Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Καβάλας

Επιπλέον στοιχεία για την κατασκευή του Φράγματος Μαρμαρά

fragma_2

«Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια λέει ο θυμόσοφος λαός μας». Ας θυμίσουμε στο Δημοτικό Σύμβουλο Θεόδωρο Καλλιοντζή, ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα περιφέρεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και όχι μόνο, αναφερόμενος στο Φράγμα του Μαρμαρά ότι :

Α) Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων «Εξ αρχής προεκτιμήθηκε ότι το κόστος κατασκευής του έργου θα υπερβεί κατά 4,5 με 5,0 εκατομμύρια ευρώ την αρχική σύμβαση, πράγμα που ετέθη σε γνώση της τ. Διοίκησης  σε σχετική σύσκεψη παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και εκπροσώπων της αναδόχου Κοινοπραξίας και του Τεχνικού Συμβούλου.

Αποφασίστηκε αρχικά η εν μέρει χρηματοδότηση της υπέρβασης με το ποσό των 2.250.000€ από πόρους της Νομαρχίας και έτσι εγκρίθηκε ο 1ος Α.Π.Ε. και υπογράφηκε η 1η Συμπληρωματική Σύμβαση (27-08-2008) προκειμένου να συνεχιστεί το έργο»

 

 

Δηλαδή, η τότε διοίκηση της Νομαρχίας Καβάλας γνώριζε ότι το ποσό της υπέρβασης θα άγγιζε περίπου τα 4,5 με 5,0 εκατομμύρια € καθώς αυτό ήταν το ποσό το οποίο ήταν απαραίτητο για να ολοκληρωθούν οι συμπληρωματικές εργασίες τις οποίες δεν εισηγήθηκε η κατασκευάστρια εταιρία, αλλά οι αρμόδιες Υπηρεσίες και οι Τεχνικοί σύμβουλοι του έργου. Μέσα σε αυτές τις εργασίες προβλεπόταν και η ανασύνταξης της στατικής μελέτης του υπερχειλιστή, οι οποίες όμως τελικά δεν εντάχθηκαν στον 1ο ΑΠΕ. Η τότε διοίκησης της Νομαρχίας Καβάλας  αντί να ακούσει τις γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών αλλά και των Τεχνικών Συμβούλων, που  αυτή προσέλαβε, προχώρησε  «με την αριθμό 20/3023/18-7-2008 απόφαση της Δ.Τ.Υ.Ν.Δ. Καβάλας στην έγκριση του 1ου ΑΠΕ, του 1ου ΠΚΤΜΝΕ   και της 1ης συμπληρωματική σύμβαση του έργου χρηματοδοτώντας την υπέρβαση με το ποσό των 2.250.000€ υλοποιώντας μέρος των απαραίτητων εργασιών κρατώντας ουσιαστικά το έργο σε ομηρία.

 

Β) Η προηγούμενη διοίκηση ήδη δια της Αιτιολογικής Έκθεσης που συνοδεύει αναπόσπαστα τον 1ο Α.Π.Ε. και τη 1η Συμπληρωματική Σύμβαση, «είχε ενημερωθεί και αποδεχθεί την αναγκαιότητα ανασύνταξης της στατικής μελέτης του υπερχειλιστή» καθώς και την αναγκαιότητα για μεταφορά των απαιτούμενων κατάλληλων υλικών από την ευρύτερη περιοχή του έργου (μέση απόσταση μεταφοράς περί τα 10 χ.λ.μ.)» (Η 1η Συμπληρωματική Σύμβαση ποσού 2.250.000,00€ που υπογράφηκε στις 27-08-2008 καλύπτει κυρίως τις υπερβάσεις λόγω του επανασχεδιασμού της σήραγγας εκτροπής αλλά και των δαπανών των μεταφορών των κατάλληλων υλικών εκ των δανειοθαλάμων και της μετακίνησης του αγωγού ύδρευσης του Μαρμαρά σε θέση εκτός περιοχής κατάκλισης.

Η προτεινόμενη 2η Συμπληρωματική Σύμβαση ποσού 2.500.000,00€ καλείται κυρίως να καλύψει τις αστοχίες πρόβλεψης δαπάνης για τη κατασκευή του υπερχειλιστή μετά τον ανασχεδιασμό και την στατική επίλυσή του καθώς και δαπάνες για μεταφορές  των κατάλληλων χωμάτινων υλικών) καθώς παρά τις σχετικές εισηγήσεις των υπηρεσιών και των Τεχνικών Συμβούλων του έργου, δεν θέλησε τότε να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την υπέρβαση των περίπου 5.000.000 €.  

 

Γ) σύμφωνα πάλι με το ίδιο έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων «με την 315/2011 Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εγγράφηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα ΠΑΜΘ ποσό 2.500.000,00€ για την 2η Συμπληρωματική Σύμβαση του έργου: Κατασκευή Φράγματος Μαρμαρά (Ακροποτάμου). Η Δ/σα Υπηρεσία συνέταξε και προώθησε για έγκριση τον 2ο Α.Π.Ε. που περιλαμβάνει και την 2η Συμπληρωματική Σύμβαση όταν ελήφθη η σχετική απόφαση καμία αντίδραση δεν υπήρξε μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο από την πλευρά της παράταξης της μειοψηφίας στην οποία υπάρχουν και πρώην στενοί συνεργάτες του Θεόδωρου Καλλιοντζή.

 

Δ) Τέλος, ανατρέχοντας στην τοπική ιστορία, κάτι που είναι πολύ εύκολο να το κάνει κανείς, το Φράγμα Μαρμαρά αποτελεί διαχρονικό αίτημα των αγροτών της περιοχής που ανάγεται στη δεκαετία του 1980.

Το 1988 αποφασίστηκε από την τότε διοίκηση της Νομαρχίας Καβάλας η χρηματοδότηση μελέτης του Φράγματος Μαρμαρά με το ποσό των 500.000 δρχ. Οι πρώτες δε πιστώσεις εγκρίθηκαν από το τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο ( με την τότε σύνθεση του) με έναν ορίζοντα πενταετίας. Επομένως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οικειοποιηθεί την πατρότητα του έργου ο «οραματιστής» Θεόδωρος Καλλιοντζής.

Δυστυχώς για το Δημοτικό Σύμβουλο Θεόδωρο Καλλιοντζή οι πολίτες και μνήμη και κρίση έχουν.

 

Διαβάστηκε 2105 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 14:22

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή