Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Έβρου

2ο δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΓΡ/ΚΗΣ

ΟΙΚ/ΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚ. & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΒΡΟΥ

Πληροφορίες : Σταύρος Στάγκογλου .

Απόστολος Ξανθόπουλος . Ταχ. Διεύθυνση: Καραολή & Δημητρίου 40

Ταχ. Κώδικας : 681 00, Αλεξανδρούπολη

Τηλέφωνο : 2551357168, 2551357155

e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Αλεξ/πολη 14/8/2019

Αρ.Πρ. 141894/12986


2 o ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στην Βαμβακοκαλλιέργεια

1. ΣΤΟΧΟΙ

Το παρόν δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων φυτοπροστασίας καταρτίστηκε από τη Διεύ-θυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου σε συνερ-γασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγ-χου Καβάλας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και απευθύνεται στους βαμ-βακοπαραγωγούς με στόχο την έγκαιρη και αποτελεσματική προστασία των βαμβακοφυτειών τους

2. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Διαπιστώθηκε ότι :

Παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση σε συλλήψεις πράσινου σκουληκιού στις φερομο-νικές παγίδες.

Αυτό σημαίνει ότι η δεύτερη γενιά βρίσκεται σε επικίνδυνη εξέλιξη και ο κύριος όγκος της προσβολής αναμένεται στις ημέρες που ακολουθούν. Οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να παρα-κολουθούν την εξέλιξη της προσβολής κάθε 2-3 μέρες για τη διαπίστωση αβγών και προνυμ-φών 2ης γενιάς (γενεά του Αυγούστου).

Η γενιά αυτή είναι η πιο ζημιογόνα και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Το κατώτατο όριο προσβολής για να επέμβουμε είναι τέσσερις (4) προνύμφες πρώτου και δεύτερου σταδίου (δηλαδή μεγέθους έως ένα (1) εκατοστό) στα εκατό (100) βαμβακόφυτα ή μία (1) νεαρή προνύμφη σε 1,5 μέτρου επί της γραμμής κατά μέσο όρο.

3. ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ – ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Οι βαμβακοπαραγωγοί μόνο αν διαπιστωθεί υπέρβαση του κατώτατου προαναφερό-μενου ορίου πρέπει να επέμβουν με διενέργεια ψεκασμών χρησιμοποιώντας τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα (όπως αυτά αναφέρονται στην Ηλεκτρονική βάση Υ.Π.Α.Α.Τ.).

Συστήνονται κατά προτεραιότητα:

Α) Τα βιολογικά εντομοκτόνα

Β) Τα χημικά-εκλεκτικά εντομοκτόνα και

Γ) Τα χημικά μη εκλεκτικά (ευρέως φάσματος) υπό την προϋπόθεση ότι προκύπτει ανά-γκη επαναληπτικών επεμβάσεων.

Για τη διαχείριση της ανθεκτικότητάς του πράσινου στα εντομοκτόνα πρέπει να χρησιμο-ποιηθούν εντομοκτόνα διαφορετικής δράσης και διαφορετικής χημικής ομάδας.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδειχθεί στις αναβλαστημένες τρυφερές φυτείες που πλήγηκαν από χαλάζι, στις όψιμες αλλά και σε αυτές που γειτνιάζουν με φυτείες μηδικής και αραβόσιτου διότι αυτές είναι πιο επικίνδυνες για να προσβληθούν από το πράσινο σκουλήκι.

4. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΨΕΚΑΣΜΩΝ ΜΕ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

4.1 Τόσο επειδή ο πράσινος σκώληκας κυρίως δραστηριοποιείται κατά τις βραδινές ώρες, όσο και για την ασφάλεια των μελισσών, οι ψεκασμοί θα πρέπει να διενεργούνται μετά τη δύση του ηλίου.

4.2 Πριν από κάθε ψεκασμό θα πρέπει να ειδοποιούνται οι μελισσοκόμοι για την ασφάλεια των μελισσοσμηνών.

4.3. Τα ακροφύσια και τα μπεκ των ψεκαστικών θα πρέπει να εξασφαλίζουν διαβροχή όλου του φυτού και όχι μόνο το πάνω μέρος αυτού

4.4 Υπενθυμίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να εφαρμόζονται οι κανόνες ορθής χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Διαβάστηκε 349 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2019 16:56

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή