Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Δράμας

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ για την 2 α Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

foto2010420221 foto2010420222

 

Η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board for Young People-IBBY) από το 1966 καθιέρωσε κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Η ημέρα αυτή συμπίπτει με την ημέρα γενεθλίων του μεγάλου Δανού λογοτέχνη και συγγραφέα παραμυθιών Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν (2-04-1805).

Κάθε χρονιά από το 1966, ένα διαφορετικό εθνικό μέλος της οργάνωσης αυτής αναλαμβάνει το μήνυμα και το σχεδιασμό μιας κατάλληλης για τον εορτασμό αφίσας, που θα κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο, με απώτερο σκοπό να υπογραμμίσει την αξία του βιβλίου και της μελέτης, προβάλλοντας, παράλληλα τη συνεργασία σε διεθνές επίπεδο, της ανάπτυξης και της διάδοσης της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους. Ο εορτασμός αυτός συμβάλλει στην καλλιέργεια της βιβλιοφιλίας και φιλαναγνωσίας, ενισχύοντας την αγάπη και το ενδιαφέρον των μαθητών, των νέων για τα βιβλία και τις γνώσεις. Φέτος, το 2022, τον εορτασμό ανέλαβε το Τμήμα του Καναδά. Την επιμέλεια της έκδοσης του μηνύματος είχε ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Richard Van Camp και της αφίσας η συγγραφέας και  πολυβραβευμένη επίσης εικονογράφος Julie Flett.

            Στο γεμάτο αισιοδοξία και ελπίδα μήνυμα, που έχει τον τίτλο : «Οι ιστορίες είναι φτερά που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα» μεταξύ άλλων, ο Camp αναφέρει τα εξής : «Το διάβασμα επιτρέπει στο πνεύμα σου να ονειρεύεται. Λένε ότι τα βιβλία είναι φίλοι για όλη μας τη ζωή και συμφωνώ. Το ιδανικό δικό σου σύμπαν πλαταίνει όταν διαβάζεις. Βρες, λοιπόν, τα βιβλία που μιλούν στο πνεύμα σου, στην καρδιά σου, στο μυαλό σου. Τα βιβλία είναι γιατρικά. Θεραπεύουν. Καθησυχάζουν. Εμπνέουν. Διδάσκουν. Ας ευγνωμονούμε τους παραμυθάδες, τους αναγνώστες και τους ακροατές. Ας ευγνωμονούμε τα βιβλία. Είναι φάρμακα για έναν καλύτερο, φωτεινότερο κόσμο».

            Επίκαιρο, όσο ποτέ άλλοτε το φετινό μήνυμα, που προβάλλει την ανυπολόγιστη προσφορά του βιβλίου στη ζωή των παιδιών μας, στον πολιτισμό μας, στην παιδεία και στην τέχνη. Η σχέση του βιβλίου στις μικρές ηλικίες χαρακτηρίζεται από δυναμισμό, που ανοίγει νέους ορίζοντες στο ταξίδι της γνώσης, της γλώσσας μας και της πνευματικής μας παράδοσης.

Η σημερινή ημέρα δίνει αφορμή στους μαθητές να ξεκινήσουν αυτό το ταξίδι συντροφιά με λογοτεχνικά παιδικά έργα Ελλήνων συγγραφέων, που διακρίνονται σε διεθνή κλίμακα για το ταλέντο τους και τη δημιουργικότητά τους, τα οποία διαμορφώνουν την ψυχροπνευματική προσωπικότητα των νέων μας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ ανέλαβε πρωτοβουλία να επισκεφτεί το 4ο Νηπιαγωγείο Δράμας και να διανείμει στους μικρούς μαθητές το παιδικό βιβλίο της δραμινής συγγραφέως Δήμητρας Στεφανίδου με τίτλο : «Ο Λούπυ Πυγολαμπίδας και το Φώς του Φεγγαριού».

Με τις σκέψεις αυτές, ευχόμαστε το παιδικό βιβλίο να γίνει ένας αληθινός φίλος των παιδιών μας για τη δική τους ωφέλεια και ως αυριανοί πολίτες να πορεύονται με υπευθυνότητα για τον καλό και την πρόοδο της κοινωνίας μας.  

Διαβάστηκε 449 φορές

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή