Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Έβρου

Γεωργική Προειδοποίηση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου αναφορικά με την καλλιέργεια της ελιάς

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. & ΘΡΑΚΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ

ΑΓΡ/ΚΗΣ ΟΙΚ/ΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΒΡΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

ΠΛΗΡΟΦ.: Α. Ξανθόπουλος

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ: Δημητρίου & Καραολή 40

68100 Αλεξανδρούπολη

ΤΗΛ : 2551357190

FAX : 2551350425


Αλεξανδρούπολη, 11-07-2019


ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Για τον περιορισμό και την περαιτέρω καταστροφή της ελαιοπαραγωγής από χαλαζόπτωση και Δάκο

Η έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε στις 10 Ιουλίου 2019 τους ελαιώνες των περιοχών Μάκρης, Δικέλλων και Μεσημβρίας, προκάλεσε σοβαρή, διπλή ζημιά. Η άμεση και εμφανής ζημιά που προκλήθηκε είναι η μείωση της παραγωγής από την πτώση της ελιάς. Η μη εμφανής ζημιά είναι η βακτηρίωση της Ελιάς «καρκίνος της Ελιάς» η οποία θα εμφανιστεί στο αμέσως επόμενο διάστημα των τριάντα ημερών και θα εντοπιστεί στα τραυματισμένα από το χαλάζι μέρη των ελαιοδέντρων (κορμός, κλάδοι και κλαδίσκοι). Ο «καρκίνος της Ελιάς» δεν θεραπεύεται με γεωργικά φάρμακα και αν δεν προληφθεί θα υπονομεύσει σε μελλοντικό στάδιο την απόδοση των ελαιώνων και την οικονομικότητα της καλλιέργειας.

Κλιμάκια γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου (ΔΑΟΚ) επισκέφτηκαν τις πληγείσες περιοχές και συνέστησαν στους ελαιοπαραγωγούς τον ψεκασμό των δέντρων με εμπορικά σκευάσματα φαρμάκων τα οποία αναφέρονται στις δραστικές ουσίες: α. οξυχλωριούχος χαλκός, β. υδροξείδιο του χαλκού (σε μειωμένη δόση) και γ. συνδυασμός οξυχλωριούχου χαλκού με «Mancozeb», προκειμένου προληπτικά να περιοριστεί η έξαρση της προσβολής από βακτήριο (καρκίνο της Ελιάς) των ελαιοδέντρων .

Καθώς βρισκόμαστε στην πρώτη εβδομάδα του νύγματος του ελαιοκάρπου από τον Δάκο, η ΔΑΟΚ, προκειμένου να μην επανεμφανιστεί το περσινό φαινόμενο της καταστροφής της παραγωγής από Δάκο, συστήνει μαζί με το ψεκασμό του χαλκούχου σκευάσματος, να προστεθεί κι ένα διασυστηματικό εντομοκτόνο (για όσους ελαιοπαραγωγούς δεν το έχουν ήδη κάνει), προκειμένου να καταπολεμηθεί άμεσα με την εμφάνισή της η πρώτη γενιά του Δάκου.

 

Μ.Ε.Π.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Διαβάστηκε 676 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019 08:23

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή