Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ανακοινώσεις Δ/νσης Δημ. Υγείας & Κοιν. Μέριμνας ΠΕ Έβρου

Η πορεία του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα Κοινωνικού Τομέα που υλοποιεί η Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Έβρου

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 2/7/2012 τέσσερεις Πράξεις του Κοινωνικού Τομέα στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013 "Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στην ΠΑΜΘ- Π.Ε. Έβρου".

Όλες οι Πράξεις απευθύνονται στους πολίτες του Νομού Έβρου αλλά και στους φορείς με αντίστοιχο αντικείμενο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Υπηρεσία και στον τηλ.: 25513 55325, με σκοπό τη συνεργασία για την απαιτούμενη παροχή υπηρεσιών.

Τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα λειτουργίας του Προγράμματος είναι τα εξής:

ΠΡΑΞΗ 1:

Περιοχή Ευθύνης: Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Διδυμότειχου, Σουφλίου και Σαμοθράκης

Η Πράξη αυτή έχει στόχο την ενημέρωση του μουσουλμανικού πληθυσμού και των Λυκείων του Νομού Έβρου για θέματα οικογενειακού προγραμματισμού και σεξουαλικής αγωγής (π.χ. σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αντισύλληψη κτλ). Το προσωπικό της αποτελείται μία κοινωνική λειτουργό, μία νοσηλεύτρια, δύο διερμηνείς/διαμεσολαβητές τουρκικών και μια διοικητική υπάλληλο.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 51 επισκέψεις κατ΄ οίκον στη μουσουλμανική κοινότητα της Αλεξανδρούπολης, του Πόρου Φερών και του Διδυμοτείχου, με σκοπό την ενημέρωση ατόμων ηλικίας 15-25 ετών για θέματα οικογενειακού προγραμματισμού και σεξουαλικής αγωγής. Συνολικά ενημερώθηκαν 12 αγόρια, 31 κορίτσια, 10 γυναίκες και 10 άντρες. Επιδιώκεται η τακτική συνεργασία με φορείς, ενώ προετοιμάζονται ομιλίες στα Λύκεια του Νομού & σε μικρές ομάδες πληθυσμού.

ΠΡΑΞΗ 2:

Περιοχή Ευθύνης: Δήμοι Αλεξανδρούπολης & Διδυμοτείχου

Η Πράξη 2 αφορά στη μεταπαρακολούθηση ασθενών που εξέρχονται από το νοσοκομείο και ατόμων με προβλήματα υγείας που δεν τυγχάνουν περίθαλψης από άλλα ήδη εφαρμοζόμενα προγράμματα. Πιο συγκεκριμένα, παρέχονται νοσηλευτικές υπηρεσίες και ψυχοκοινωνική στήριξη σε άτομα και οικογένειες, με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

Η διεπιστημονική ομάδα παρέμβασης στην Αλεξανδρούπολη αποτελείται από δύο κοινωνικούς λειτουργούς, δύο νοσηλεύτριες, μία εργοθεραπεύτρια, ένας φυσικοθεραπευτής, μία ψυχολόγος, δύο οικιακούς βοηθούς και δύο διοικητικούς υπαλλήλους. Η δε ομάδα του Διδυμοτείχου στελεχώνεται από 1 κοινωνική λειτουργό, 2 νοσηλεύτριες, 2 οικιακούς βοηθούς και 2 διοικητικούς υπαλλήλους.

Μέχρι σήμερα, έχουν παρακολουθηθεί 56 ασθενείς στο σπίτι και στο γραφείο. Οι ασθενείς αυτοί και οι οικογένειές τους δέχτηκαν ψυχοκοινωνική στήριξη, νοσηλευτική και οικιακή φροντίδα, ενώ παράλληλα διευθετήθηκαν διάφορα κοινωνικοπρονοιακά τους ζητήματα. Η συνεργασία με άλλους κοινωνικούς φορείς του τόπου είναι συνεχόμενη, με σκοπό την αλληλοσυμπλήρωση για την ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών υγείας ή την παραπομπή των ασθενών. Ταυτόχρονα, διανεμήθηκαν 1000 ενημερωτικά έντυπα για τη δημοσιοποίηση των ενεργειών, ενώ παράλληλα προγραμματίζονται ομιλίες σε μικρές ομάδες πληθυσμού για θέματα υγείας.

ΠΡΑΞΗ 3:

Περιοχή Ευθύνης: Δήμος Ορεστιάδας

Η Πράξη 3 αφορά στην ίδρυση και λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου Ορεστιάδας, με σκοπό την ενίσχυση οικονομικά αδυνάτων πολιτών, οικογενειών σε κρίση, λαθρομεταναστών που βρίσκονται στα κέντρα φύλαξης της περιοχής, απροστάτευτων παιδιών, ανήμπορων ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία με είδη πρώτης ανάγκης (π.χ. ρούχα, παπούτσια, είδη οικιακής χρήσης, παιχνίδια κ.α).

Μέχρι σήμερα, έχουν συγκεντρωθεί, με την απλόχερη προσφορά 90 συμπολιτών και συλλόγων του τόπου μας, πάνω από 3500 είδη, μεταξύ των οποίων: 180 ζευγάρια παπούτσια, 120 παιχνίδια, 110 μπουφάν και πανωφόρια, είδη ρουχισμού, εσώρουχα, πιζάμες, κάλτσες, είδη βρεφανάπτυξης, σχολικά είδη, κουβέρτες, τσάντες, γυαλιά ηλίου, ζώνες, κοσμήματα κ.α. Από τα παραπάνω, τα 2300 είδη έχουν αρχειοθετηθεί και είναι έτοιμα προς δωρεάν ενίσχυση των οικογενειών της περιοχής Ορεστιάδας. Μέχρι τώρα έχουν ενισχυθεί περισσότερες από 40 οικογένειες, με πάνω από 500 είδη πρώτης ανάγκης.

ΠΡΑΞΗ 5:

Περιοχή Ευθύνης: Δήμος Αλεξανδρούπολης

Η Πράξη 5 αναφέρεται στην Υιοθεσία και στην Ανάδοχη Φροντίδα. Βασικός σκοπός της είναι η μεταπαρακολούθηση και υποστήριξη των θετών οικογενειών και η προώθηση των παραπάνω θεσμών. Το προσωπικό της Πράξης αποτελείται από 2 κοινωνικούς λειτουργούς και 2 διοικητικούς υπαλλήλους,

Μέχρι σήμερα, έχουν μεταπαρακολουθηθεί 20 θετές οικογένειες, με σκοπό τη διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης των θετών παιδιών τους και των σχέσεων μεταξύ των μελών της κάθε οικογένειας. Παράλληλα, συνεχίζουν να παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης στις οικογένειας που το έχουν ανάγκη, ενώ υπάρχει διασύνδεση με άλλους τοπικούς κοινωνικούς φορείς και ειδικούς επιστήμονες, για την πραγματοποίηση των απαραίτητων παραπομπών. Μελλοντικές ενέργειες της Πράξης αποτελούν η δημιουργία ενημερωτικού εντύπου και η έκδοση ενημερωτικού Οδηγού όπως και η πραγματοποίηση ομιλιών σε μικρές ομάδες πληθυσμού για την Υιοθεσία και την Ανάδοχη Φροντίδα.

ypourgeio ergasias kai koinonikis asfalisis

Διαβάστηκε 927 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2012 11:55
Π.Α.Μ.Θ. Διαχειριστής

Τελευταία άρθρα από τον/την Π.Α.Μ.Θ. Διαχειριστής

FaLang translation system by Faboba