Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Δράμας

Μηνυμα Αντιπεριφερειαρχη Δραμας Γρηγορη Παπαεμμανουηλ για την 6η Μαρτιου-Παγκοσμια ημερα κατα της ενδοσχολικης βιας και του εκφοβισμου

Η 6η Μαρτίου προβάλλεται από Διεθνείς Οργανισμούς και Ενώσεις ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της σχολική βίας και του εκφοβισμού, το γνωστό σε όλους μας “Bullying”. Πρόκειται για κοινωνικό φαινόμενο, όπου έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και απαιτεί ιδιαίτερη μεταχείριση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, παιδοψυχιάτρους κ.λ.π., ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) και «θυματοποίηση» (victimization) δηλώνει την απρόκλητη, οργανωμένη, εκούσια και κατ’ επανάληψη βία και επιθετική συμπεριφορά με πρόθεση την επιβολή, την καταπίεση και τη δημιουργία σωματικού, ψυχικού και λεκτικού πόνου μεταξύ μαθητών μέσα και έξω από το σχολείο.

            Τα αίτια αυτής της παραβατικής συμπεριφοράς των νέων είναι πολλά και διαφοροποιούνται ανάλογα με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των ανθρώπων, τις ιστορικές συνθήκες, την κουλτούρα και τον πολιτισμό. Η έλλειψη συγκροτημένης προσωπικότητας και παιδείας, οι επανειλημμένες βίαιες συμπεριφορές, που ενισχύονται από το περιβάλλον, οι υπερβολικές τιμωρίες και η κακοποίηση των παιδιών, η αρνητική επίδραση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όπως ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός, με τη χρήση κινητών, κάμερας, κακόβουλων sms, e-mail, chat, κλήσεις με απειλητικό περιεχόμενο και άλλα΄, αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες εμφάνισης της σχολικής βίας, η οποία εκδηλώνεται και ως μοναδικό φαινόμενο, αφού αφορά όχι μόνο μαθητές «θύτες και θύματα», αλλά και τους παρόντες, τους παρατηρητές ανήλικούς είτε ενήλικους.  

            Για τον λόγο αυτό δεν δικαιολογείται ούτε ανοχή, ούτε εφησυχασμός. Είναι υπόθεση όλων μας να μην πούμε μόνο σήμερα όχι στον σχολικό εκφοβισμό, αλλά να λέμε κάθε μέρα. Σπάζοντας τον κύκλο της σιωπής να φροντίσουμε για την εξάλειψη των ακραίων φαινομένων του ρατσισμού, της ρητορικής του μίσους και της ξενοφοβίας, καταδικάζοντας ανάλογες συμπεριφορές και να μην παραβλέπουμε διαιωνίζοντας αυτό το φαινόμενο της παθογένειας. Απαιτείται προστασία και θωράκιση της σχολικής κοινότητας.

Η Πολιτεία προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος έχει λάβει μία σειρά μέτρων νομοθετικού και παιδαγωγικού περιεχομένου. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικές δράσεις που υλοποιούνται από τη σχολική κοινότητα και που έχουν στόχο τόσο το σεβασμό και την  αποδοχή του άλλου, του διαφορετικού , την αλληλοκατανόηση και την εξάλειψη των προκαταλήψεων, όσο και την αντιμετώπιση του νοσηρού αυτού φαινομένου του εκφοβισμού συμβάλλει στη δημιουργία ενός ασφαλούς δημοκρατικού σχολείου και στη λειτουργία των βασικών αρχών της προόδου, του πολιτισμού και της αλληλεγγύης.

Οι διάφορες Εκπαιδευτικές, Ψυχοπαιδαγωγικές και Κοινωνικές Οργανώσεις και Ενώσεις, όπως π.χ. η μη κυβερνητική οργάνωση «Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού», οι οποίες έχουν στελεχωθεί με επιστημονικό προσωπικό και έχουν μεγάλη εμπειρία σε θέματα εκπαιδευτικής, ψυχοκινητικής και κοινωνικής πρόνοιας παρέχουν συμβουλευτικά προγράμματα ενημέρωσης και δράσης σε συνεργασία με Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και την ομαλή και φυσιολογική ψυχοπνευματική ανάπτυξη του παιδιού.

Η πρόσφατη θυσία του Άλκη Καμπανού στο βωμό του χουλιγκανισμού, θα πρέπει να μας κρατά σε εγρήγορση και επαγρύπνηση. Το αθώο αίμα αυτού του παλικαριού ας είναι το τελευταίο και ας γίνει σύμβολο ειρήνης και αδελφοσύνης όλων των νέων, όλων των φιλάθλων μέσα και έξω από τα γήπεδα, μέσα και έξω από τα σχολεία.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, η οποία βρίσκεται κάτω από την σκιά της Ρωσοουκρανικής πολεμικής σύρραξης που ευχόμαστε να λήξει άμεσα, καλώ όλους τους φορείς, εκπαιδευτικούς και γονείς, οι οποίοι πιστεύουν ότι με τις προτάσεις τους, τις ιδέες τους και την εμπειρία τους θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην καταπολέμηση της μάστιγας αυτού του κοινωνικού φαινομένου. Να μη διστάσουν.

Η πόρτα του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας θα είναι πάντα ανοικτή σε κάθε γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο, για την προστασία των παιδιών μας, για ένα ασφαλές, ειρηνικό και δημόσιο σχολείο, όπου θα καλλιεργούνται οι ανθρωπιστικές αξίες και θα ατενίζουν τι μέλλον με αισιοδοξία. Τα παιδιά μας είναι η ελπίδα μας και αυτό το μέλλον τους ανήκει. Τους το οφείλουμε, το αξίζουν. 

Διαβάστηκε 458 φορές

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή