Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Καβάλας

«Περιφερειακή αντίσταση στην οικονομική και κοινωνική κρίση»

Παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Αρχ. Γρανά στηνantipoo1

24ησυνεδρίαση του Π.Σ στο θέμα:

 

«Περιφερειακή αντίσταση στην οικονομική και κοινωνική κρίση: Οι περιπτώσεις της νέας φτώχειας (δικαίωμα για ελάχιστο επίπεδο ζωής), της ανεργίας (δικαίωμα  στη δουλειά) και της ενεργειακής φτώχειας-έλλειψης θέρμανσης (στοιχειώδες αγαθό διαβίωσης). Ενέργειες, πρωτοβουλίες και μέτρα περιορισμού των από την Περιφέρεια ΑΜΘ.

 

 

 

 

Αγαπητές & αγαπητοί συνάδελφοι,

Θέλω να καταθέσω από την πλευρά μου μία σειρά από προτάσεις για πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει άμεσα η Περιφέρεια ΑΜ-Θ σχετικά με το ζήτημα που συζητούμε σήμερα. Σημειώνω εξαρχής ότι κάποιες από αυτές εμείς στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας τις έχουμε ήδη αναλάβει, με γνώμονα όχι μόνο το επείγον του παρόντος αλλά και την επένδυση στο μέλλον.

Οι προτάσεις αυτές είναι οι εξής:

Να υπάρχει συστηματική συνεργασία και σύμπραξη με εθελοντικές οργανώσεις και συλλογικότητες πολιτών που δραστηριοποιούνται ήδη και να συνδράμουμε στις δράσεις αυτών. Οι τοπικές κοινωνίες αυτο-οργανώνονται από μόνες τους και η Περιφέρεια δεν μπορεί να είναι απούσα από αυτή τη διαδικασία. Εξάλλου, οι συμπράξεις με εθελοντικές οργανώσεις μπορούν να μας δώσουν ευελιξία και αμεσότητα στο να ξεπεράσουμε θεσμικά εμπόδια και να ανταποκριθούμε άμεσα και εξειδικευμένα στις ανάγκες των πολιτών.

Εκτός από τις δυσκολίες επιβίωσης, χρειάζεται να ανταποκριθούμε και σε προληπτικά μέτρα για την υγεία των πολιτών, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες (παιδιά, ηλικιωμένοι). Χρειάζεται να είμαστε κοντά στις προσπάθειες και στις πρωτοβουλίες ιατρικών και φαρμακευτικών συλλόγων, αλλά και εθελοντικών οργανώσεων που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας υγείας, όπως οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ώστε να συνδράμουμε όποτε χρειαστεί.

 

Απάντηση στην κρίση και στην ανεργία με ένα θετικό όραμα για το μέλλον. Μέσα στην κρίση μπορούμε να ξεπεράσουμε στείρες αντιπαραθέσεις και διαχωρισμούς και να ταχθούμε ευκολότερα σε έναν κοινό περιφερειακό στόχο: την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου της ΠΑΜ-Θ, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε το μέλλον της περιφέρειας με μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό ορίζοντα. Τώρα, όχι αύριο. Τώρα που ο παραγωγικός ιστός της Περιφέρειας δείχνει έντονα τα σημάδια της αποσύνθεσης, τώρα είναι ανάγκη να αποφασίσουμε πού θέλουμε να στρέψουμε την οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας, σε ποιους τομείς της οικονομίας να επενδύσουμε τόσο με πόρους όσο και με ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό όμως χρειάζεται να το επικοινωνήσουμε προς τους πολίτες της Περιφέρειας και να γίνει κατανοητό, ώστε να μην θεωρούν ότι ζουν σε μία Περιφέρεια που δεν γνωρίζει πού πηγαίνει.

Είναι καθοριστικής σημασίας, αγαπητές & αγαπητοί συνάδελφοι, να συνδυάσουμε τη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου ζωής των μειονεκτούντων ατόμων και των οικογενειών σε κίνδυνο με την προβολή ενός θετικού οράματος για το μέλλον. Από μόνη της η κοινωνική αλληλεγγύη δεν θα επιτύχει ολοκληρωμένη ανάκαμψη από την κρίση.

Προς αυτή λοιπόν την κατεύθυνση, εμείς πιστεύουμε ότι η επαγγελματική και επιχειρηματική εκπαίδευση & κατάρτιση είναι το μόνο εργαλείο που μπορεί να θέσει τις τοπικές κοινωνίες της ΠΑΜ-Θ σε τροχιά σταδιακής και μεσοπρόθεσμης ανάκαμψης. Είναι η «γέφυρα» με το μέλλον που είμαστε πλέον αναγκασμένοι από τα πράγματα να στήσουμε χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Εμείς στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας έχουμε ήδη αναλάβει πρωτοβουλία να παρέμβουμε στο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης & κατάρτισης σε τοπικό επίπεδο με στόχο την ενσωμάτωση ειδικοτήτων αιχμής στα αναλυτικά προγράμματα των ΙΕΚ, ΚΕΚ και Επαγγελματικών Σχολών της περιοχής μας. Ξεκινήσαμε διαβούλευση με όλους τους εκπαιδευτικούς, επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς φορείς της περιοχής, για να καταλήξουμε σε ποια επαγγέλματα και σε ποιες επιχειρηματικές ευκαιρίες χρειάζεται να στοχεύσουμε για την επόμενη πενταετία. Σκοπός μας είναι να πετύχουμε τη δέσμευση όλων των τοπικών φορέων να συνδράμουν ουσιαστικά στην τοπική ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε αναχώματα στην περαιτέρω αποδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού. Συγχρόνως όμως θέλουμε να δημιουργήσουμε τα «κύτταρα» για την ανανέωσή του και την προσαρμογή του στις διεθνείς εξελίξεις. Και το βασικότερο: να δώσουμε προοπτική στους πολίτες για το μέλλον τους στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Προτείνω, τέλος, να υπάρξει συνεργασία με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης ΔΕΣΜΟΣ και την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΑΕΔ για την στοχευμένη υλοποίηση και αξιοποίηση όλων των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που αφορούν την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα και την επαγγελματική εκπαίδευση & κατάρτιση. Αυτή η συνεργασία θα μας δώσει τη δυνατότητα περαιτέρω παρακολούθησης και παρέμβασης για το πού πηγαίνουν και πού θα μπορούσαν να πηγαίνουν οι πόροι των χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Δεν αρκεί, αγαπητές & αγαπητοί συνάδελφοι, να παρουσιάζουμε υψηλούς δείκτες απορροφητικότητας των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Πρέπει οι χρηματοδοτήσεις να «πιάνουν τόπο», ακόμη και όταν πρόκειται για μικρές χρηματοδοτήσεις νέων επιχειρήσεων. Οι άνεργοι νέοι και μειονεκτούντες χρειάζεται να δημιουργούν βιώσιμες επιχειρήσεις, όχι απλά επιχειρήσεις, για να αισθάνονται ότι έχουν μία μακροπρόθεσμη προοπτική και να είναι παραγωγικοί. Είναι συνεπώς υποχρέωση των αρμοδίων φορέων που προανέφερα να παρεμβαίνουν και να δίνουν χρηματοδοτήσεις σε επιχειρηματικά σχέδια που εμφανίζουν βιώσιμες προοπτικές ανάπτυξης.

Αγαπητές & αγαπητοί συνάδελφοι,

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες η Περιφέρεια μπορεί και πρέπει να παίξει το ρόλο της. Και αυτός δεν είναι άλλος από το ρόλο του συντονιστή και του πρωτοπόρου καθοδηγητή των αναπτυξιακών εξελίξεων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Ας αναλάβουμε όλοι αυτή την ευθύνη και αυτή την ευκαιρία.

Σας ευχαριστώ

 

antipo_oo2

Διαβάστηκε 2169 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 14:15

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή