Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Δράμας

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ πρώην ΚΑΠΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΡΑΜΑΣ-ΑΨΟΓΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

 

foto180220231 foto180220232

 

 

Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023, συγκεντρώθηκε στις εγκαταστάσεις του πρώην Καπνολογικού Ινστιτούτου Δράμας πλήθος κόσμου για να παρακολουθήσει την τελετή υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΠΑΜΘ και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με θέμα την αναβάθμιση και επαναλειτουργία του Καπνολογικού Ινστιτούτου Δράμας. Η τελετή για τις υπογραφές αναβλήθηκε εκτάκτως λόγω κωλύματος του Προέδρου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, καθηγητή Σέρκου Χαρουτουνιάν και θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες στην Αθήνα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρ. Αναστασία Τσαγκαράκου, η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρ. Ελένη Μαλούπα, ερευνητές του Ινστιτούτου που θα στηρίξουν το μεγάλο εγχείρημα, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, συλλόγων και φορέων της Δράμας και πλήθος κόσμου.

Αρχικά, το λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κος Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ ο οποίος εμφανώς συγκινημένος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν για την επαναλειτουργία του εμβληματικού Καπνολογικού Ινστιτούτου Δράμας και για το όραμα του για τη μελλοντική αναβάθμιση και αξιοποίησή του.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η Δρ. Αναστασία Τσαγκαράκου η οποία τόνισε την σημασία της συνέργειας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με την Αντιπεριφέρεια Δράμας, και ειδικότερα της επαναλειτουργίας του πρώην Καπνολογικού Ινστιτούτου όπου θα συνεισφέρει στην αγροτική έρευνα της περιοχής όχι μόνο για τον καπνό αλλά και για άλλες σημαντικές καλλιέργειες της περιοχής. Έπειτα ανέφερε ονομαστικά το ερευνητικό δυναμικό με το οποίο θα στελεχωθεί το Ερευνητικό Κέντρο. Οι ερευνητές αυτοί (Δρ. Ιωάννης Γανόπουλος, Δρ. Απόστολος Καλύβας, Δρ. Στέφανος Ανδρεάδης, Δρ. Ελένη Τσαλίκη και Δρ. Αλίκη Ξανθοπούλου) κατάγονται από την ευρύτερη περιοχή και επιθυμούν να επιστρέψουν για να βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις τον Γεωπόνο και αναλυτή τσιγάρων και καπνού, Ευριπίδη Τούμπα.

Έπειτα, το λόγο πήρε η Δρ. Ελένη Μαλούπα, όπου έκανε μια ιστορική αναδρομή των προσπαθειών που έγιναν για να οδηγηθούμε στο σημείο επαναλειτουργίας του πρώην Καπνολογικού Ινστιτούτου το οποίο ανήκει στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, και ανέφερε ότι υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί έρευνα εκτός του καπνού και για φαρμακευτική κάνναβη, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και μελέτη της πλούσιας βιοποικιλότητας της περιοχής.

Τέλος, εκ μέρους των ερευνητών το λόγο πήρε ο Δρ. Ιωάννης Γανόπουλος, ο οποίος κατάγεται από τη Δράμα. Δήλωσε ότι είναι συγκινημένος που το όραμά του για τη Δράμα γίνεται πραγματικότητα και έκανε μια ιστορική αναδρομή του πως φτάσαμε ως εδώ. Αναφέρθηκε ότι ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, από το 2019 και ότι η συμβολή του ήταν καθοριστική για την επαναλειτουργία του Ινστιτούτου. Τέλος, δήλωσε ότι οι καταξιωμένοι ερευνητές θα βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις για την ενίσχυση της αγροτικής έρευνας στην περιοχή και ότι μέσω των αναλύσεων των τσιγάρων υπάρχει η δυνατότητα να την ανατροφοδοτούν.

Στη δεξίωση που ακολούθησε παρευρέθηκε και ο Περιφερειάρχης ΠΑΜΘ κος Χρήστος Μέτιος.

Διαβάστηκε 1478 φορές

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή