Εκδηλώσεις

Συνάντηση εργασίας για τις εθνικές προτεραιότητες στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού στα νέα Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020

Μετά από πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ) του στόχου «Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας», πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας, στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «τις εθνικές προτεραιότητες στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού και την από κοινού ανεύρεση τρόπων δραστηριοποίησης και ανάδειξης των προτεραιοτήτων στα Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας».

Στη συνάντηση εργασίας, παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης ΑΜ-Θ Γιώργος Γερομάρκος, καθώς επίσης και η Γεωργία Καραβαγγέλη, στέλεχος του γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Από τους συμμετέχοντες, έγινε αποδεκτό ότι ο πολιτισμός και ο τουρισμός συνδέονται άμεσα με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και για αυτό το λόγο πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται οι χρηματοδοτούμενες δράσεις. Οι σημαντικότερες θεματικές προτεραιότητες, στους τομείς πολιτισμός – τουρισμός για τα νέα προγράμματα ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας, που προτάθηκαν, είναι οι εξής:

·         Ενίσχυση άλλων μορφών τουρισμού και επέκταση της τουριστικής περιόδου,

·         Θεματικές διαδρομές,  καθώς επίσης και η σύνδεσή τους με τις περιοχές Natura και τους πολιτιστικούς πόρους,

·         Προώθηση της σύγχρονης – δημιουργικής βιομηχανίας στον τομέα του πολιτισμού (κινηματογράφος, μουσική, οπτικοακουστικά μέσα) και των δημιουργικών περιοχών (creative areas)  π.χ. αξιοποίηση πρώην ΒΙ.ΠΕ. κτλ),

·         Δια-μουσειακότητα (inter-museum )

·         Αναπαλαίωση – ανακατασκευή ιστορικών μνημείων (στην περίπτωση των στρατηγικών διασυνοριακών προγραμμάτων). Ωστόσο, τονίστηκε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην αξιοποίηση των εθελοντικών οργανώσεων, καθώς επίσης και στην πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία. Οι παραπάνω θεματικές προτείνεται να καλύπτονται από τα μέτρα του νέων περιφερειακών ΕΠ στους τομείς αυτούς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αρχιτεκτονική των νέων ΕΠ έχει προταθεί να υπάρχει σχετικό μέτρο για την ενίσχυση των διαπεριφερειακών συνεργασιών, προκειμένου να ενταχθούν μελέτες και προτάσεις για προγράμματα ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας.

Ο κ. Γερομάρκος, πρότεινε στα νέα προγράμματα εδαφικής συνεργασίας και ειδικότερα στα στρατηγικά έργα, να υπάρχει ξεχωριστός τύπος προγραμμάτων που θα χρηματοδοτούν πιλοτικές εφαρμογές. Επίσης, τόνισε ότι μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στην κεφαλαιοποίηση των αποτελεσμάτων των έργων που έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί διότι αυτό θα συμβάλει στην συνέχιση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των υλοποιηθέντων έργων αλλά και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών από άλλους φορείς.

Η διαβούλευση για την νέα αρχιτεκτονική των ΕΠ Εδαφικής Συνεργασίας αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013. Το 1ο τρίμηνο του 2014 θα γίνει η υποβολή των ΕΠ στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ μέχρι το τέλος του 2014 αναμένεται να δημοσιευθούν  οι πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων.

Διαβάστηκε 989 φορές

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή