Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ανακοινώσεις Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ροδόπης

Επιστολή στον Υπουργό Υγείας για τοποθέτηση Κομοτηνής ως έδρας της Υγειονομικής Περιφέρειας

Επιστολή με την οποία επεξηγεί τους λόγους, για τους οποίους η Κομοτηνή αποτελεί την καλύτερη λύση για να γίνει έδρα της Υγειονομικής περιφέρειας απέστειλε το πρωί της Παρασκευής 23 Φεβρουαρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης στον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής : "Στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση που διεξήχθη στην έδρα της περιφέρειας μας, δηλαδή στην Κομοτηνή, ο υφυπουργός Υγείας κος Πολάκης ανακοίνωσε τον διαχωρισμό της 4ης ΥΠΕ σε δύο υγειονομικές περιφέρειες, εκ των οποίων η μία με έδρα τη Θεσσαλονίκη και η άλλη την Αλεξανδρούπολη.

Στην εξαγγελία αυτή που έλαβε χώρα τότε, ενιστάμεθα σθεναρά και η άποψή μας απέχει ως προς το ένα σκέλος για τους εξής βάσιμους λόγους, που καταγράφονται ως εξής:
• Αρχικά, πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι η Κομοτηνή κατά το παρελθόν αποτελούσε την έδρα της Υγειονομικής Περιφέρειας που ανήκε και διέθετε όλα τα απαραίτητα μέσα για να υποστηρίξει αυτή τη δομή.

• Η Κομοτηνή αποτελεί την έδρα της Διοικητικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ως εκ τούτου από πλευράς βέλτιστης άσκησης μια μορφής Διοίκησης θα ήταν πιο σκόπιμο να εδραιωθεί πάλι και η Υγειονομική περιφέρεια στην Κομοτηνή γιατί εκτός των άλλων, υπάρχουν υπηρεσίες της ΠΑΜΘ που εδράζονται στην Κομοτηνή και αφορούν και την Υ.Π.Ε.

• Ο γεωγραφικός προσδιορισμός της Κομοτηνής είναι τέτοιος που εξυπηρετεί καλύτερα όλους του νομούς, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι επιλέχτηκε και από τις νομοθετικές αλλαγές του Καλλικράτη ως έδρα της Περιφέρειας, που όπως αποδεικνύεται εδώ και μία συναπτή οκταετία εξυπηρετεί όλους του γύρω νομούς γιατί ισομετρά και ισαπέχει από τους όμορους νομούς. Επιπροσθέτως, πολλές υπηρεσίες της ΠΑΜΘ που είναι επιτελικές και υφίστανται στην Κομοτηνή σχετίζονται με υπηρεσίες της ΥΠΕ επομένως κρίνεται πολύ χρήσιμο να είναι κοντά και να εξυπηρετούν τον πολίτη εντός της ίδιας πόλης για τη διευθέτηση των ζητημάτων του.

• Όπως έγινε γνωστό, μετά από δωρεά του ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ», πρόκειται να δημιουργηθεί το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής, γεγονός που θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να συνοδευθεί με την μεταφορά της έδρας της Υγειονομικής Περιφέρειας στην Κομοτηνή. Εξάλλου, το γεγονός ότι η έδρα της 4ης υγειονομικής περιφέρειας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη αρκετά απόμακρα από τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη ομοίως, εδράζεται (στην ίδια διεύθυνση) και η 3η υγειονομική περιφέρεια, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι με αυτό τον τρόπο δεν επιτυγχάνεται η ορθή άσκηση διοίκησης μέσα από έναν λειτουργικό χωρικό σχεδιασμό, παρά μόνο η πλημμελής και η απόμακρη.

Με δεδομένα τις γεωγραφικές αποστάσεις αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών της Θράκης , όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν, με σεβασμό πάντα στις ανάγκες των κατοίκων της Θράκης, θεωρούμε πως είναι ορθότερη η επιλογή της έδρας της Υγειονομικής Περιφέρειας στην Κομοτηνή.

Επομένως, στα πλαίσιο του όποιου επανασχεδιασμού των Διευθύνσεων υγείας κρίνουμε και ζητούμε ως ορθότερο και πλέον συμφέρον για τον τόπο μας και για τους πολίτες όλης της ΠΑΜΘ να επανέλθει η έδρα της 4ης υγειονομικής περιφέρειας στην Κομοτηνή, όπως ήταν και παλαιότερα για να μπορέσει και η Διοίκηση να επιτελέσει το έργο της αποτελεσματικότερα."


Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης
Νικόλαος Τσαλικίδης

Διαβάστηκε 934 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2019 13:48
FaLang translation system by Faboba