Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Έβρου

1ο Τακτικό Δελτίο Προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. & ΘΡΑΚΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ

ΑΓΡ/ΚΗΣ ΟΙΚ/ΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΒΡΟΥ ΤΜΗΜΑ : Ποιοτικού & Φυτουγειονομικού Ελέγχου

Δημητρίου & Καραολή 40

68100 Αλεξανδρούπολη

FAX : 2551350416

ΠΛΗΡΟΦ.:Στ. Στάγκογλου

Τηλέφωνο : 2551357168

Email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Αλεξ/πολη 21-07-2014

Αριθμ. Πρωτ.13161


Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ ΕΒΡΟΥ σε συνεργασία με το Π.Κ.Π.Φ.Π.Ε. Καβάλας εκδίδει το παρόν δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων με στόχο την ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών της Π.Ε ΕΒΡΟΥ.

Γενικά οι φυτείες παρουσιάζουν μια οψίμιση περίπου 15 ημερών.

Οι πρώιμες φυτείες βαμβακιού της περιοχής μας εδώ και λίγες μέρες βρίσκονται στο στάδιο έναρξης της ανθοφορίας.

Οι συλλήψεις του δικτύου των παγίδων (15 πράσινου και 4 ρόδινου)είναι πολύ χαμηλές και οι επιτόπιοι έλεγχοι που πραγματοποίησαν γεωπόνοι της Υπηρεσίας μας έδειξαν ότι δεν υπάρχει προς το παρόν προσβολή από πράσινο και ρόδινο σκουλήκι.

Επίσης δεν παρατηρήθηκαν προσβολές από εχθρούς του βαμβακιού ( Λύγκος, Τετράνυχος, Αφίδες) που να δικαιολογούν ψεκασμούς με εντομοκτόνα, εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι το κατώτατο όριο πυκνότητας επέμβασης για τον τετράνυχο είναι όταν εμφανίζεται τετράνυχος στο 30–50% κ.μ.ο. των φύλλων και στις Αφίδες η ύπαρξη είκοσι πέντε (25) ατόμων κ.μ.ο. ανά φύλλο σε δείγμα 100 φύλλων .

Οι βαμβακοκαλλιεργητές πρέπει να ελέγχουν τις φυτείες τους κάθε δυο-τρεις μέρες και ΜΟΝΟ εάν διαπιστώσουν έξη με οκτώ (6-8) ζωντανά σκουλήκια στις 100 κορυφές ή ένα (1) ζωντανό σκουλήκι ανά μέτρο θα πρέπει να προβούν άμεσα σε χημική καταπολέμηση με τα κατάλληλα και εγκεκριμένα εντομοκτόνα.

Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις φυτείες που έχουν ήδη γίνει επεμβάσεις με εντομοκτόνα, στις πολύ όψιμες, και σε αυτές που έχουν πληγεί από χαλάζι και δέχθηκαν αζωτούχα λίπανση.

ΠΡΟΣΟΧΗ οι προληπτικές και άσκοπες επεμβάσεις με εντομοκτόνα σε αυτήν την χρονική περίοδο είναι ζημιογόνες γιατί πέρα από το οικονομικό κόστος, εξοντώνουν τα ωφέλιμα έντομα που βρίσκονται στις βαμβακοφυτείες με συνέπεια την προσβολή από εχθρούς κυρίως από την δεύτερη γενιά του πράσινου σκουληκιού και από τετράνυχο.

Οι βαμβακοκαλλιεργητές σε περίπτωση που παρατηρήσουν κάποια προσβολή μπορούν να απευθύνονται στους γεωπόνους της Δνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου στα τηλέφωνα 2551357165-2551357167-2551357168-2551357169 καθώς και στα τοπικά γραφεία Φερών, Τυχερού, Σουφλίου.

 

ΜΕΠ

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ Δ/ΝΣΗΣ

Ν.ΚΩΤΟΥΛΑΣ

Διαβάστηκε 786 φορές

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή