Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ανακοινώσεις Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ροδόπης

ΕΙδικές δράσεις πεζοπορίας (Hiking) στην Π.Ε. Ροδόπης

Στα πλαίσια της προσπάθειας δημιουργίας ενός δικτύου πεζοπορίας, με την οργάνωση και καταγραφή των πεζοπορικών διαδρομών που πραγματοποιούνται “Στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού” και την ανάδειξη μιας εφαρμογής ικανής να αξιοποιηθεί τόσο από τους συνοδούς βουνού, όσο και από μεμονωμένους τουρίστες, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Π.Ε. Ροδόπης η πρώτη θεματική συνάντηση εργασίας. Στην πρώτη αυτή προσέγγιση συμμετείχαν , εκπρόσωποι από Δήμους, δασαρχεία, φορείς, ορειβατικούς, περιηγητικούς και φυσιολατρικούς συλλόγους, ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες με σκοπό την ενημέρωση αυτών για την παρούσα δράση και την παρότρυνση να προτείνουν διαδρομές συμφώνα με τα δεδομένα σχεδιασμού.
Στόχος της συνάντησης αποτέλεσε η προσπάθεια για σύνθεση της πληροφορίας καθώς και το τι είναι απαραίτητο να συλλεχτεί προκειμένου να είναι χρήσιμο στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του πεζοπορικού τουρισμού στην περιοχή μας. Οι πεζοπορικές διαδρομές της Περιφέρειας ΑΜΘ περιλαμβάνουν διαδρομές από την Π.Ε. ∆ράμας μέχρι την Π.Ε. Αλεξανδρούπολης, συμπεριλαμβανομένων των νησιών της Θάσου και της Σαμοθράκης, μεταξύ άλλων τα Βήματα Αποστόλου Παύλου, τις Οινικές διαδρομές, το Παγγαίο, τη Ροδόπη, το Νέστο, τον Έβρο, την Σαμοθράκη, τη Θάσο, ενώ Παραλιακές πορείες θα διερευνηθούν και θα αποτελέσουν άξονες αναφοράς με στόχο τη σύνθεση όλων αυτών.
Στην ουσία πρόκειται για την καταγραφή μιας διαδρομής περισσοτέρων των τετρακοσίων χιλιομέτρων που εκτείνεται από Φέρρες έως Οφρύνιο στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας. Αποτελεί ταυτόχρονα μια πεζοπορική διαδρομή για την ενίσχυση στην ΠΑΜΘ αυτού του είδους τουρισμού που φαίνεται να κερδίζει έδαφος την τελευταία περίοδο. Η διαδρομή θα είναι διαθέσιμη μέσω εφαρμογής σε περιβάλλον Android, που λειτουργεί σε κινητά τηλέφωνα τύπου smartphones και tablets, και θα αποτελεί έναν ψηφιακό οδηγό πεζοπορίας και ξενάγησης καθώς παράλληλα θα καταγράφει όλες τις καταγεγραμμένες από τους διάφορους φορείς (πχ ορειβατικά μονοπάτια, ποδηλατικά) διαδρομές, με στόχο να διασφαλίζει τον κάθε περιπατητή και να τον καθοδηγεί σε ασφαλή σημεία. Επιπλέον διαθέσιμα θα παρουσιάζει στοιχεία των τουριστικών ή αρχαιολογικών χώρων πλησίον αυτής, επισκέψιμα από τον πεζοπόρο.
Το σχέδιο δράσης, όπως αυτό περιγράφεται, αποτελεί ένα σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού της πεζοπορίας στον άξονα της Αρχαίας Εγνατίας Οδού με απώτερο στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Στην προσπάθεια αυτή η Π.Ε. Ροδόπης συμμετέχει ενεργά επιδιώκοντας την ανάδειξη του Νομού Ροδόπης και την εμπέδωση πως η περιοχή μας αποτελεί σημείο τόσο εισόδου όσο και διόδου της ευρύτερης περιοχής, στοιχείο που οφείλει να διαδραματίζει καθοριστικό παράγοντα στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και στην καθιέρωση κάθε μορφής εναλλακτικού και μη τουρισμού σε πυλώνα τοπικής οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξης.

ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης
Τσαλικίδης Νικόλαος

Διαβάστηκε 1002 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2019 13:49
FaLang translation system by Faboba