Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Έβρου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 3ημερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου για την ελαιοκαλλιέργεια

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΒΡΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΒΡΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ & ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Παπαδάκης Πασχάλης

Ταχ. Δ/ση : Καραολή & Δημητρίου 40

Ταχ. Κωδ. : 68100 ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ

Τηλέφωνο : 25513-57147

TELEFAX : 25513-50409

e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

              : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Αλεξανδρούπολη 7/10/2014

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το σεμινάριο με θέμα «Μέθοδοι βιώσιμης διαχείρισης για την ελαιοκαλλιέργεια» που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου στις 1-3/10/2014, στην Αλεξανδρούπολη, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας, στο πλαίσιο του έργου «Εκπαίδευση φορέων της ελαιοκομίας σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας σε αειφορικές πρακτικές παραγωγής, επεξεργασίας και προώθησης του ελαιολάδου» (SUB – IOC – TEC – 10/14).

Κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς αναφέρθηκε στη βούληση της Π.Ε. Έβρου να στηρίξει την ανάπτυξη του ελαιοκομικού τομέα αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της τοπικής ποικιλίας «Μάκρης». Από την πλευρά του ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Κώστας Χαρτζουλάκης τόνισε ότι η ποιότητα είναι μονόδρομος για το ελληνικό ελαιόλαδο και η ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών ποικιλιών είναι η ελληνική απάντηση στην επιδιωκόμενη «ελαιοκομική παγκοσμιοποίηση».

Στη διάρκεια του σεμιναρίου αναπτύχθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή, με έμφαση στη ντόπια γηγενή ποικιλία «ελιά Μάκρης», την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, και με πρακτική, καθημερινή άσκηση των εκπαιδευομένων στο ελαιόκτημα, από άριστους και ειδικούς επιστήμονες του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες, που ο αριθμός τους ξεπέρασε το αναμενόμενο, είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στο κλάδεμα, την αναγνώριση εντόμων και ασθενειών της ελιάς, τη σωστή δειγματοληψία εδάφους και φύλλων για αναλύσεις εδάφους και φυλλοδιαγνωστικής, το σωστό και πρακτικό πότισμα και ό,τι άλλο αφορά την ελιά. Την τελευταία ημέρα των εργασιών οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν με αρμόδιους φορείς της περιοχής. Έγινε εκτενής συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή, κατατέθηκαν προτάσεις, και αποφασίστηκε να συνταχθεί ένα Στρατηγικό Σχέδιο από την ομάδα των εισηγητών ειδικών επιστημόνων πάνω σε θέματα ελιάς που θα αφορά την ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή Αλεξανδρούπολης.

Η Ομάδα Υποστήριξης για την προώθηση της αγροτικής παραγωγής στο νομό Έβρου του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου και η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Έβρου που είχαν την ευθύνη διοργάνωσης του σεμιναρίου εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες προς τους ειδικούς επιστήμονες που δίδαξαν στο σεμινάριο, όλους τους ελαιοπαραγωγούς που παρακολούθησαν το πρόγραμμα, και κυρίως τους μαθητές και τους συναδέλφους καθηγητές του τεχνικού τμήματος του 2ου ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης μαζί με την υπεύθυνη για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών.

Σημειώνεται ότι η συνεργασία της Π.Ε Έβρου με το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων άρχισε από το 2012 για την ταυτοποίηση της ντόπιας γηγενούς ποικιλίας Μάκρης, το λάδι της οποίας τα τελευταία 3-4 χρόνια κερδίζει χρυσά βραβεία σε διαγωνισμούς στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Άπω Ανατολή.

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Έβρου

Seminario-DAOKA

Διαβάστηκε 868 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2014 14:16

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή