Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Καβάλας

Αλέξης Πολίτης προς Αμερικανό Πρέσβη: "Ευελπιστούμε στη συμβολή σας για την περαιτέρω προσέλκυση επενδύσεων από τις ΗΠΑ"

2

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αλέξη Πολίτη πραγματοποίησε χθες (17-10-2022) το απόγευμα ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ Τζόρτζ Τσούνης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην περιοχή μας για τις επετειακές εκδηλώσεις απελευθέρωσης της Θάσου από τον τουρκικό ζυγό το 1912.

Τον κ. Τσούνη συνόδευε στο γραφείο ο συντοπίτης μας υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επαίνεσε στον Αμερικανό πρέσβη τόσο τον κ. Πολίτη για τις ικανότητες και την δράση του, όσο και για το έργο της διοίκησης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας σε όλους τους κρίσιμους τομείς που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.

Ενώ όσον αφορά τις ΗΠΑ, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «μπορούμε να εμπιστευτούμε τους συμμάχους και αυτοί σε αυτό τον δύσκολο καιρό είναι κοντά μας».

Από την πλευρά του ο κ. Πολίτης ευχαρίστησε τον κ. Τσούνη για την επίσκεψή του, και μίλησε για τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού μας, ζητώντας από τον πρέσβη των ΗΠΑ να συμβάλλει στην προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα τα εξής:

«Ως διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, και εκ μέρους των πολιτών της, σάς καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας.

Η επίσκεψή σας εδώ είναι ακόμη μια επιβεβαίωση, και το επιστέγασμα, της μακρόχρονης και ισχυρής φιλίας που συνδέει την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Καθώς και τους λαούς των δύο κρατών.

Η ελληνική καταγωγή σας ενδυνάμωσε περαιτέρω την πεποίθηση και τις προσδοκίες όλων των Ελλήνων ότι, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων σας τον περασμένο Μάιο, οι σχέσεις των δύο λαών Ελλάδας και Αμερικής ολοένα θα βαδίζουν προς το καλύτερο. Γεγονός που αποτυπώνεται ήδη με πράξεις και όχι μόνο με λόγια, καθώς ήδη τους μήνες της παρουσίας σας εδώ η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ σε οικονομικό - επιχειρηματικό επίπεδο είναι διαρκώς αυξανόμενη. Μεγάλες επενδύσεις έχουν λάβει χώρα, και άλλες προστίθενται, στον επενδυτικό μας χάρτη (θυμίζω αυτές των Deloitte, Microsoft, Amazon και Pfizer).

Στα καθ’ ημάς, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, η Αλεξανδρούπολη ήδη αποτελεί κόμβο, τόσο για τη συνεργασία των δυο χωρών στο πεδίο της ενεργειακής ασφάλειας, όσο και στον αμυντικό τομέα. Υπενθυμίζω ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είχε αναβαθμίσει την γεωπολιτική του αξία με την κατασκευή της μονάδας αεριοποίησης LNG (FSRU) της Gastrade και εξελίχθηκε σε κρίσιμο διαμετακομιστικό κόμβο για στρατιωτικές μεταφορές ως απόρροια της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Με τον πόλεμο, όμως, στην Ουκρανία απέκτησε σπουδαίο γεωστρατηγικό ρόλο. Και στην Καβάλα η κοινοπραξία Black Summit, EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (με έντονο αμερικάνικο χρώμα), ανέλαβε για 40 χρόνια την εκμετάλλευση του εμπορικού λιμένα «Φίλιππος Β’», μια επένδυση με δυνητικά πολλαπλά οφέλη για την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Η χώρα που γέννησε την Δημοκρατία, και η μεγαλύτερη Δημοκρατία του δυτικού κόσμου, όχι μόνο διατηρούν τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, αλλά τους έχουν ενισχύσει το τελευταίο διάστημα σε ιδιαίτερα σημαντικό επίπεδο.

Το καλύτερο ίσως στην Ιστορία των σχέσεων των δύο χωρών.

Σε μία ιστορική περίοδο με πολλές και μεγάλες προκλήσεις, γεωπολιτικές, οικονομικές, αναπτυξιακές.

Σε έναν κόσμο συνεχώς μεταβαλλόμενο, και ταυτόχρονα βαλλόμενο από κινδύνους, όπως αυτούς που βιώνουμε και εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Αλλά και η ίδια η Ελλάδα αντιμετωπίζει δικούς της κινδύνους και απειλές, οξυμένες στην σημερινή συγκυρία, από τον εξ' ανατολών γείτονα. Προσβλέποντας στην στήριξη και των ΗΠΑ, την οποία άλλωστε ήδη εισπράττει.

Ζητήματα τα οποία γνωρίζει πολύ καλυτερα ο κατ' εξοχήν αρμόδιος υπουργός Εθνικής Άμυνας, κύριος Νίκος Παναγιωτόπουλος, που έχουμε την χαρά να είναι μαζί μας.

Και ο οποίος με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα σχεδιάζει και υλοποιεί την πολιτική της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον αμυντικό τομέα, θωρακίζοντας την πατρίδα μας, και αποτελώντας τον καλύτερο θεματοφύλακα του υψηλού φρονήματος εθνικής ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών.

Η Καβάλα είναι η πρωτεύουσα ενός πανέμορφου νομού της - επίσης ιδιαίτερου φυσικού κάλλους - Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προικισμένος με ξεχωριστά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Το κυριότερο των οποίων είναι ότι διαχρονικά αποτελούσαμε κορυφαίο κόμβο και σταθμό, πολιτισμικό, ιστορικό, ενεργειακό, ναυτικό, οικονομικό και εμπορικό. Βουνό, ήλιος και θάλασσα σμίγουν τόσο άρτια στην περιοχή μας, συναντούν την ποιοτική πρωτογενή παραγωγή με πλήστες εξαιρετικές παραγωγές αγροτικές, κτηνοτροφικές και αλιευτικές.

Επίσης, στην περιοχή μας λειτουργούν από τα πιο φημισμένα οινοποιεία της χωρας, τα οποία σε συνδυασμό με το σημαντικά αναπτυσσόμενο τουριστικό brand μας, αλλά και την προσέλκυση επιχειρήσεων και επενδύσεων από Ελλάδα και το εξωτερικό, μάς κάνουν να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Παρά τις δυσκολίες και τις αλλεπάλληλες κρίσεις είμαστε εδώ, παρόντες.

Η Θάσος, που επίσης θα επισκεφθείτε, είναι ένα νησί - στολίδι της περιοχής μας, και αποτελεί εδώ και χρόνια τον μεγαλύτερο τουριστικό προορισμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, με διαρκώς αυξητική τάση κάθε χρόνο, και με εκατοντάδες χιλιάδες εισερχόμενων τουριστών από γειτονικές και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να δημιουργούν προστιθέμενη αξία στο προϊόν.

Λόγω των οποίων αξίζει να προσελκυστούν επενδύσεις και από την φίλη χώρα σας, τόσο στο νησί, όσο και στο χερσαίο τμήμα του νομού Καβάλας, που παρομοίως διακρίνεται για το φυσικό του κάλλος.

Ευελπιστούμε και στην δική σας προσωπική στήριξη για αυτόν τον σκοπό.

Ευχόμαστε να απολαύσετε την διαμονή σας στην Καβάλα.

Θα είμαστε πάντα στην διάθεσή σας στην κατεύθυνση της συνεργασίας, της ασφάλειας, και της ανάπτυξης».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ με την σειρά του, αφού δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ομορφιά της ευρύτερης περιοχής της Καβάλας, τόνισε ότι η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες τα τελευταία δύο χρόνια είναι στο βέλτιστο επίπεδο, επ’ ωφελεία και των δύο χωρών, προσθέτοντας με έμφαση πως «οι καλύτερες μέρες έρχονται για την Ελλάδα».  

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης ανταλλάγησαν αναμνηστικά δώρα, μεταξύ των οποίων το ιστορικό λεύκωμα για την Ανατολική Μακεδονία που χάρισε ο κ. Πολίτης στον Αμερικανό πρέσβη.

Διαβάστηκε 463 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2022 10:38

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή