Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Έβρου

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια έκθεσης χαρακτικής – Ξεκίνησε το ταξίδι του το «Τρένο του Πολιτισμού»

Egkainia-ekthesis-Art-Gallery 1Ξεκίνησε και πάλι το ταξίδι του το «Τρένο του Πολιτισμού» της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου με τα εγκαίνια έκθεσης έργων χαρακτικής σπουδαίων και διεθνώς αναγνωρισμένων καλλιτεχνών που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012, στο χώρο τέχνης ART GALLERY στην Αλεξανδρούπολη.

Η έκθεση περιλαμβάνει 29 χαρακτικά, λιθογραφίες και σχέδια από τη συλλογή της γκαλερί Berthe-Sculptures του ζεύγους Πατσόγλου στο Παρίσι. Τα έργα ανήκουν σε μερικούς από τους πιο εμβληματικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, όπως είναι ο Πάμπλο Πικάσο, ο Ανρί Ματίς, ο Βασίλι Καντίνσκι, ο Σαλβατόρ Νταλί, ο Χουάν Μιρό, ο Αντρέ Μασόν, ο Απελέ Φενόζα, ο μεγάλος γλύπτης Αύγουστος Ροντέν και ο σύγχρονος Βλαντιμίρ Βελίκοβιτς.

Egkainia-ekthesis-Art-Gallery 2Η έκθεση αυτή εντάσσεται σε μια σειρά πολιτιστικών δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Τρένο του Πολιτισμού». Υπενθυμίζεται ότι το «Τρένο του Πολιτισμού» ξεκίνησε το 2008 ως ένα διασυνοριακό πρόγραμμα της Νομαρχίας Έβρου, στο πλαίσιο της Κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG III Ελλάδα – Βουλγαρία. Για τρία χρόνια ταξίδεψε την τέχνη και τον πολιτισμό της περιοχής μας σε όλο το νομό και τη γειτονική Βουλγαρία με τα ειδικά διαμορφωμένα πολύχρωμα βαγόνια του. Στο πρόγραμμά του περιλαμβανόταν εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και βιβλίου, θέατρο, θέατρο σκιών, κουκλοθέατρο, χορός, μουσική. Στις δράσεις του συμμετείχαν καλλιτέχνες από τον Έβρο, φτασμένοι δημιουργοί, αλλά και ερασιτέχνες, ενήλικες και παιδιά, άτομα και φορείς που παράγουν πολιτιστικό έργο στον τόπο μας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου – Μαυρανεζούλη που παρέστη στα εγκαίνια «Τη σκυτάλη για τη συνέχιση του «Τρένο του Πολιτισμού» πήρε η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου κάτω από ομολογουμένως δύσκολες συνθήκες. Το 2011, έτος έντονων οικονομικών και πολιτικών αλλαγών, διοικητικής μεταρρύθμισης και προσαρμογής στα νέα δεδομένα, δεν μας επέτρεψε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα. Σημαντικό πλήγμα υπήρξε και η μη ανανέωση της σύμβασης από πλευράς του Ο.Σ.Ε. για την παραχώρηση των βαγονιών. Έτσι, το Τρένο μας έμεινε χωρίς βαγόνια, όχι όμως και χωρίς ψυχή. Μεταφορικά ταξιδεύει φέτος, αλλά υποσχόμαστε ότι του χρόνου θα είναι κοντά μας και με τα βαγόνια του.

Egkainia-ekthesis-Art-Gallery 3Σε πείσμα των καιρών, καθώς για όλους όσοι δούλεψαν σε αυτό και το πόνεσαν, το «Τρένο του Πολιτισμού» έχει μια συμβολική και συναισθηματική αξία, αποφασίσαμε πως παρά τις αντιξοότητες, έπρεπε να συνεχιστεί. Ήδη από πέρυσι, για να υπάρξει η δυνατότητα υλοποίησης, λόγω έλλειψης προσωπικού, η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου κατέθεσε προτάσεις για συμμετοχή στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, οι οποίες και εγκρίθηκαν. Έτσι, στο «Τρένο του Πολιτισμού» πλέον εργάζονται 22 νέα άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, που με τη όρεξη, το μεράκι, τις φρέσκιες ιδέες και τις γνώσεις τους του δίνουν «κίνηση».

Έχουν ήδη προγραμματιστεί πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και ενηλίκους, που θα πραγματοποιηθούν όχι μόνο στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και στις Φέρες, στο Τυχερό, στο Σουφλί, στα Λάβαρα, στο Διδυμότειχο, στην Ορεστιάδα, στη Βύσσα, στις Καστανιές, από τον Αύγουστο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2012. Δεν θέλουμε όμως το «Τρένο του Πολιτισμού» να μείνει μόνο στον Έβρο, θέλουμε να ταξιδέψει και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειάς μας. Δεν ξέρω αν είναι τα σχέδια μεγαλεπίβολα, θα επιδιώξουμε όμως να γίνουν πραγματικότητα.

Σε αυτό το ταξίδι του πολιτισμού είστε όλοι ευπρόσδεκτοι. Σας προσκαλούμε να επιβιβαστείτε για να ταξιδέψουμε παρέα. Κι ας ευχηθούμε αυτό το ταξίδι να μην τελειώσει ποτέ. Να γίνει στάση ζωής, να γίνει καθημερινότητά μας. Είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα.»

Η σημαντική έκθεση χαρακτικής και σχεδίων θα διαρκέσει από 6 Αυγούστου έως 30 Σεπτεμβρίου 2012. Στο διάστημα αυτό θα πραγματοποιούνται δωρεάν ξεναγήσεις για το κοινό από το προσωπικό του «Τρένου του Πολιτισμού», υπό την καθοδήγηση της κ. Μαριάννας Παυλίδου.

Το πρόγραμμα των ξεναγήσεων έχει ως εξής:

Δευτέρα – Παρασκευή 11.00 – 13.00 & 19.00 – 21.00

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 08:00-22:00

Τηλέφωνα για πληροφορίες: 25510-81220 (ART GALLERY) και 25513-55328 (ΤΡΕΝΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ)

Οι προγραμματισμένες για τον Αύγουστο δράσεις του «Τρένου του Πολιτισμού» εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα. Σημειώνεται ότι το συνολικό πρόγραμμα είναι ακόμη υπό διαμόρφωση. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλέφωνα 25513-55328, 55329 και 55331 (Γραφείο Πολιτισμού Π.Ε. Έβρου – Τρένο του Πολιτισμού).

draseis augoustos

Διαβάστηκε 1203 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2012 15:20

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή