Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Ροδόπης

Ενημέρωση και συντονισμός φορέων για το παραεμπόριο

Εξελίξεις αναφορικά με την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη, το μεσημέρι της Παρασκευής 14 Δεκεμβρίου, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Το «παρών» στη συνάντηση, έδωσε το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων, ήτοι εκπρόσωποι των ΟΤΑ, Επιμελητηρίων, του ΟΕΒΕΣ, του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου, του Τελωνείου Κομοτηνής και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η σύσκεψη, πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της διαρκούς συνεργασίας μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης και των αρμόδιων φορέων, για το φαινόμενο του παραεμπορίου και κατά τη διάρκεια της εξετάστηκαν λύσεις και τρόποι αντιμετώπισης του πολυδιάστατου προβλήματος που πλήττει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της Ροδόπης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, αφού χαιρέτισε τη μαζική παρουσία των φορέων, παρέθεσε τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί έως σήμερα, σε συνέχεια των αποφάσεων που ελήφθησαν στην τελευταία σύσκεψη στις 29 Μαρτίου 2018 που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του. “Συναντήθηκα στις 10 Οκτωβρίου με την κ. Ειρήνη Γιαλούρη, Γενική Διευθύντρια των Τελωνείων της ΑΑΔΕ, όπου και παρέθεσα όλα τα στοιχεία για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου και ανέλυσα την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών στην περιοχή μας. Με ικανοποίηση είδα πως υπήρχε θετική ανταπόκριση στο αίτημα μας από την ΑΑΔΕ μέσα κι από την άμεση παραγγελία της για συνδρομή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης προς επίτευξη του σκοπού αυτού. Παράλληλα, επιτεύχθηκε το αίτημά μας για περαιτέρω στελέχωση του Τελωνείου Κομοτηνής κι ενισχύθηκε με δύο άτομα μέχρι στιγμής και άλλα δύο μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2019, ενώ υπήρξε δέσμευση και για επιπλέον ενίσχυση 10 ατόμων μέχρι το τέλους του 2019. Σε αυτή την κατεύθυνση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου και τον καλύτερο συντονισμό δράσεων εντάχθηκε η διοργάνωση συνεδρίου για το Παραεμπόριο στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης του 2019 ”.
Κλείνοντας ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Τσαλικίδης τόνισε πως “Οι συνέπειες του Παραεμπορίου είναι πολυδιάστατες και αφορούν την οικονομία της περιοχής μας, σε όλα τα επίπεδα! Για τον λόγο αυτό είναι ψηλά στις προτεραιότητες μας και φροντίζουμε να λειτουργούμε συντονισμένα και αποφασιστικά για να το αντιμετωπίσουμε”.

Όλοι οι φορείς της Ροδόπης που έλαβαν μέρος στην συνάντηση, συμφώνησαν στην σύσταση μίας επιτροπής η οποία θα συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής του καταλληλότερου χώρου για την κατασκευή του Οικίσκου στο συνοριακό Σταθμό Νυμφαίας. Επιπλέον, ορίστηκε ότι το το Συνέδριο για το Παραεμπόριο θα διεξαχθεί το φθινόπωρο.

Με τη λήξη της σύσκεψης, οι συμμετέχοντες σε αυτή, επισήμαναν την ανάγκη συνέχισης των τακτικών συναντήσεων και της ευρείας ενεργοποίησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου και των επιπτώσεων του στην τοπική επιχειρηματικότητα.

Από το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης

Διαβάστηκε 821 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2019 11:57

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή