Εκδηλώσεις

Η διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αντικείμενο ημερίδας του ΥΠΕΣ στην Κομοτηνή

Το μείζον ζήτημα της διαφάνειας στην τοπική αυτοδιοίκηση, τέθηκε επί τάπητος στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Στην εισήγηση του ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης αναφέρθηκε στο χρέος των Αυτοδιοικητικών να μην συζητάνε μόνο για διαφάνεια, αλλά και να αναπτύσσουνε πολιτικές, καθώς και πρακτικές δικλίδες για την εξάλειψη των φαινομένων αδιαφάνειας. «Η Πολιτεία, όλοι οι φορείς, σύσσωμη η περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, οφείλουμε να είμαστε αμείλικτοι στα θέματα διαφθοράς και αδιαφάνειας. Δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για αστερίσκους, ούτε για εκπτώσεις, ούτε ψιλά γράμματα. Οφείλουμε να λειτουργούμε όλοι με απόλυτη διαφάνεια. Οφείλουμε να προστατεύουμε, στον υπέρτατο βαθμό, τα συμφέροντα των συμπολιτών μας, αλλά και τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών, των Ελλήνων φορολογούμενων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακίδης.

Σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γεώργιος Σούρλας εμφανίσθηκε αποφασισμένος να συγκρουσθεί με τα κυκλώματα και ζήτησε την συνεργασία των πολιτών.«Η διαφθορά μας οδήγησε σε χρεωκοπία και εθνική ταπείνωση», ενώ όπως ο ίδιος τόνισε κατά την διάρκεια της ημερίδας «η διαφθορά κοστίζει 12 δισεκατομμύρια ετησίως στο ελληνικό κράτος».

Από την μεριά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος τόνισε στην ομιλία του, ότι το ζήτημα της διαφάνειας αποτελεί την πρώτη Εθνική προτεραιότητα και για τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Αθανάσιος Καρούντζος εστίασε σε τρεις ουσιαστικές διαπιστώσεις σχετικά με τη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση, εστιάζοντας στο βεβαρημένο υπάρχον γραφειοκρατικό θεσμικό πλαίσιο, στα δαιδαλώδη επίπεδα ελέγχου και στον απολογισμό δράσεων που έχουν εφαρμοστεί στη δημόσια διοίκηση κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης της χώρας, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα νέο θεσμικό και διαχειριστικό πλαίσιο.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, ανέφερε στη συζήτηση, «διαφάνεια παντού, για τους πάντες και τα πάντα, προκειμένου να γίνει πράξη η Τοπική Αυτοδιοίκηση της υπευθυνότητας, της νομιμότητας και της αξιοπιστίας».

Στην ημερίδα συμμετείχαν, επίσης, με εισηγήσεις δήμαρχοι και αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Διαβάστηκε 1138 φορές

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή