Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΕ Δράμας

Εκδηλώσεις Μνήμης Εκτελεσθέντων Κατοίκων Λευκογείων και ευρύτερης περιοχής Κ.Νευροκοπίου από τα Βουλγαρικά στρατεύματα Κατοχής το 1941

foto261020201 foto261020202
foto261020203 foto261020204

 

To Σάββατο 24 Οκτωβρίου, στο Εξωκλήσι του Αϊ-Γιώργη στα Λευκόγεια Κ.Νευροκοπίου, με ρίγη συγκίνησης, τιμήθηκε η «Ημέρα Μνήμης Εκτελεσθέντων Κατοίκων Λευκογείων και ευρύτερης περιοχής Κ.Νευροκοπίου από τα Βουλγαρικά στρατεύματα Κατοχής το 1941».

            Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ.Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Κ.Νευροκοπίου κ.Ιωάννης Κυριακίδης και η τοπική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζιχνών & Νευροκοπίου κ.Ιερόθεο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. 

Αποτελεί μία ημέρα μνήμης και απόδοσης τιμών για τους εκτελεσθέντες κατοίκους των Λευκογείων και της ευρύτερης περιοχής του Κ.Νευροκοπίου από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, το 1941, ως αντίποινα στην Εξέγερση της Δράμας της 29ης Σεπτεμβρίου, παρόλο που οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου δεν συμμετείχαν σε αντάρτικες και αντιστασιακές ενέργειες.

Σήμερα, με βάση τα ληξιαρχικά αρχεία των δημοτικών διαμερισμάτων, ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός των εκτελεσθέντων ανέρχεται στα 75 άτομα. Η Μαύρη Βίβλος των βουλγαρικών εγκλημάτων εις την Αν. Μακεδονίαν και Δ. Θράκην, που εξέδωσε το 1945 επιτροπή καθηγητών Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, κάνει λόγο για 95 εκτελεσμένους στο Κ. Νευροκόπι.

Οι εκδηλώσεις μνήμης και η τελετή διοργανώνονται από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας/Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, με τη συνδρομή του Δήμου Κ.Νευροκοπίου.

Διαβάστηκε 440 φορές

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή