Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Καβάλας

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ) είναι μία από τις περιφέρειες της Ελλάδας. Αποτελεί το δευτεροβάθμιο οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησηςπου καλύπτει το βορειοανατολικό άκρο της χώρας, δηλαδή το ανατολικό τμήμα της Μακεδονίας και ολόκληρη τη Θράκη. Περιλαμβάνει επίσης δύο μεγάλα νησιά του Θρακικού Πελάγους, την Θάσο και την Σαμοθράκη.

Πληθυσμιακά στοιχεία

Ο πληθυσμός της περιφέρειας ανέρχεται σε 608.182 κατοίκους, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη απογραφή της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (Ελληνική απογραφή 2011). Πρωτεύουσά της είναι η Κομοτηνή και μεγαλύτερη πόλη η Αλεξανδρούπολη. Αποτελεί την περιφέρεια με τη μεγαλύτερη παρουσία στρατού, λόγω της γειτνίασης με την Τουρκία. Μια ακόμα ιδιαιτερότητά της είναι πως συμπεριλαμβάνει συμπαγείς κοινότητες ΤουρκογενώνΠομάκων και μουσουλμάνων Ρομά. Οι τρεις αυτές ομάδες συγκροτούν από κοινού τη Μουσουλμανική Μειονότητα Ελλάδος, τη μόνη αναγνωρισμένη μειονότητα στη χώρα. Ο ακριβής αριθμός των μελών της δεν είναι γνωστός, αφού οι τελευταίες απογραφές έπαυσαν να περιλαμβάνουν το θρήσκευμα, αλλά υπολογίζεται μεταξύ 100-150.000 κατοίκων. Ο μουσουλμανικός πληθυσμός της διαμένει κατά κύριο λόγο στα ορεινά των περιφερειακών ενοτήτων ΞάνθηςΡοδόπης και στο δυτικό τμήμα της περιφερειακής ενότητας Έβρου.

Γεωγραφία

Η περιφέρεια απλώνεται στον νότιο ορεινό όγκο της οροσειράς της Ροδόπης με λοφώδεις εξάρσεις κατά περιοχές ή μεμονωμένα όρη όπως τα Παγγαίο και πεδιάδες κοντά στις παραθαλάσσιες περιοχές και στις εκβολές των σημαντικών ποταμών της, του Νέστου, του Έβρου και του Άρδα, που πηγάζουν στην Βουλγαρία. Τα δύο νησιά της, είναι κατά κύριο λόγο ορεινά. Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας δεν υπάρχουν πολλές λίμνες, σε αντίθεση με τις άλλες περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας. Η κυριότερη είναι η λιμνοθάλασσα της Βιστωνίδας και οι γειτονικοί υδροβιότοποι και οι λιμνοθάλασσες του Δέλτα του Έβρου, καθώς και οι τεχνητές λίμνες του ποταμού Νέστου, Θησαυρού και Πλατανόβρυσης.

Προστατευόμενες φυσικές περιοχές

Η περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης ξεχωρίζει για τους πολλούς και σημαντικούς φυσικούς βιοτόπους της. Οι βιότοποι αυτοί, που έχουν επισημανθεί και καταγραφεί μέσω του προγράμματος Natura 2000 με την προοπτική να προστατευτούν, είναι οι παρακάτω:

Βουνά

Όλα τα παραπάνω βουνά φημίζονται τόσο για την πανίδα, όσο και για τη χλωρίδα τους.

Υγρότοποι


Αυτές οι τέσσερις περιοχές είναι γνωστές για την πλούσια ορνιθοπανίδα τους και θεωρούνται υγρότοποι διεθνούς σημασίας με βάση τη Σύμβαση Ραμσάρ.

Άλλες περιοχές: Στενά Νέστου. Πρόκειται για χαράδρα με μεγάλο βοτανικό και αισθητικό ενδιαφέρον.

Εθνικά Πάρκα

Οι εξής περιοχές τυγχάνουν προστασίας:

  • Αισθητικό Δάσος Στενών Νέστου (έκταση 2.800 στρέμματα).
  • Προστατευόμενο Φυσικό Μνημείο Φρακτού (έκταση 5.500 στρέμματα). Είναι γνωστό και ως Παρθένο Δάσος Ροδόπης.
  • Προστατευόμενο Φυσικό Μνημείο Τσίχλας Χαϊντούς (έκταση 180 στρέμματα).
Διαβάστηκε 10917 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 13:34
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Περιφερειάρχης

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή