Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Ξάνθης

« Ταχυδρομικά Πακέτα μικροποσοτήτων σπόρων που αποστέλλονται σε ιδιώτες από τρίτες χώρες».

Ελληνική Δημοκρατία Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης

Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής

Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης

Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου

Ξάνθη Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

« Ταχυδρομικά Πακέτα μικροποσοτήτων σπόρων που αποστέλλονται σε ιδιώτες από τρίτες χώρες».

 

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Υπ. Αγρ. Αν. & Τρ. σας ενημερώνουμε τα παρακάτω: « Από την Γενική Δ/νση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπήρξε ενημέρωση προς τις φυτοϋγειονομικές αρχές των Κρατών Μελών για την ταχυδρομική αποστολή μικροποσοτήτων σπόρων σε ιδιώτες από τρίτες χώρες και ιδιαίτερα από Κίνα, Σιγκαπούρη, Ταιβάν, Βανουάτου και Μαλαισία.

Οι συγκεκριμένοι σπόροι αποστέλλονται στους ιδιώτες χωρίς να τους έχουν παραγγείλει, δεν συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας, το είδος και η προέλευση τους είναι άγνωστα. ενώ στην συσκευασία τους δεν αναγράφεται ότι πρόκειται για σπόρους. Τονίζουμε ότι οι σπόροι κατά την εισαγωγή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας και υφίσταται φυτοϋγειονομικό έλεγχο στα σημεία εισόδου της Ένωσης (Κανονισμός 2016/2031, άρθρα 72 και 73) »

Π Ρ Ο Σ Ο Χ Η

• Οι ιδιώτες που λαμβάνουν «ύποπτους σπόρους» απευθύνονται άμεσα στις φυτοϋγειονομικές αρχές της περιοχής τους (Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων και Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου) ή στο τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ για επιπλέον οδηγίες.

• Οι ιδιώτες παραδίδουν τα πακέτα των σπόρων στις φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες των περιοχών τους μαζί με την συσκευασία αποστολής τους.

• Οι ιδιώτες που λαμβάνουν πακέτα ύποπτων σπόρων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τους φυτεύουν ή να τους πιάνουν με γυμνά χέρια, δεδομένου ότι το φυτοϋγειονομικό καθεστώς των σπόρων είναι άγνωστο και υπάρχει κίνδυνος διασποράς επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών καραντίνας.

Παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση της υπηρεσίας Φυτουγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης -Τμήμα Ποιοτικού & Φυτουγειονομικού Ελέγχου -Διοικητήριο Ξάνθη στα τηλέφωνα : 2541 3 50190 - 50189- 191 .

Διαβάστηκε 496 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020 13:17

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή