Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Καβάλας

Κατασκευή Πλωτών Εγκαταστάσεων στο Κεντρικό Λιμάνι Καβάλας προϋπολογισμού 5.200.000 €

limaniΗ ουσιαστική αναβάθμιση του λιμανιού της Καβάλας και η περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού της ευρύτερης περιοχής είναι δύο από τα πολλά οφέλη που θα προκύψουν από την τοποθέτηση πλωτών μαρίνων στο λιμάνι της Καβάλας. Ένα έργο το οποίο προχώρησε και αυτό όπως και μία σειρά άλλων μετά από σχετικές πρωτοβουλίες του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αρχέλαου Γρανά. Ήδη έχει αποσταλεί στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας η σχετική αίτηση και τα υπόλοιπα συνοδευτικά έγγραφα για αυτό το τόσο σημαντικό έργο συνολικού προϋπολογισμού 5.200.000 €.

 

Το έργο της Κατασκευής Πλωτών Εγκαταστάσεων στο Κεντρικό Λιμάνι Καβάλας είναι ενταγμένο στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας Θράκης 2007-2013», στον «Άξονα Προτεραιότητας Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης».

Σε δηλώσεις του για το συγκεκριμένο έργο ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς υπογράμμισε : «Το κεντρικό λιμάνι Καβάλας μέχρι σήμερα συγκεντρώνει όλες τις δυνατές δραστηριότητες, με ελλιμενισμό σκαφών όλων των ειδών και μεγεθών. Παράλληλα αποτελεί ακτοπλοϊκό σταθμό προς τη Θάσο αλλά και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία μικρών και μεσαίων σκαφών αναψυχής και διαφόρων άλλων σκαφών. Επίσης τα τελευταία χρόνια αποτελεί αξιόλογο πόλο προσέγγισης μεγάλων κρουαζιερόπλοιων. Με το έργο αυτό επιδιώκεται η αναβάθμιση του λιμανιού της Καβάλας, με την αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών, ώστε να εξυπηρετούνται αυτά με ευκολία και να χρησιμεύει το λιμάνι κυρίως ως λιμένας τουριστικών σκαφών και σκαφών αναψυχής. Πρόκειται δηλαδή για ένα έργο υποδομής, το οποίο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής. Η κατεύθυνση αυτή είναι συμβατή με την ανάπτυξη που επιδιώκεται για την πόλη και την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου λιμανιού και η ανάδειξή του ως πόλου έλξης με εμβέλεια που θα ξεπερνάει τα στενά τοπικά δεδομένα. Ταυτόχρονα αξίζει να σημειωθεί πως το έργο αυτό θα δώσει και μία ανάσα στην τοπική απασχόληση καθώς αυτή θα είναι κατά 100% από την τοπική αγορά, καθ’ ότι η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, διαθέτει αξιόλογο επιστημονικό και λοιπό προσωπικό σε κάθε τομέα της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα και οι ωφέλειες που θα προκύψουν από την κατασκευή και λειτουργία του έργου είναι πολλά και θα έχουν άμεσες και έμμεσες συνέπειες τόσο στην τοπική οικονομία, όσο και σε άλλους κοινωνικούς τομείς:

Άμεσα ωφελούμενοι από το έργο θα είναι όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, τη ναυτιλία, την συντήρηση σκαφών κ.λ.π.

Ταυτόχρονα όμως, η ολοκλήρωση του έργου θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της αισθητικής του τοπίου. Με την κατασκευή του επιτυγχάνεται η ομαλότερη και ασφαλέστερη προσέγγιση και πρόσδεση των σκαφών. Επίσης προσφέρεται η δυνατότητα ελλιμενισμού στα σκάφη αναψυχής καθώς επίσης τα οχηματαγωγά και τα κρουαζιερόπλοια που αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς κατά τους θερινούς μήνες.

Ο κεντρικός λιμένας Καβάλας θα εξυπηρετεί πλέον τα μικρά και μεσαία σκάφη αναψυχής και τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια καθώς και στα επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία προς τη Θάσο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου».

 

Το έργο προβλέπει την εγκατάσταση πλωτών προβλητών στο Κεντρικό Λιμάνι Καβάλας. Στην εξωτερική πλευρά της λιμενολεκάνης θα τοποθετηθεί κάθετα στον υπήνεμο Μώλο πλωτός κυματοθραύστης βαρέως τύπου μήκους 120 μ. και παράλληλα με αυτόν συνεχής πλωτή προβλήτα συνολικού μήκους 116μ. Ενώ εφαπτομενικά με το παραλιακό κρηπίδωμα θα τοποθετηθεί πλωτή προβλήτα συνολικού μήκους 116 μ. Στην εσωτερική πλευρά της λιμενολεκάνης θα τοποθετηθεί πλωτός κυματοθραύστης μήκους 80 μ. Κάθετα στο κρηπίδωμα θα τοποθετηθούν δύο συνεχείς πλωτές προβλήτες μήκους 72μ. και εφαπτομενικά με το παραλιακό κρηπίδωμα θα τοποθετηθούν πλωτές προβλήτες μήκος 63 μ. και 54μ.

 

Διαβάστηκε 2135 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 14:21

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή