Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Έβρου

3η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για την ένταξη επενδυτικών σχεδίων στο μέτρο 2.3 «Μεταποίηση και Εμπορία» Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013

Tα ποσοστά χορηγούμενης Δημόσιας Ενίσχυσης για επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν για χρηματοδότηση είναι:

Α/Α

ΕΙΔΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Π.Α.Μ.Θ.

Π.Ε. ΕΒΡΟΥ

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ
1 Πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις 50% 60%
2

Μεσαίες επιχειρήσεις

45% 55%
3 Επιχειρήσεις που απασχολούν από 250 έως 750 εργαζομένους ή έχουν κύκλο εργασιών από 50 έως 200 εκατομμύρια ευρώ 30% 50%
4 Επιχειρήσεις ανεξαρτήτως αριθμού απασχολούμενων, ετήσιου κύκλου εργασιών ή συνόλου του ετήσιου ισολογισμού - 40%

 

Ο προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων επενδυτικών σχεδίων πρέπει να είναι : 1.άνω των 20.000 ΕΥΡΩ και κατ' ανώτερο 3.000.000 ΕΥΡΩ.

2.Το κατώτερο όριο για τα αλιευτικά σκάφη με σκοπό την ελαφριάς μορφής μεταποίηση, τυποποίηση και εμπορία ορίζεται σε 5.000 €.

Υποβολή Αιτήσεων Ενίσχυσης – Χρηματοδότησης

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς / δυνητικοί Δικαιούχοι υποβάλλουν τις αιτήσεις για την υπαγωγή των επενδυτικών τους σχεδίων, από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας και μέχρι την 29η Μαΐου 2015.

Δικαιούχοι Αιτήσεων Ενίσχυσης- Χρηματοδότησης

1.Σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΚΥΑ 3136/07.11.2011, Δικαιούχοι των οικονομικών ενισχύσεων του Μέτρου 2.3. είναι Ατομικές Επιχειρήσεις και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, Προσωπικές εταιρείες του εμπορικού νόμου, Αγροτικές/Αλιευτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις κάθε βαθμίδας, Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Δημοτικές Επιχειρήσεις), που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας αλιευτικών προϊόντων και οι οποίες λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις της εμπορικής και φορολογικής νομοθεσίας, που έχουν την ευθύνη υλοποίησης και τελικά επιβαρύνονται με το κόστος της πραγματοποίησης του υποβαλλόμενου προς ενίσχυση επενδυτικού σχεδίου και ειδικότερα:

I. πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις,

II. επιχειρήσεις που απασχολούν 250 ή περισσότερους εργαζομένους, ή έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ ή/και σύνολο ετήσιου ισολογισμού που υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια ευρώ, αλλά απασχολούν λιγότερους από 750 εργαζομένους ή έχουν κύκλο εργασιών κάτω από 200 εκατομμύρια ευρώ,

III. επιχειρήσεις ανεξαρτήτως αριθμού απασχολούμενων, ετήσιου κύκλου εργασιών ή συνόλου του ετήσιου ισολογισμού αυτών, εφόσον ο τόπος υλοποίησης του υποβαλλόμενου προς ενίσχυση επενδυτικού σχεδίου βρίσκεται σε «Απομακρυσμένα Ελληνικά Νησιά».

2.Οι ενισχύσεις παρέχονται σε Δικαιούχους, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 2 της παρούσας:

I. των οποίων μπορεί να καταδειχθεί η φερεγγυότητα και η οικονομική βιωσιμότητα,

II. που αποδεικνύουν την ιδία τους συμμετοχή,

III. που δεν έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης για χρηματοδότηση από Εθνικό ή Κοινοτικό Πρόγραμμα, για το σύνολο ή μέρος του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου,

Iv. οι επιχειρήσεις να μην είναι προβληματικές και να λειτουργούν νόμιμα έχοντας στην επωνυμία τους άδεια λειτουργίας για τη δραστηριότητά τους.

ν. οι επιχειρήσεις να διαθέτουν όλες τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία άδειες για τη λειτουργία τους στο όνομα της επιχείρησης. Ενισχύσεις δε παρέχονται σε επιχειρήσεις που είτε δε διαθέτουν (ιδιόκτητες ή μισθωμένες) εγκαταστάσεις μεταποίησης ή εμπορίας (συσκευαστήρια, κέντρα αποστολής ή εξυγίανσης οστράκων, ψυκτικοί ή αποθηκευτικοί χώροι), είτε εξυπηρετούνται από εγκαταστάσεις που οι άδειές τους έχουν εκδοθεί στο όνομα άλλης επιχείρησης, η οποία είναι και υπεύθυνη για την τήρηση των όρων τους.

vI. που ασκούν αποκλειστικά και μόνο χοντρικό εμπόριο.

Καθορισμός Επιλέξιμων δαπανών

Για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στην παρούσα θεωρούνται ως επιλέξιμες οι δαπάνες που εμπίπτουν στις εξής κατηγορίες:

1. Δαπάνες για την αγορά οικοπέδου.

2. Δαπάνες για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

3. Δαπάνες για την κατασκευή, επέκταση και εκσυγχρονισμό βιομηχανοστασίων, κτιριακών, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων.

4. Δαπάνες για την κατασκευή νέων αποθηκευτικών ή ψυκτικών χώρων.

5. Δαπάνες για την αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων, εξοπλισμού.

6. Δαπάνες για την αγορά μέσων μεταφοράς.

7. Δαπάνες για την αγορά εργαστηριακού εξοπλισμού.

8. Δαπάνες για την εγκατάσταση και εφαρμογή Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας.

9. Δαπάνες για μελέτες και αμοιβές συμβούλων.

10. Δαπάνες για την προμήθεια λογισμικού καθώς και λογισμικού αναβάθμισης.

11. Δαπάνες για επεξεργασία των απορριμμάτων των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

12. Δαπάνες για εγκαταστάσεις διάθεσης αποβλήτων.

Ειδικότερα, επιλέξιμες θεωρούνται οι εξής δαπάνες:

1. Αγορά οικοπέδου, ανάλογη (ελάχιστη απαιτούμενη έκταση) για την ίδρυση νέας ή την επέκταση υφιστάμενης μονάδας μεταποίησης, τυποποίησης, επεξεργασίας, συσκευασίας, εμπορίας, μέχρι ποσοστού 10% επί του συνολικού επιλέξιμου κόστους της επένδυσης (πλην τεχνικών και απρόβλεπτων), με την προϋπόθεση ότι το οικόπεδο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς του επενδυτικού σχεδίου. Η τιμή αγοράς της απαραίτητης εδαφικής έκτασης προσδιορίζεται από ανεξάρτητο ορκωτό εκτιμητή ή από αναγνωρισμένο εγκεκριμένο επίσημο φορέα και δεν υπερβαίνει την εμπορική της αξία ή την αντικειμενική της αξία για τις περιπτώσεις όπου εφαρμόζεται το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού.

2. Οι δαπάνες για την καθαίρεση υπερκείμενων στην εδαφική έκταση κατασκευών- εγκαταστάσεων, είναι επιλέξιμες εφόσον είναι απαραίτητες για την εκτέλεση της Πράξης και δεν μπορούν να υπερβούν το 5% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών της Πράξης (πλην τεχνικών και απρόβλεπτων).

3. Η αγορά ακινήτων όπως κτίρια και τα γήπεδα, (ελάχιστη απαιτούμενη έκταση), για την ίδρυση νέας ή την επέκταση υφιστάμενης μονάδας μεταποίησης, τυποποίησης, επεξεργασίας, συσκευασίας, εμπορίας, είναι επιλέξιμη, εφόσον η αγορά του ακινήτου συνδέεται άμεσα με τους στόχους της σχετικής Πράξης και με τις εξής προϋποθέσεις :

• Η τιμή αγοράς του ακινήτου προσδιορίζεται από ανεξάρτητο ορκωτό εκτιμητή και δεν υπερβαίνει την εμπορική του αξία, ή την αντικειμενική του αξία για τις περιπτώσεις όπου εφαρμόζεται το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού,

• Το ακίνητο δεν θα πρέπει να έχει αποτελέσει τα προηγούμενα δέκα (10) έτη αντικείμενο Εθνικής ή Κοινοτικής επιχορήγησης, σύμφωνα με σχετική Υπεύθυνη Δήλωση του φορέα του επενδυτικού σχεδίου και του πωλητή του ακινήτου.

• Το ακίνητο οφείλει να χρησιμοποιείται για το σκοπό και την περίοδο που

περιγράφεται στην απόφαση Ένταξης - Χρηματοδότησης της Πράξης.

• Το ακίνητο δε χρησιμοποιείται για κατοικία.

4. Εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου έως και 5% του συνολικού επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου (πλην τεχνικών και απρόβλεπτων εξόδων). Στις εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, δε συνυπολογίζονται εργασίες που πραγματοποιούνται σε αυτόν αλλά εξυπηρετούν υποδομές των εγκαταστάσεων (έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, αποστραγγιστικά έργα κλπ).

5. Εργασίες για την κατασκευή, επέκταση ή εκσυγχρονισμό βιομηχανοστασίων, κτιριακών, ειδικών ή βοηθητικών εγκαταστάσεων.

