Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ανακοινώσεις Δ/νσης Αγρ. Οικον. & Κτηνιατρικής ΠΕ Έβρου

Ενημέρωση προς τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Έβρου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. & ΘΡΑΚΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ

ΑΓΡ/ΚΗΣ ΟΙΚ/ΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΒΡΟΥ ΤΜΗΜΑ : Ποιοτικού & Φυτουγειονομικού Ελέγχου

Δημητρίου & Καραολή 40

68100 Αλεξανδρούπολη

ΠΛΗΡΟΦ: Στ. Στάγκογλου

Τηλέφωνο : 2551357168

FAX : 2551350416


Αλεξ/πολη 03-10-2014

Αριθμ. Πρωτ.17180

ΘΕΜΑ: « 3ο Τακτικό Δελτίο Προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας 2014»

 

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ ΕΒΡΟΥ σε συνεργασία με το Π.Κ.Π.Φ.Π.Ε. Καβάλας εκδίδει το παρόν δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων με στόχο την ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών της Π.Ε ΕΒΡΟΥ.

Η βαμβακοκαλλιέργεια στην περιοχή μας βρίσκεται στο στάδιο του ανοίγματος των καρυδιών οι πρώιμες φυτείες είναι στο 60% του ανοίγματος ενώ στις όψιμες περίπου στο 10%-20%.

Γενικά έχουμε μια οψίμηση περίπου 5-7 ημερών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Σε αυτό το στάδιο είναι αναγκαία η εφαρμογή αποφυλλωτικών γιατί με την αποφύλλωση η συγκομιδή πρωιμίζει ,γίνεται ευκολότερα ,με λιγότερες απώλειες και παράγεται καλύτερης ποιότητας βαμβάκι.

Η εφαρμογή αποφυλλωτικού πρέπει να γίνει όταν τουλάχιστον το 60% των καρυδιών είναι ανοιχτά και τα καρύδια της κορυφής είναι ώριμα. Μή ώριμα καρύδια με την εφαρμογή αποφυλλωτικού δεν θα ανοίξουν σωστά και δεν θα συγκομισθούν.

Για να πετύχει η αποφύλλωση πρέπει οι θερμοκρασίες για λίγες ημέρες να είναι τουλάχιστον 16οC και με ηλιοφάνεια, χαμηλή εδαφική υγρασία , και τα φύλλα να είναι υγιή .

Στις όψιμες φυτείες πρέπει να γίνει εφαρμογή με ωριμαντικό (ethephon) για την επιτάχυνση του ανοίγματος , την πρωίμηση της παραγωγής και την υποβοήθηση της αποφύλλωσης όταν έχουμε ποσοστό ανοίγματος 25%-40%.

Οι συλλήψεις στις φερομονικές παγίδες πράσινου είναι πολύ χαμηλές και η τρίτη γενιά έχει τελειώσει χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στους παραγωγούς.. Οι συλλήψεις του ρόδινου ήταν σε όλη την καλλιεργητική περίοδο πολύ χαμηλές έως μηδενικές.

Είναι ευρέως γνωστό ότι το πράσινο σκουλήκι στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Χώρας μας έχει ετησίως τρεις έως τέσσερις γενεές. Τα ενήλικα έντομα της τελευταίας γενιάς πέφτουν στο έδαφος όπου ανοίγουν στοές με δύο οπές εξόδου στη επιφάνεια του εδάφους στο βαθύτερο σημείο των οποίων (5 έως 10 εκατοστά) νυμφώνονται. Από αυτές τις νύμφες προκύπτουν τα ενήλικα έντομα (πεταλούδες) της επόμενης γενεάς την επόμενη Άνοιξη. . Κατά συμπέρασμα, η πρώτη γενεά (πεταλούδες) της νέας καλλιεργητικής περιόδου προκύπτει από τις νύμφες που επιτυχώς διαχείμασαν εντός του εδάφους των βαμβακοκαλλιεργειών της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα ότι η πληθυσμιακή εξέλιξη του εντόμου (άρα και οι προκαλούμενες ζημιές στις βαμβακοφυτείες) κατά τη νέα καλλιεργητική περίοδο εξαρτάται απόλυτα από τον πληθυσμό της πρώτης γενεάς, δηλαδή από τον αριθμό των πεταλούδων που διαχείμασαν επιτυχώς και εξήλθαν από το έδαφος των βαμβακοφυτειών της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου.

Η επιτυχής διαχείριση των εντόμων που διαχειμάζουν ως νύμφες εντός του εδάφους αποτελεί ένα κρίσιμο παράγοντα του ελέγχου του εντόμου κατά τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Δηλαδή, όσο μικρότερος είναι ο πληθυσμός που θα καταφέρει να διαχειμάσει τόσο μικρότερη η προσβολή.

Για την επίτευξη του παραπάνω απαιτείται μετά την συγκομιδή στελεχοκοπή και όργωμα σε βάθος 20 έως 25 εκατοστών κατά το φθινόπωρο σε όλα τα χωράφια που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας του χωραφιού.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται πλήρης αναστροφή του εδάφους και πλήρης ενσωμάτωση των θρυμματισμένων από τη στελεχοκοπή υπολειμμάτων των βαμβακοφύτων στο έδαφος με τα παρακάτω αποτελέσματα:

1. Άμεση καταστροφή των νυμφών.

2. Έκθεση των νυμφών σε αντίξοες κλιματικές συνθήκες.

3. Έκθεση των νυμφών σε αντίξοες εδαφικές συνθήκες (πχ υδατικός κορεσμός του εδάφους σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες αυτού).

4. Μεταφορά των νυμφών σε βάθη 20 έως 25 εκατοστά με επακόλουθο μηχανική αδυναμία εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους.

5. Καταστροφή των στοών εξόδου των πεταλούδων με επακόλουθο μηχανική αδυναμία εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους.

Η χρήση άλλων καλλιεργητικών πρακτικών όπως ρίπερ, καλλιεργητής, δισκοσβάρνα κ.α., αντί του οργώματος με υνιοφόρο αλέτρι, δεν επιτυγχάνουν αναστροφή του εδάφους και ως εκ τούτου δεν αποτελούν αποτελεσματικές μέθοδοι ελέγχου του πράσινου σκουληκιού.

Είναι δε σημαντικό να αναφερθεί ότι αποτελεί α) το μοναδικό τρόπο ελέγχου του πράσινου σκουληκιού χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και β) ένα ουσιαστικό παράγοντα αποτροπής της ανάπτυξης ανθεκτικότητας του πράσινου σκουληκιού στα χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα καθόσον διακόπτεται με μηχανικό τρόπο η μεταφορά ανθεκτικών εντόμων στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

 

ΜΕΠ

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ Δ/ΝΣΗΣ

Ν.ΚΩΤΟΥΛΑΣ

Διαβάστηκε 757 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2014 14:47
Π.Α.Μ.Θ. Διαχειριστής

Τελευταία άρθρα από τον/την Π.Α.Μ.Θ. Διαχειριστής

FaLang translation system by Faboba