών. Πρόωρη αποφύλλωση έχει σαν αποτέλεσμα την ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση του βαμβακιού δημιουργώντας μισοανοιγμένα καρύδια και καραμελοποίηση αυτών.
Για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα πρέπει μετά τον ψεκασμό ωριμαντικών ή/και αποφυλλωτικών, να επικρατήσουν θερμοκρασίες ημέρας και νύχτας μεγαλύτερες των 15ο-18ο για μια εβδομάδα, η σχετική εδαφική υγρασία να είναι χαμηλή και να επικρατεί καιρός με ηλιοφάνεια.
Σε κάθε περίπτωση, ο παραγωγός θα πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος που θα χρησιμοποιήσει.


E.Π.
Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης


ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Σχετικό αρχείο

Διαβάστηκε 1320 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2019 14:29
Π.Α.Μ.Θ. Διαχειριστής

Τελευταία άρθρα από τον/την Π.Α.Μ.Θ. Διαχειριστής

FaLang translation system by Faboba