6. Εργασίες για την κατασκευή, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό ψυκτικών χώρων αποθήκευσης αλιευτικών προϊόντων καθώς και η αγορά, η μεταφορά και η εγκατάσταση του εξοπλισμού τους.

7. Μελέτες και αμοιβές συμβούλων, άμεσα συσχετιζόμενες με την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.

8. Ειδικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός για επιχειρήσεις στα απομακρυσμένα νησιά.

9. Αγορά εξοπλισμού γραφείων και χώρων προσωπικού (αγορά επίπλων γραφείου και επίπλων χώρων ενδιαίτησης και παραμονής προσωπικού βάρδιας στην μονάδα / εγκατάσταση, φωτοαντιγραφικά, fax, τηλεφωνικά κέντρα, VHF, συστήματα ασφάλειας, ηλεκτρονικής παρακολούθησης, κλπ).

10. Αγορές, οι οποίες σχετίζονται με την προμήθεια και εγκατάσταση του απαιτούμενου νέου (καινούργιου) εξοπλισμού και μέσων για τη λειτουργία της επένδυσης (παραγωγικός, ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, εξοπλισμός εργαστηρίων, κλπ).

11. Εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση με σύγχρονο εξοπλισμό του υφιστάμενου εξοπλισμού και των μέσων μεταφοράς.

12. Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού μηχανοργάνωσης των επιχειρήσεων (εξοπλισμός πληροφορικής, προμήθεια λογισμικού και λογισμικού αναβάθμισης, μελέτες και συστήματα οργάνωσης και λειτουργίας συσκευαστηρίων & αποθηκών).

13. Κατασκευές και εξοπλισμός για την επεξεργασία, μεταποίηση και εμπορία των απορριμμάτων των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

14. Υλικές επενδύσεις και μελέτες εφαρμογής και πιστοποίησης συστημάτων διαχείρισης της ποιότητας, περιβαλλοντικής διαχείρισης, εφαρμογής συστήματος αυτοέλεγχου, καθώς και μελέτη σήμανσης και πιστοποίησης των προϊόντων.

15. Έργα οδοποιίας, διάνοιξης δρόμων, επίστρωσης και ασφαλτόστρωσης (εκτός του περιβάλλοντα χώρου). Είναι επιλέξιμη μέγιστη δαπάνη μέχρι 100.000 € και σε κάθε περίπτωση αυτή δε θα υπερβαίνει το 5% του συνολικού επιλέξιμου κόστους της Πράξης (πλην τεχνικών εξόδων και απρόβλεπτων).

16. Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού παραγωγής κιβωτίων από πολυστερίνη που απαιτούνται για τη συσκευασία των ψαριών, με σκοπό την αποκλειστική και μόνο

17. χρήση για τις παραγωγικές ανάγκες του συσκευαστηρίου.

18. Τεχνικά έξοδα και απρόβλεπτα -με σαφή διάκριση μεταξύ τους-, που δε ξεπερνούν σε ποσοστό το 10% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών, (πλην του διακριτού των τεχνικών εξόδων και απρόβλεπτων δαπανών).

Με τον όρο τεχνικά έξοδα εννοούνται οι δαπάνες για ασφάλιση του εξοπλισμού, αμοιβές για τη σύνταξη του φακέλου και την παρακολούθηση της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, αμοιβές για την εκπόνηση των μελετών αδειοδότησης του έργου, μελέτες εφαρμογής, έκδοση οικοδομικών αδειών, μελέτες επίβλεψης, εδαφοστατικές μελέτες, μελέτες μηχανολογικού εξοπλισμού κλπ.

Με τον όρο απρόβλεπτα έξοδα εννοούνται οι επιλέξιμες δαπάνες για εργασίες ή εξοπλισμό κλπ, που δεν περιλαμβάνονται στην αρχικώς εγκριθείσα αίτηση, αλλά προκύπτουν κατά την πορεία εκτέλεσης του επενδυτικού σχεδίου (π.χ. υπερβάσεις ποσοτήτων) και κρίνονται ως άκρως απαραίτητες για την ολοκλήρωση της υλοποίησής του. Δε θεωρούνται απρόβλεπτα έξοδα οι υπερβάσεις κόστους, η ανάγκη αγοράς επιπλέον μέσων μεταφοράς, καθώς και οι αμοιβές συμβούλων για τη σύνταξη του φακέλου και την παρακολούθηση υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου.

Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες που αφορούν σε:

1. Ανέγερση ή επέκταση κτηριακών εγκαταστάσεων επί γηπέδου που δεν ανήκει κατά κυριότητα στο φορέα της επένδυσης, εκτός εάν τούτο έχει παραχωρηθεί από το δημόσιο ή φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή έχει μισθωθεί για το σκοπό αυτό, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δέκα (10) ετών. Σε περιπτώσεις μισθώσεων δημόσιων εκτάσεων, αν η διάρκεια είναι δέκα (10) έτη ή και μικρότερη, λαμβάνεται υπόψη ρήτρα αναμίσθωσης, εφόσον περιλαμβάνεται στο συμβόλαιο. Σε περιπτώσεις εμπορικών μισθώσεων λαμβάνεται υπόψη το ισχύον νομικό καθεστώς των εμπορικών μισθώσεων. Σε περίπτωση εγκατάστασης σε ΒΕ.ΠΕ. ως αποδεικτικό ύπαρξης οικοπέδου γίνεται δεκτή η δέσμευση του οικοπέδου από το φορέα ΒΕ.ΠΕ..

2. Ποσά για αγορά οικοπέδου, εργασίες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, έργα οδοποιίας και τεχνικά έξοδα & απρόβλεπτα, που υπερβαίνουν τα ποσοστά επί του συνολικού κόστους του επενδυτικού σχεδίου, που έχουν προσδιορισθεί ως επιλέξιμες δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου.

3. Αγορά, κατασκευή και προμήθεια εξοπλισμού που δεν είναι απαραίτητος για παραγωγικούς σκοπούς.

4. Δαπάνες που δεν περιγράφονται αναλυτικά στην ενότητα Β της τεχνικοοικονομικής προμελέτης.

5. Εργασίες επισκευής και συντήρησης υφιστάμενων εξοπλισμών και εγκαταστάσεων.

6. Εργασίες πρασίνου ( δενδροφύτευση, χλοοτάπητες, κλπ ) και έργα διακόσμησης.

7. Αγορά ή εγκατάσταση μεταχειρισμένων υλικών, μηχανημάτων και εξοπλισμών.

8. Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) για οποιαδήποτε κατηγορία δαπάνης.

9. Άλλους φόρους, τέλη ή επιβαρύνσεις. Εξαιρούνται και είναι επιλέξιμα, για τα μεταφορικά μέσα, τέλη ταξινόμησης και δασμοί, ενσωματωμένα ή μη στα τιμολόγια αγοράς τους.

10. Χρηματοοικονομικά έξοδα (χρεωστικοί τόκοι, προμήθειες χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, έξοδα συναλλάγματος, συναλλαγματικές διαφορές).

11. Πρόστιμα, χρηματοοικονομικές ποινές και δαπάνες δικαστικών διαδικασιών, απαλλοτριώσεων, εκκρεμότητες, κλπ.

12. Αγορά επιβατικών αυτοκινήτων μέχρι επτά (7) θέσεων.

13. Αγορά ή εγκατάσταση εξοπλισμού αναψυχής.

14. Αγορά αναλώσιμων υλικών.

15. Λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης.

16. Αμοιβές προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των επιβαρύνσεων κοινωνικής ασφάλισης, εκτός αν αυτό προσληφθεί ειδικά για εργασία αποκλειστικά για την υλοποίηση της Πράξης και θα απολυθεί με την ολοκλήρωση των εργασιών.

17. Εργασίες που πραγματοποιήθηκαν από τον ίδιο το φορέα.

18. Έξοδα σύστασης της εταιρείας ή άλλου νομικού προσώπου, έξοδα συμβολαιογράφου, έξοδα ταξιδιών.

19. Έξοδα μεταβίβασης της κυριότητας της επιχείρησης.

20. Εργασίες των οποίων τα δικαιολογητικά έγγραφα δεν επιτρέπουν επαλήθευση των δαπανών.

21. Έξοδα ενοικίασης υλικού-εξοπλισμού, εκτός των περιπτώσεων ενοικίασης εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για τις εργασίες κατασκευής της μονάδας / εγκατάστασης.

22. Έξοδα κατασκευής προσωρινών έργων.

23. Δαπάνες για την προμήθεια καταψυκτών προβολής που προορίζονται για την προβολή των προϊόντων της εταιρείας σε χώρους λιανικής πώλησης (σούπερ μάρκετ ).

24. Οιαδήποτε εγκατάσταση - εργασία που αφορά στην άσκηση λιανικού εμπορίου.

Για περισσότερες λεπτομέρειες θα απευθυνθείτε στα Τμήματα Αλιείας της ΠΑΜΘ ΠΕ Εβρου

1. Στην Αλεξ/πολη: 2551357155

2. Στην Ορεστιάδα 2552021335

Την Πρόσκληση θα την βρείτε εδώ, ή θα την αναζητήσετε με τον ΑΔΑ :ΨΛ6Π465ΦΘΗ-1ΞΝ pdf

Διαβάστηκε 872 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Απριλίου 2015 12:11

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή