Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Καβάλας

Ανοιχτή σύσκεψη της Επιτροπής Αντιμετώπισης της Οικ. Κρίσης

0349«Σκοπός μας είναι να δώσουμε σήμερα ένα μήνυμα προς τους συμπολίτες μας εδώ στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, αλλά και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες, ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν τη βούληση να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης συντεταγμένα και συντονισμένα» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, κατά τη διάρκεια της ανοιχτής σύσκεψης φορέων της Π.Ε Καβάλας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής επεξεργασίας & παρακολούθησης μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

 

 

Η σύσκεψη έλαβε χώρα στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του κτηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας το απόγεμα της Παρασκευής, 16 Δεκεμβρίου. Στη σύσκεψη μετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας Ιρφάν Ουζούν, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού - Τουρισμού Κώστας Παπακοσμάς,  ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Θανάσης Μακρής, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Γερομάρκος και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Τάσος Τσαλδαρίδης.

Η ανταπόκριση των φορέων στο κάλεσμα του Αντιπεριφερειάρχη ήταν σημαντική, καθώς ανταποκρίθηκαν συνολικά 25 φορείς. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τόσο την ανάγκη συντονισμού των δράσεων στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας, αλλά παράλληλα και την ανάγκη παρέμβασης στην κοινωνία, λόγω των τεράστιων ζητημάτων που έχουν ανακύψει ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος και προβληματισμός για τους τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στην τοπική κοινωνία, και ιδιαίτερα στις ομάδες με χαμηλά εισοδήματα και ιδιαιτερότητες.

Ακούστηκαν οι απόψεις όλων των φορέων, με κοινό παρανομαστή την άμεση ανάγκη της λήψης μέτρων και την υλοποίηση ενεργειών για την ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που ήδη δοκιμάζονται.

Η συγκεκριμένη σύσκεψη έθεσε πλέον τις βάσεις για τη δημιουργία ενός ουσιαστικού δικτύου δράσης και παρέμβασης στις περιπτώσεις που θα κριθεί. Έγινε καταγραφή των στοιχείων επικοινωνίας των φορέων που ήταν παρόντες στη συνάντηση. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται αρχικά ένα δίκτυο επικοινωνίας. Ταυτόχρονα ζητήθηκε από τους φορείς της Π.Ε. Καβάλας να συγκεκριμενοποιήσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους και να τις καταθέσουν στην επόμενη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιανουαρίου 2012.

Οι φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας και της Επιτροπής επεξεργασίας & παρακολούθησης μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας ήταν οι εξής (η σειρά αναφορά είναι τυχαία)

  • Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας
  • Νομαρχιακός Σύλλογος ΑΜΕΑ Καβάλας
  • Σύλλογος Πνοή για το Παιδί και την Οικογένεια
  • Σώμα Ελλήνων Προσκόπων
  • Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού
  • ΚΕΚΥΚ ΑΜΕΑ Καβάλας
  • Πρόγραμμα «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης»
  • Ένωση Καταναλωτών Καβάλας
  • Σύνδεσμος Βιομηχάνων- Βιοτεχνών Ανατολικής Μακεδονίας
  • Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Παγγαίου
  • Δήμος Παγγαίου
  • Οικολόγοι Πράσινοι
  • Ηλιακτίς Εθελοντισμός
  • Επιμελητήριο Καβάλας
  • Γιατροί του Κόσμου
  • Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (παράρτημα Ανατ. Μακεδονίας)
  • Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Καβάλας
  • Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Καβάλας
  • Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Καβάλας – Δράμας
  • Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας
  • Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός - Τομέας Σαμαρειτών
  • Παιδόπολη Καβάλας «Άγιος Γεώργιος»
  • Μέριμνα για το Ειδικό Παιδί «Αγία Μαρίνα»
  • Δήμος Καβάλας
  • ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

ενώ εκπροσώπους έστειλαν και βουλευτές της Π.Ε. Καβάλας.

Στόχος της Διοίκησης της Π.Ε. Καβάλας είναι να μετέχουν και άλλοι φορείς και εθελοντικές οργανώσεις σε αυτή την προσπάθεια. Για τον λόγο αυτό θα συνεχιστούν οι κινήσεις προσέγγισής τους, καθώς οι ανάγκες τις κοινωνίας στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας και φροντίδας είναι μεγάλες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στο θέμα της συμμετοχής των φορέων και των εθελοντικών οργανώσεων, υπογραμμίζοντας με νόημα πως «Από αυτή την τόσο σημαντική προσπάθεια δεν πρέπει να απουσιάζει κανείς. Όλοι όσοι μπορούν να προσφέρουν, ας συνταχθούν μαζί μας σε αυτή τη δράση. Ας αφήσουν στην άκρη κάποιοι τις παραταξιακές τους αγκυλώσεις. Ο τομέας αυτός δεν είναι πεδίο ούτε πολιτικής αντιπαράθεσης ούτε επικοινωνιακής τακτικής. Ο συνάνθρωπός μας που δεν έχει να φάει, που δεν μπορεί να ζεσταθεί, ο γέροντας που δεν μπορεί να πάει να αγοράσει τα φάρμακά του, δεν έχει στο μυαλό του ούτε πολιτικές κατευθύνσεις ούτε επικοινωνιακά τερτίπια. Έχει ανάγκες και πρέπει να βρούμε τρόπους να τις καλύψουμε »

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΡΧΕΛΑΟΥ ΓΡΑΝΑ

 

Επιτροπή επεξεργασίας & παρακολούθησης μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Ανοιχτή σύσκεψη – Καβάλα, 16 Δεκεμβρίου 2011

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

 

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε ειλικρινά που παραβρίσκεστε στη σημερινή σύσκεψη.

Σκοπός μας είναι να δώσουμε σήμερα ένα μήνυμα προς τους συμπολίτες μας εδώ στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, αλλά και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες, ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν τη βούληση να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης συντεταγμένα και συντονισμένα.

Όπως γνωρίζετε, το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης ενέκρινε τη σύσταση μίας Επιτροπής που θα επεξεργάζεται και θα εισηγείται μέτρα παρέμβασης προς τη διοίκηση της Περιφέρειας σχετικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην επικράτεια της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Ο βασικός άξονας δράσης της Επιτροπής θα αφορά στην προώθηση άμεσων μέτρων κοινωνικής αλληλεγγύης. Η Επιτροπή θα καταγράφει τις ανάγκες που προκύπτουν σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και θα προωθεί ενέργειες για την κάλυψη των κενών και των ελλείψεων που θα εντοπίζονται σε περιφερειακό επίπεδο.

Ο στόχος της σημερινής σύσκεψης είναι πολλαπλός, αλλά εστιασμένος:

  • Να συζητήσουμε τον τρόπο λειτουργίας ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ μας, έτσι ώστε να κάνουμε οικονομία δυνάμεων και συγκέντρωση αποτελεσμάτων
  • Να καταγράψουμε σε αρχικό επίπεδο τις άμεσες ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι φορείς και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν για την κάλυψη των αναγκών αυτών
  • Να επισημάνουμε τα κενά που εντοπίζονται κατά την κάλυψη των αναγκών και τη χρήση των εργαλείων
  • Να δώσουμε όλοι μαζί το μήνυμα ότι οι τοπικές κοινωνίες δρουν συντεταγμένα και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά

Θέλουμε επίσης να ξεκαθαρίσουμε τους ρόλους που μπορεί να διαδραματίσει ο καθένας από τη θέση που βρίσκεται και τις αρμοδιότητες που διαθέτει. Στόχος της Περιφέρειας δεν είναι να υποκαταστήσει τους μηχανισμούς και τις δράσεις που υπάρχουν σε κάθε τοπική κοινωνία, αλλά να υποστηρίξει με κάθε μέσο την συνέχιση των προσπαθειών τους.

Όπως έχουμε επισημάνει, οι δήμοι είναι αυτοί που διαθέτουν τις αρμόδιες υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας (ΚΑΠΗ, Πρόνοια, Κοινωνικά Παντοπωλεία και Φαρμακεία) και διαχειρίζονται μεγάλα προγράμματα κοινωνικής παρέμβασης (όπως το ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ). Από την άλλη μεριά, βλέπουμε να αναπτύσσεται μία ελπιδοφόρα κοινωφελής δραστηριότητα από την πλευρά της ίδιας της κοινωνίας. Εθελοντικές οργανώσεις αναπτύσσουν εδώ και χρόνια δράσεις υποστήριξης και ανακούφισης ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Οι οργανώσεις αυτές έχουν αντιμετωπίσει πληθώρα περιπτώσεων και προβλημάτων και έχουν αποκτήσει μία πολύτιμη εμπειρία, που ήρθε η ώρα να αξιοποιηθεί και ευρύτερα. Ρόλος και ευθύνη της Περιφέρειας είναι να υποστηρίζει και να συντονίζει τις δράσεις αυτές, ώστε να μεγιστοποιείται η αποτελεσματικότητά τους.

Με τη σημερινή σύσκεψη ξεκινούμε την υλοποίηση των 10 μέτρων παρέμβασης που εισηγήθηκε πρόσφατα η Επιτροπή προς το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ένα από αυτά είναι η πρόταση να συστήσουμε έναν μηχανισμό, ένα δίκτυο συνεργασίας, ενημέρωσης, παρακολούθησης και παρέμβασης στα προβλήματα που υπάρχουν και θα ανακύπτουν συνεχώς. Ένα δίκτυο το οποίο προτείνουμε να συμπεριλαμβάνει όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Το δίκτυο αυτό κρίνουμε πως είναι απαραίτητο για τους εξής λόγους:

  • Υπάρχει πληθώρα δράσεων αλληλεγγύης, οι οποίες διαρκώς αυξάνονται. Φορείς, συλλογικότητες, πολίτες ενδιαφέρονται να κάνουν κάτι για τους συνανθρώπους τους που υποφέρουν. Όλη αυτή η δραστηριότητα όμως πολυδιασπά τις δυνάμεις και συγκεντρώνει τη βοήθεια προς συγκεκριμένους τομείς (όπως για παράδειγμα τη συγκέντρωση τροφίμων, ρούχων και φαρμάκων), ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν τομείς παρέμβασης που χρειάζονται εξίσου τη μέριμνά μας.
  • Δεν πρέπει εδώ να κρύψουμε το γεγονός ότι ο περιορισμός του προσωπικού και οι περικοπές σε χρηματοδοτήσεις και υλικά που υφίστανται οι δημόσιοι οργανισμοί και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν αφήσει κενά στις υπηρεσίες που υποστήριζαν μέχρι τώρα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην εξυπηρετούνται και η κοινωνική δυσαρέσκεια να μεγαλώνει. Για αυτό χρειαζόμαστε καλύτερο συντονισμό, για να μην ξοδεύουμε χρόνο και πόρους σε παρόμοιες δράσεις.
  • Η Επιτροπή καλεί τους πολίτες όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων να σκεφτούν ότι πιθανές λύσεις σε προβλήματα μπορούν να δίνονται όχι σε τοπικό, αλλά σε περιφερειακό επίπεδο. Χρειάζεται να επιστρατεύσουμε δυνάμεις και υποδομή που βρίσκεται κάπου αλλού, αλλά όχι και τόσο μακριά.
  • Οι πιο ώριμοι φορείς σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης (είτε είναι δήμοι είτε είναι εθελοντικές οργανώσεις) μπορούν να βοηθήσουν τους λιγότερο ώριμους φορείς να αναπτύξουν δραστηριότητα και να μην ξοδέψουν τις δυνάμεις και τους πόρους τους στο πώς θα στήσουν τη δική τους δραστηριότητα.  

Πώς προτείνουμε λοιπόν να λειτουργεί το δίκτυο αυτό;

Προτείνουμε την εξής αρχιτεκτονική:

  • Οι δήμοι και οι εθελοντικές οργανώσεις καλούνται να συστήσουν «ένα σημείο επαφής», μία «πύλη εισόδου» των αιτημάτων των πολιτών για παροχή βοήθειας, σε επίπεδο δήμου.
  • Σε όσα αιτήματα και ανάγκες οι δήμοι και οι εθελοντικές οργανώσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν, οι δήμοι και οι εθελοντικές οργανώσεις θα απευθύνονται στα Γραφεία Υποστήριξης των Αντιπεριφερειαρχών. Τα Γραφεία θα αναλαμβάνουν να καταγράφουν, να διερευνούν και να δίνουν λύση στα αιτήματα που λαμβάνουν, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της κάθε Περιφερειακής Ενότητας.
  • Σε όσα αιτήματα οι Περιφερειακές Ενότητες δεν μπορούν ανταποκριθούν, θα ζητούν τη συνδρομή του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Μέριμνας, οι αρμοδιότητες του οποίου καλύπτουν όλη την Περιφέρεια.
  • Από κει και πέρα, η ίδια διαδικασία θα υλοποιείται με κατεύθυνση από το ανώτερο επίπεδο προς το κατώτερο, με τελικό αποδέκτη τον πολίτη.

Με την αρχιτεκτονική αυτή, επιτυγχάνουμε τα εξής:

  • Οι Περιφερειακές Ενότητες λαμβάνουν αιτήματα περισσότερο από τους δήμους και τις εθελοντικές οργανώσεις, και λιγότερο από τους πολίτες. Με αυτόν τον τρόπο, ξεκαθαρίζονται οι ρόλοι και μεγαλώνει η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων του κάθε φορέα, που εστιάζει στο να επιλύσει διαφορετικής φύσης προβλήματα.
  • Οι καλές πρακτικές και η τεχνογνωσία διαχέονται σε ολόκληρο το φάσμα του δικτύου. Μία λύση ή ένα εργαλείο που «δουλεύει καλά» στην Καβάλα μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο στον Έβρο. Ένα σύστημα αλληλεγγύης που έχει οργανώσει ένας δήμος ή μία εθελοντική οργάνωση στη Ροδόπη μπορεί να υιοθετηθεί από μία ομάδα εθελοντών ή από ένα δήμο στη Δράμα.
  • Το δίκτυο θα προωθεί την κάλυψη των κενών που εμφανίζονται σε ένα σημείο της Περιφέρειας από προσωπικό, υποδομές, υλικά ή εργαλεία που βρίσκονται σε ένα άλλο. Έτσι, οι φορείς και οι πολίτες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ θα αποκτήσουν πραγματικά περιφερειακή συνείδηση.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η σημερινή σύσκεψη εστιάζει στις πρωτοβουλίες της Επιτροπής σχετικά με τον πρώτο άξονα δράσης της. Η Επιτροπή ωστόσο έχει δρομολογήσει μέτρα παρέμβασης και για 2 ακόμη άξονες δράσης:

  • για τη δημιουργία «αναχωμάτων» για την ανάσχεση της αποδιάρθρωσης του παραγωγικού ιστού.
  • για την προώθηση πολιτικών για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Σε επόμενες συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς (παραγωγικούς, εκπαιδευτικούς) θα συζητήσουμε τα συγκεκριμένα θέματα που προκύπτουν από τους άξονες αυτούς

0346

Διαβάστηκε 2054 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 14:20

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή