Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Ροδόπης

Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης στο διευρυμένο περιφερειακό συνέδριο με θέμα: "Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία - Ευκαιρίες ανάπτυξης για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης"

 

 

 

 

 

 

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, διοργάνωσαν διευρυμένο περιφερειακό συνέδριο στην Κομοτηνή στις 13 Οκτωβρίου 2017 με θέμα: "Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία - Ευκαιρίες ανάπτυξης για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης". Η εκδήλωση υποστηρίχθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον Δήμο Κομοτηνής, το Επιμελητήριο και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Κομοτηνής. Συμμετείχαν ως ομιλητές ευρωβουλευτές, ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμπειρογνώμονες, καθώς και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας & νεοφυών επιχειρήσεων και αξιωματούχοι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ομιλητής ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο οποίος επισήμανε -μεταξύ αλλων- τα εξής: "Η σημερινή συνάντηση είναι μία ευκαιρία να βάλουμε το στίγμα της περιοχής μας έξω από τα σύνορα, αναλύοντας τα προβλήματα που μας ταλανίζουν, επισημαίνοντας παράλληλα τους προβληματισμούς μας για ένα καλύτερο “Αύριο”.
Δυστυχώς βιώνουμε μία από τις πιο δύσκολες οικονομικά συγκυρίες στην χώρα μας, γεγονός που πλήττει άμεσα και την Περιφέρεια μας. Μια περιφέρεια, η οποία πλήττεται από το υψηλό ποσοστό ανεργίας, την μείωση της ιδιωτικής επενδυτικής δραστηριότητας, την απουσία ανταγωνιστικών αγορών, τόσο προϊόντων όσο και υπηρεσιών και την έλλειψη στοχευμένου σχεδιασμού των χρηματοδοτικών εργαλείων από τα κέντρα ληψης αποφάσεων για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της.
Η Θράκη αποτελεί γεωγραφικά, γεωπολιτικά, πολιτιστικά και ιστορικά σταυροδρόμι 3 χωρών, στα νοτιοδυτικά Βαλκάνια και σινάμα ακρογωνιαίο λίθο της Ε.Ε στην περιοχή, ενώνοντας την ανατολή με την δύση. Παρόλη τη δυναμική που δίνει η γεωγραφική τοποθεσία και ο φυσικός πλούτος της περιοχής, δυστυχώς η Περιφέρεια μας βρίσκεται τεκμηριωμένα και με συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία στην τελευταία θέση, τόσο εγχώρια όσο και στα Βαλκάνια. Και το ερώτημα που γεννάται είναι πως μπορεί να συμβαίνει αυτό όταν όλες οι ενδείξεις έπρεπε να είναι προς την άλλη κατεύθυνση, δηλαδή τον δρόμο των επενδύσεων και της ανάπτυξης;
κοινός τόπος και συμπέρασμα;
• Απαιτείται η υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής.
• Απαιτείται η υλοποίηση έργων συνδυασμένων μεταφορών, ώστε η ΠΕ Ροδόπης να καταστεί μεταφορικός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή.
• Απαιτείται η διεύρυνση του κάθετου οδικού άξονα Νυμφαίας-Μακάζα ώστε να εξυπηρετούνται οι οδικές μεταφορές της Ε.Ε.-μέσω Ελλάδας & η δημιουργία σιδηροδρομικής σύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας παράλληλα με αυτόν που να λειτουργεί συνδυαστικά με την οδική αρτηρία, να εξυπηρετεί την διακίνηση προϊόντων και να οδηγεί σε ένα μεγάλο λειτουργικό διαμετακομιστικό κέντρο, όπως αυτό της ΒΙΠΕ Κομοτηνής.
• Απαιτείται η αναβάθμιση του υφιστάμενου σιδηροδρομικού δικτύου για την Περιφέρειά μας.
Όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ροδόπης όπως και ο τομέας της καινοτομίας και της έρευνας, πρέπει να αναδειχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο. Πρέπει ωστόσο να τονίσουμε ότι για να έχουν αποτελεσματικότητα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να αποκτήσει ο τόπος μας μια ισχυρή, αναγνωρίσιμη, και ελκυστική ταυτότητα απαιτείται καταρχάς ένας εύστοχος σχεδιασμός. Απαιτείται να υπάρχει όραμα, σχεδιασμός και εργαλεία.
Κλείνοντας, είμαι πεπεισμένος πως ο σημερινός διάλογος θα δώσει σε όλους μας ιδέες ανάπτυξης και θα αποτελέσει έναυσμα αναζητήσεων με γνώμονα την πρόοδο της περιοχής μας και όχι μόνο."

Διαβάστηκε 869 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2019 13:48

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή