Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Έβρου

1ο Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών προειδοποιήσεων καλλιέργειας βαμβακιού 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡ/ΚΗΣ ΟΙΚ/ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝ/ΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ ΑΓΡ/ΚΗΣ ΟΙΚ/ΜΙΑΣ & ΚΤΗΝ/ΚΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΒΡΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤ/ΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Ταχ. Δ/νση : Ραιδεστού 9

Ταχ. Κώδικας: 682 00, Ορεστιάδα

Πληροφορίες : Σ. Δερνεκξή

Τηλέφωνο : 2552081717

FAX : 2552021330

2552081723

Ε-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

               : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Ορεστιάδα 22/07/2014

Αριθ.πρωτ.102105/8414

 

Η βαμβακοκαλλιέργεια στην περιοχή μας, βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης καρποφόρων οργάνων (χτένια) και σε ελάχιστες φυτείες στην αρχή της άνθησης. Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων από την άνοιξη μέχρι και σήμερα, παρατηρείται οψίμηση στην πλειοψηφία των βαμβακοκαλλιεργειών, με ελάχιστες εξαιρέσεις, 10 έως και 15 ημερών.

Η υπηρεσία μας, όπως κάθε χρόνο, με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών της περιοχής ευθύνης μας, έχει τοποθετήσει παγίδες για την παρακολούθηση των πτήσεων του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού. Με τον έλεγχο των παγίδων και των βαμβακοφυτειών διαπιστώθηκε ότι οι πτήσεις ακμαίων όσον αφορά το πράσινο σκουλήκι είναι ελάχιστες έως μηδενικές. Υπάρχουν ακμαία του ρόδινου σκουληκιού, χωρίς όμως να παρατηρούνται ζημιές στα καρποφόρα όργανα ενώ παράλληλα κάνουν την εμφάνιση τους ωφέλιμα έντομα τα οποία βοηθούν στη φυσική αντιμετώπιση των παραπάνω εχθρών του βαμβακιού.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, συμβουλεύουμε τους βαμβακοκαλλιεργητές της περιοχής μας, να ελέγχουν τις βαμβακοφυτείες τους για τυχόν προσβολές στα καρποφόρα όργανα των φυτών και να μην προβαίνουν σε προληπτικούς ψεκασμούς.

Απαραίτητη προϋπόθεση για εφαρμογή χημικών ψεκασμών, οι πληθυσμοί του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού, να ξεπεράσουν τα κατώτατα όρια επέμβασης τα οποία είναι:

1. για το Πράσινο σκουλήκι : στάδιο ανθοφορίας – καρποφορίας – 6 - 8 νεαρές προνύμφες (σκουλήκια 1ου & 2ου σταδίου, μήκους μέχρι 1 εκατοστό) κατά μέσο όρο ανά 100 φυτά ή μια νεαρή προνύμφη κατά μέσο όρο στα φυτά γραμμής μήκους 1 ενός μέτρου.

2. για το Ρόδινο σκουλήκι : στάδιο ανθοφορίας – προσβολή 20% στα άνθη με την εμφάνιση μορφής ροζέτας

Τονίζουμε ότι, όπου και εάν κριθεί απολύτως απαραίτητο οι βαμβακοκαλλιεργητές να επέμβουν με χημικούς ψεκασμούς, αυτοί θα πρέπει να πραγματοποιηθούν αργά τη νύχτα για να είναι αποτελεσματικοί (00:00 – 3:00) και σε κάθε περίπτωση με τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

 

ΜΕΠ

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΔΑΔΟΥΣΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Διαβάστηκε 917 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014 08:07

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή