Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Καβάλας

Συνεδρίαση Επιτροπής Επεξεργασίας Μέτρων για την Οικονομική Κρίση

wwww1

Στην Καβάλα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 8 Δεκεμβρίου 2011 η πρώτη συνεδρίαση της άτυπης Επιτροπής Επεξεργασίας και Παρακολούθησης Μέτρων για τη Διαχείριση της Οικονομικής Κρίσης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Γερομάρκος και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θανάσης Μακρής. Η συνεδρίαση διήρκεσε δυόμιση ώρες και είχε ως αντικείμενο τον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής και το πλαίσιο πολιτικής προσέγγισης στο θέμα της οικονομικής κρίσης με πνεύμα πολιτικής συνεννόησης και κοινής αντίδρασης απέναντι στην οικονομική κρίση.

 

 

Συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν, το πλαίσιο και οι άξονες δράσης πάνω στους οποίους χρειάζεται να ενεργήσει η Περιφέρεια, ώστε να επιτύχει τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Ο πρώτος άξονας αφορά στη λήψη άμεσων μέτρων κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης. Η Περιφέρεια οφείλει να λειτουργήσει στα πλαίσια του ρόλου της και των αρμοδιοτήτων της, συμπράττοντας με τους δήμους της Περιφέρειας και λειτουργώντας ως συντονιστής των επιμέρους προσπαθειών και δράσεων που αναλαμβάνονται από οργανώσεις και φορείς των τοπικών κοινωνιών.

Τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν ότι ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας αφορούν στο συντονισμό των προσπαθειών που γίνονται από τους δήμους, τις εθελοντικές οργανώσεις, τις συλλογικότητες των πολιτών και τους φορείς της παραγωγικότητας, στην καταγραφή και στην παρακολούθηση των αναγκών που προκύπτουν σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και στην παρέμβαση για την κάλυψη των κενών που θα εντοπίζονται. Στόχος της Περιφέρειας δεν είναι να υποκαταστήσει τους μηχανισμούς και τις δράσεις που υπάρχουν σε κάθε τοπική κοινωνία, αλλά να υποστηρίξει με κάθε μέσο την συνέχιση των προσπαθειών τους.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση μέτρων άμεσης στήριξης της περιφερειακής οικονομίας, αλλά και προώθησης της τοπικής ανάπτυξης μέσα από την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να τεθούν αναχώματα στην κατάρρευση του παραγωγικού ιστού της Περιφέρειας, αλλά και ότι είναι μεγάλη ευκαιρία να τεθεί το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του περιφερειακού αναπτυξιακού προτύπου προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των παραγωγικών δραστηριοτήτων και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει να επεξεργάζεται τις προτάσεις που κατατέθηκαν στην 24η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου από όλες τις παρατάξεις.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Επιτροπή αποφάσισε να συγκροτηθεί ένας μηχανισμός ενημέρωσης, παρακολούθησης και παρέμβασης στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι δήμοι, οι φορείς και οι συλλογικότητες που εμπλέκονται σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και ο οποίος θα καλύπτει όλη την επικράτεια της Περιφέρειας, δίνοντας τη δυνατότητα στην Επιτροπή να ενημερώνεται και να παρεμβαίνει άμεσα όπου χρειάζεται, για να επιλύσει προβλήματα και ελλείψεις.

Μέσα στο πλαίσιο άμεσων ενεργειών της Επιτροπής είναι να απευθύνει πρόσκληση στον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Μέριμνας κ. Ιρφάν Ουζούν να συμμετέχει στις εργασίες της Επιτροπής, έτσι ώστε οι προτάσεις της Επιτροπής να εισηγούνται στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Μία από τις άμεσες δράσεις τις Επιτροπής είναι η διοργανώση μίας σειράς από ανοιχτές συσκέψεις σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ώστε να τεθούν και να συζητηθούν οι προτεραιότητες και οι ανάγκες κάθε περιοχής ξεχωριστά. Η πρώτη ανοιχτή σύσκεψη θα διοργανωθεί στην Καβάλα μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ οι υπόλοιπες θα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2012.

Τα μέλη της Επιτροπής κατέληξαν ότι τόσο ο συντονισμός και η παρακολούθηση των δράσεων σε τοπικό επίπεδο, όσο και η επεξεργασία πολιτικών και προτάσεων στην κατεύθυνση της ανάσχεσης της κρίσης και της αναδιάρθρωσης του περιφερειακού παραγωγικού μοντέλου αποτελούν δραστηριότητες που απαιτούν χρόνο και συνεργασία, ώστε τα αποτελέσματα της Επιτροπής να μην είναι βιαστικά και αποσπασματικά.

 

wwww1

 

Διαβάστηκε 2229 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 14:16

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή