Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Καβάλας

2η Ανοιχτή Σύσκεψη Επιτροπής μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης

2hkavala

Στις 10 Ιανουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας η 2η ανοιχτή σύσκεψη της Επιτροπής επεξεργασίας & παρακολούθησης μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αρχέλαου Γρανάς έχει ως εξής:

«Ξεκινούμε τις εργασίες της σημερινής σύσκεψης με κάποια ενημέρωση που αφορά την πορεία δράσης της Επιτροπής:

Την Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012, στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η 1η Ανοιχτή Σύσκεψη στη Δράμα. Το τοπικό δίκτυο φορέων και συλλογικοτήτων που θα προκύψει εκεί θα ενωθεί με το τοπικό δίκτυο της Καβάλας.

 

 

Αυτό σημαίνει ότι η πληροφόρηση πλέον θα είναι εμπλουτισμένη με τις απόψεις και τις προτάσεις ενός μεγαλύτερου δικτύου φορέων και συλλογικοτήτων. Στη συνέχεια, και μέχρι τον Φεβρουάριο, θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες.

Σε σχέση με τους άξονες 2 και 3 της δράσης της Επιτροπής (δηλ. τα μέτρα για την ανάσχεση της κατάρρευσης του παραγωγικού ιστού και τα μέτρα για την προώθηση της αναδιάρθρωσης του παραγωγικού μοντέλου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ), η Επιτροπή επεξεργάζεται ζητήματα συντονισμού μεταξύ επιστημονικών-ερευνητικών, εκπαιδευτικών και επαγγελματικών φορέων που συνδέονται με τον πρωτογενή τομέα, με σκοπό τη δημιουργία εκπαιδευτικής σύμπραξης που να αφορά την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα αυτό. Επιπλέον, μελετούμε την ιδέα της δημιουργίας Κοινοτικού Αγρόκηπου, όπου πολίτες από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες θα μπορούν να καλλιεργούν τα δικά τους οπωροκηπευτικά. Και για τα δύο ζητήματα έχουμε ήδη προχωρήσει τις μεμονωμένες συναντήσεις και συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς και επεξεργαζόμαστε πλέον ένα πλαίσιο συνεργασίας. Σε επόμενη συνάντηση, που θα προετοιμαστεί ειδικά για τον σκοπό αυτό, θα συζητήσουμε πώς ξεκινάμε τις δύο αυτές πρωτοβουλίες. Φιλοδοξούμε μέσα στη χρονιά αυτή να ξεκινήσουμε τις πρώτες πιλοτικές προσπάθειες.

Να σημειώσουμε εδώ ότι οι πρωτοβουλίες αυτές δεν αφορούν μόνο την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, αλλά και την υπόλοιπη Περιφέρεια.

Σχετικά τώρα με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Τροφίμων: Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται εδώ και χρόνια από τις Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιών και τώρα των Περιφερειακών Ενοτήτων με τη συνεργασία δήμων, θρησκευτικών οργανισμών και μη-κερδοσκοπικών κοινωφελών συλλόγων (Μητρόπολη, Σύλλογος Πολυτέκνων κ.ά.). Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία για την υπαγωγή ενός δήμου ή μητρόπολης ή συλλόγου/σωματείου, η οποία είναι ανοιχτή με βάση την τήρηση συγκεκριμένων προδιαγραφών. Το πρόγραμμα είναι πολύ ώριμο και οι ενδιαφερόμενοι φορείς έχουν πολυετή εμπειρία στην υλοποίησή του. Το ευχάριστο νέο είναι ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που αντιμετώπιζε περικοπές στον προϋπολογισμό του, θα υλοποιηθεί κανονικά και χωρίς εθνική συγχρηματοδότηση και για τα επόμενα έτη (2012 και 2013), μετά από πιέσεις χωρών που βιώνουν την οικονομική κρίση με έντονο τρόπο.

 

Τώρα, σε σχέση με την 1η Ανοιχτή Σύσκεψη και τον τρόπο διεξαγωγής των εργασιών των συσκέψεων:

Η Επιτροπή θεωρεί πως η 1η Ανοιχτή Σύσκεψη που διοργανώθηκε εδώ στην Καβάλα αποτέλεσε ένα σημαντικό πρώτο βήμα: συναντήθηκαν οι φορείς και οι συλλογικότητες της κοινωνίας των πολιτών και αποφάσισαν ότι μπορούν να συστήσουν ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στην οικονομική κρίση. Μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι ένα στοίχημα που θα χρειαστεί να το κερδίζουμε πάντα. Ήδη όμως η αρχή έγινε: στην προηγούμενη συνάντηση, υπήρχαν φορείς και οργανώσεις που δεν είχαν ξανασυναντηθεί και δεν είχαν παλαιότερα την ευκαιρία να συζητήσουν. Επίσης, υπήρχαν φορείς που έψαχναν ο ένας τον άλλο και το Δίκτυο τους έδωσε τη δυνατότητα να συναντηθούν. Τι θέλουμε να πούμε: ότι από τα πιο απλά πράγματα μέχρι τα πιο σύνθετα, το Δίκτυο που συστήσαμε έδειξε να λειτουργεί και να έχει χρησιμότητα από την πρώτη στιγμή. Από κει και πέρα βέβαια μετρά το αποτέλεσμα.

Στόχος της Επιτροπής παραμένει ότι χρειαζόμαστε τις προτάσεις σας και τις παρατηρήσεις για τα κενά που διαπιστώνετε στις ασκούμενες κοινωνικές πολιτικές, αλλά και πιθανές λύσεις που εντοπίζετε. Καθώς όμως τα πεδία δράσης είναι πολλά και διαφορετικά, με πολλές επιμέρους πλευρές, σκεφτήκαμε μήπως είναι προτιμότερο να γίνεται κάθε φορά η συζήτηση στη βάση μίας συγκεκριμένης περίπτωσης.

Η επιλογή της Επιτροπής να ζητήσει από το Δήμο Καβάλας να παρουσιάσει σήμερα τον σχεδιασμό του για την κοινωνική πολιτική εντάσσεται σε αυτή την αντίληψη. Ένα μέλος του Δικτύου παρουσιάζει τη δράση του και η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τη δραστηριότητα αυτή. Αυτό σημαίνει ότι όλοι έχουμε ένα κοινό θέμα και όλοι συνεισφέρουμε σε αυτό με τις απόψεις και τις παρατηρήσεις μας. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορεί και η Επιτροπή να καταγράφει πιο συγκεκριμένα τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις σας.

Από κει και πέρα όμως, αν οποιαδήποτε στιγμή θέλετε να καταθέσετε κάποια άποψη ή πρόταση για ένα συγκεκριμένο ζήτημα, μπορείτε να το κάνετε χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό εργαλείο της Ομάδας GOOGLE που έχουμε δημιουργήσει ειδικά για αυτό τον σκοπό.

Χρειάζεται όμως σήμερα να προκύψει και κάτι άλλο: Ποια κενά ή ποιες δυσλειτουργίες μπορούμε να καλύψουμε εμείς με τη δική μας δράση; Πώς μπορούμε να συντονιστούμε, για να πετύχουμε κάτι τέτοιο;

Να σας ενημερώσουμε επίσης για την GOOGLE Ομάδα που έχουμε φτιάξει στο διαδίκτυο και μετά να ακούσουμε αν υπάρχουν ερωτήσεις ή παρεμβάσεις από την πλευρά σας όσον αφορά το πρώτο μέρος της σύσκεψης.»

 

2hkavala1

Διαβάστηκε 2058 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 14:23

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή