Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Έβρου

Ενημέρωση για την έναρξη & την πορεία του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα του Κοινωνικού Τομέα

Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Έβρου ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 2/7/2012 τέσσερεις Πράξεις του Κοινωνικού Τομέα στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013 "Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στην ΠΑΜΘ- Π.Ε. Έβρου".

Όλες οι Πράξεις απευθύνονται στους πολίτες του Νομού Έβρου αλλά και στους φορείς με αντίστοιχο αντικείμενο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Υπηρεσία και στον τηλ.: 25513 55325, με σκοπό τη συνεργασία για την απαιτούμενη παροχή υπηρεσιών.

Για το μήνα Ιούλιο υλοποιήθηκαν τα παρακάτω:

ΠΡΑΞΗ 1:

Περιοχή Ευθύνης: Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Διδυμότειχου, Σουφλίου και Σαμοθράκης

Η Πράξη αυτή έχει στόχο την ενημέρωση του μουσουλμανικού πληθυσμού και των Λυκείων του Νομού Έβρου για θέματα οικογενειακού προγραμματισμού και σεξουαλικής αγωγής (π.χ. σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αντισύλληψη κτλ). Στελεχώνεται από δύο διεπιστημονικές ομάδες που έχουν ως έδρες το Διδυμότειχο και την Αλεξανδρούπολη. Οι ομάδες αυτές αποτελούνται στο σύνολό τους από 2 νοσηλεύτριες, μία κοινωνική λειτουργό, δύο διερμηνείς/διαμεσολαβητές τουρκικών και δύο διοικητικούς υπαλλήλους.

Τον πρώτο μήνα λειτουργίας της Πράξης πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση των μελών της ομάδας επί του αντικειμένου και παράλληλα σχεδιάστηκαν οι πρώτες ενέργειες για τη λειτουργία του Προγράμματος. Δημιουργήθηκαν τα αρχικά εργαλεία εργασίας και πραγματοποιηθήκαν οι πρώτες επαφές με πρόσωπα κύρους της μουσουλμανικής μειονότητας. Παράλληλα, ξεκίνησαν οι επισκέψεις κατ' οίκον στη μουσουλμανική μειονότητα με σκοπό την ενημέρωση των νέων 15-25 ετών.

ΠΡΑΞΗ 2:

Περιοχή Ευθύνης: Δήμοι Αλεξανδρούπολης & Διδυμοτείχου

Η Πράξη 2 αφορά τη μεταπαρακολούθηση ασθενών που εξέρχονται από το νοσοκομείο και ατόμων με προβλήματα υγείας που δεν τυγχάνουν περίθαλψης από άλλα ήδη εφαρμοζόμενα προγράμματα. Πιο συγκεκριμένα, παρέχονται νοσηλευτικές υπηρεσίες και ψυχοκοινωνική στήριξη σε άτομα και οικογένειες, με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

Η διεπιστημονική ομάδα παρέμβασης στην Αλεξανδρούπολη αποτελείται από δύο κοινωνικούς λειτουργούς, δύο νοσηλεύτριες, μία εργοθεραπεύτρια, ένας φυσικοθεραπευτής, μία ψυχολόγος, δύο οικιακούς βοηθούς και δύο διοικητικούς υπαλλήλους. Η δε ομάδα του Διδυμοτείχου στελεχώνεται από 1 κοινωνική λειτουργό, 2 νοσηλεύτριες, 2 οικιακούς βοηθούς και 2 διοικητικούς υπαλλήλους.

Τον μήνα Ιούλιο πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση του προσωπικού & δημιουργήθηκαν τα βασικά εργαλεία εργασίας (π.χ. ενημερωτικό έντυπο, επιστολές, αξιολογητικά έγγραφα, ημερολόγιο πεπραγμένων κτλ). Διεξήχθησαν επαφές με κοινωνικούς φορείς του τόπου & πρόσωπα κύρους, με στόχο τη δικτύωση για την παραπομπή περιστατικών. Τέλος, οι δύο ομάδες ξεκίνησαν να παρακολουθούν τους πρώτους 26 ασθενείς.

ΠΡΑΞΗ 3:

Περιοχή Ευθύνης: Δήμος Ορεστιάδας

Η Πράξη 3 αφορά στην ίδρυση και λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου Ορεστιάδας, με σκοπό την ενίσχυση οικονομικά αδυνάτων πολιτών, οικογενειών σε κρίση, λαθρομεταναστών που βρίσκονται στα κέντρα φύλαξης της περιοχής, απροστάτευτων παιδιών, ανήμπορων ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία με είδη πρώτης ανάγκης (π.χ. ρούχα, παπούτσια, είδη οικιακής χρήσης, παιχνίδια κ.α. Η προσπάθεια συγκέντρωσης των παραπάνω ειδών βασίζεται σε δωρεές των δημοτών.

Για το μήνα Ιούλιο οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν κυρίως την εύρεση του χώρου στέγασης (πρώην ειρηνοδικείο) και την κατάλληλη διαμόρφωσή του με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν τα βασικά εργαλεία εργασίας (βιβλία, επιστολές, αφίσα κτλ) και πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες επαφές με τους τοπικούς φορείς και συλλόγους.

Στο επόμενο διάστημα αναμένονται οι προσφορές από όλα τα μέρη της τοπικής κοινωνίας, με σκοπό την ενίσχυση αυτού του θεσμού.

ΠΡΑΞΗ 5:

Περιοχή Ευθύνης: Δήμος Αλεξανδρούπολης

Η Πράξη 5 αναφέρεται στην Υιοθεσία και στην Ανάδοχη Φροντίδα. Βασικός σκοπός της είναι η προώθηση των θεσμών αυτών και η μεταπαρακολούθηση και υποστήριξη των οικογενειών με θετά τέκνα.

Το προσωπικό που στελεχώνει την Πράξη αποτελείται από 2 κοινωνικούς λειτουργούς και 2 διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι αρχικά εκπαιδεύτηκαν σε τομείς όπως η κοινωνική έρευνα και οι διαδικασίες που απαιτούνται για την υιοθεσία και την ανάδοχη ενός τέκνου. Για το λόγο αυτό μελετήθηκε η νομοθεσία περί υιοθεσίας και ανάδοχης φροντίδας και στη συνέχεια διεκπεραιώθηκαν οι διαδικασίες που απαιτούνται για το κλείσιμο των φακέλων των θετών οικογενειών. Επίσης, ξεκίνησε η μεταπαρακολούθηση και υποστήριξη οικογενειών με θετά τέκνα με επισκέψεις κατ' οίκον.

ypourgeio ergasias kai koinonikis asfalisis

Διαβάστηκε 1413 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Αυγούστου 2012 11:05

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή