Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Έβρου

Άρση απαγόρευσης εξαγωγών ζώντων ζώων στην Τουρκία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

ΤΜΗΜΑ : Α΄

Ταχ. Διεύθυνση : Αχαρνών 2

Ταχ. Κώδικας : 101 76 Αθήνα

Πληροφορίες : Μ. Γιαννιού

Τηλέφωνο : 210-2125714

Fax : 210- 8252673

e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Αθήνα, 13-11-2012

Αριθ. Πρωτ.: 4351/116642

 

Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με σημερινό έγγραφο της Ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα, πραγματοποιήθηκε από τουρκικής πλευράς άρση της απαγόρευσης των ελληνικών εξαγωγών ζώντων ζώων (βοοειδών, αιγών και προβάτων) που προορίζονται για αναπαραγωγή, εκτροφή και σφαγή προς την Τουρκία, πού είχε επιβληθεί από τις τουρκικές αρχές από τον περασμένο Μάιο .

Τα παραπάνω αποτέλεσαν αντικείμενο επισκέψεων στη χώρα μας και διαπραγματεύσεων της υπηρεσίας μας με τις τουρκικές αρχές από τον περασμένο Μάιο με σκοπό την εξεύρεση εφικτής και κοινά αποδεκτής λύσης

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στο Σεμινάριο που διεξάχθηκε την 15-9-2012 στη Θεσ/νικη οι εξαγωγές προς την Τουρκία θα πρέπει να πληγούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1.Τα ζώα πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένα για τον σκοπό αυτό κέντρα συγκέντρωσης, τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας. Κατάλογος με τα εγκεκριμένα κέντρα συγκέντρωσης έχει αποσταλεί στις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας. Για κάθε νέα έγκριση κέντρου συγκέντρωσης με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, παρακαλείσθε να το κοινοποιείτε στο αρμόδιο Τμήμα Εισαγωγών (τμήμα Α) της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων.

Σημειώνεται ότι ,τα προς εξαγωγή ζώα αποκλειστικά θα πρέπει να συγκεντρώνονται στα κέντρα συγκέντρωσης 72 ώρες πριν την αποστολή τους. Ζώα που δεν προορίζονται για εξαγωγή ΔΕΝ πρέπει να βρίσκονται για κανένα λόγο στα κέντρα συγκέντρωσης.

2. Τα ζώα πρέπει να συνοδεύονται από το κέντρο συγκέντρωσης στην Τουρκία με τα κατάλληλα υγειονομικά πιστοποιητικά και να φέρουν την υπογραφή του επίσημου κτηνιάτρου που έχει εγκριθεί και πιστοποιηθεί για τον σκοπό αυτόν, ύστερα από το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στις 15/10/2012 στη Θεσσαλονίκη. Κατάλογος με τα ονόματα των εγκεκριμένων επίσημων κτηνιάτρων έχει αποσταλεί στις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας. Αντίγραφο του υγειονομικού πιστοποιητικού πρέπει να αποστέλλεται στο Τμήμα Εισαγωγών της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων, στο ακόλουθο φαξ: 210 8252673 που θα το διαβιβάζει, με τη σειρά της, στο αρμόδιο σημείο επαφής των τουρκικών αρχών.

3. Μπορούν να εξαχθούν στην Τουρκία ΜΟΝΟ ζώα που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα και φέρουν την προβλεπόμενη σήμανση.

4. Οι απαιτούμενες εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθεί το ζώο καθώς και η περίοδος «καραντίνας» μπορούν να διεξάγονται στην εκτροφή προέλευσης και μόνο μετά την έκδοση αρνητικών αποτελεσμάτων να οδηγούνται στα κέντρα συγκέντρωσης..

5. Η απαγόρευση εξαγωγής ζώντων ζώων εξακολουθεί να ισχύει από τις περιοχές του Αιγαίου, όπου υπάρχουν εστίες καταρροϊκού πυρετού του προβάτου .

Η υπηρεσία μας παραμένει στη διάθεσή σας και θα σας παρέχει όλες τις απαραίτητες σχετικές οδηγίες.

 

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης

Σ.Ντουντουνάκης

Διαβάστηκε 1062 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 13:23

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή