2012 Aπόφαση 42η

Κατεβάστε το αρχείο(pdf).

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Του Πρακτικού  3 / 2012 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου
Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

-------------------------------
Αριθ. Απόφασης 42 / 2012
-------------------------------

ΠΕΡΙΛΗΨΗ:Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) του αιολικού πάρκου ισχύος 40MW, της εταιρείας ΓΙΟΥΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ-LUDWIG FURST & ΣΙΑ ΕΕ που προτείνεται να εγκατασταθεί στον Δήμο Παρανεστίου (θέση Όρη Λεκάνης), στην ευρύτερη περιοχή των οικισμών Πτελεάς και Πλατανιάς, της Π.Ε. Δράμας.

 

   Στην Κομοτηνή σήμερα 15 Φεβρουαρίου 2012 ημέρα Τετάρτη και ώρα 17.00 ,     στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης παρουσία του Περιφερειάρχη Αριστείδη Γιαννακίδη , των Αντιπεριφερειαρχών : Ξανθόπουλο Ιωάννη Π.Ε. Δράμας , Νικολάου - Μαυρανεζούλη Γεωργία Π.Ε. Έβρου, Γρανά Αρχέλαο Π.Ε. Καβάλας, Καραλίδη Φώτιο Π.Ε. Ξάνθης, Δαμιανίδη Παύλο Π.Ε. Ροδόπης , που κλήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 4 του N. 3852/2010 , συνήλθε σε δημόσια τακτική Συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης   μετά από την Δ.Δ ΟΙΚ. 1185 / 6 - 2 – 2012 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του που επιδόθηκε σε κάθε Περιφερειακό Σύμβουλο , σύμφωνα με το άρθρο 167 παρ. 2 του Ν. 3852 /2010 .

 

ΠΑΡΟΝΤΕΣ:

1. Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος , Πρόεδρος
2. Μαρκόπουλος Θεόδωρος , Αντιπρόεδρος
3. Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος , Γραμματέας

ΤΑ  ΜΕΛΗ

1. Χουσεϊν Ερτζά 23. Ματζιάρης Αντώνιος
2. Σαλήμ Σεβγκή 24. Σερεφια Σουλτάνα
3. Νικολαίδης Ιωάννης 25. Παπαδόπουλος Στυλιανός
4. Ούστογλου Γεώργιος 26. Πατήρας Νικόλαος
5. Μουμίν Καάν   27. Παυλίδης Γεώργιος
6. Τελλίδης Ιωάννης 28. Καραβάς Κωνσταντίνος
7. Βαβίας Σταύρος 29.  Πέτροβιτς Δημήτριος
8. Πουρνάρα Μαρίκα 30. Μπαλίκας Ανδρέας
9. Χριστοδουλίδης Γεώργιος 31. Μιχελής Κωνσταντίνος
10. Τσαλδαρίδης Αναστάσιος
32. Γαλαζούλας Χρήστος
11. Χαϊτίδης Δημήτριος 33. Χατζή Μεμίς Τουρκές
12. Σιακήρ Αϊχάν 34. Καβαρατζής Σταύρος
13. Παπαθανάκης Σταύρος
35. Μπαράν Μπουρχάν
14. Oυζούν Ιρφάν 36. Πατακάκης Ανάργυρος
15. Παπακοσμάς Κωνσταντίνος 37. Παπαδόπουλος Κίμων
16. Μαραγκού Γεωργία 38. Μωυσίδης Παναγιώτης
17. Παπαδόπουλος Χρυσόστομος 39. Αραμπατζής Αθανάσιος
18. Τσολάκ Σουάτ 40. Τρέλλης Χρήστος
19. Γκουγκουσκίδου Μαρία 41. Ποτόλιας Χρήστος
20. Κανελάκης Ιωάννης 42. Χαρίτου Δημήτριος
21. Ζιμπίδης Γεώργιος
43. Μακρής Αθανάσιος
22. Κουκουβέλα Ζουμπουλιά
 

 ΑΠΟΝΤΕΣ:

ΤΑ ΜΕΛΗ

1. Σαλτούρος Δημήτριος
4. Τσούλου -Τσαγκαλίδου Συρματένια
2. Γερομάρκος Γεώργιος 5. Πατακάκης Ανάργυρος
3. Κεφαλίδου Ανδρονίκη

      

 

   Χρέη υπηρεσιακής γραμματέως άσκησε η υπάλληλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κα Κατσικούδη Ελένη .

 

   Αφού διαπιστώθηκε απαρτία διότι σε σύνολο 51 μελών ήταν παρόντα τα 46 μέλη άρχισε η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

 

 Εισηγούμενος το εικοστό τέταρτο θέμα της ημερήσιας διάταξης ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Δράμας κ Ιωάννης Ξανθόπουλος, έθεσε υπόψη των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης το αρ.πρωτ:2074/21-12-2011/2-2-2012 έγγραφο του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Π.Ε Δράμας με   το οποίο διαβιβάστηκαν οι παρακάτω παρατηρήσεις που αφορούν την Μελέτη Περιβαλλοντικών του αιολικού πάρκου ισχύος 40MW, της εταιρείας ΓΙΟΥΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ-LUDWIG FURST &ΣΙΑ ΕΕ που προτείνεται να εγκατασταθεί στον Δήμο Παρανεστίου (θέση Όρη Λεκάνης), στην ευρύτερη περιοχή των οικισμών Πτελεάς και Πλατανιάς, της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας:

 

   Για το έργο έχει εκδοθεί Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση(ΠΠΕΑ) από την ΔΠΕΧΩ Περιφέρειας Αν.Μακεδονίας Θράκης (νυν ΔΠΕΧΩ Μακεδονίας Θράκης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης), με αρ.πρ 18734/1053/6-11-2009 .

 

   Το υπό μελέτη έργο προτείνεται να εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή των οικισμών Πτελέας και Πλατανιάς του Δ.Παρανεστίου, στον ορεινό όγκο της Λεκάνης, στην κορυφογραμμή που ορίζεται από τις κορυφές και θέσεις με την επωνυμία «Κόκκινα», «Χιονοβούνι», «Τρία Πηγάδια», «Τριγωνομετρικό Πλατανιάς», «Δάσωμα» και «Πατάτες». Η συγκεκριμένη θέση δεν βρίσκεται εντός περιοχής ενταγμένης στο δίκτυο Natura2000.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, τα αιολικά πάρκα που κατέχουν άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή του έργου, αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα:

 

Εταιρεία

ΙΣΧΥΣ

W)

Δήμος/Κοιν.

Θέση

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΑΕ.

19,8

ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

ΜΑΚΡΥΠΛΑΓΙ-ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-

ΘΕΣΗ ΜΕΓΑΛΟΒΟΥΝΙ

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΑΕ.

8

ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

ΜΑΚΡΥΠΛΑΓΙ-ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-

ΘΕΣΗ ΣΥΝΟΡΑ

 

 

 

  

 

 

 

 

 Τα παραπάνω δύο αιολικά πάρκα, βρίσκονται σε απόσταση περίπου 14χλμ δυτικά, του υπό εξέταση περιοχή αιολικού πάρκου.

 

   Το υπό μελέτη αιολικό πάρκο θα αποτελείται από είκοσι (20) ανεμογεννήτριες, ισχύος 2.0MW έκαστη, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 40 MW.

 

 

   ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

 

   Το υπό μελέτη έργο προτείνεται να εγκατασταθεί ανατολικά του οικισμού της Πλατανιάς (απόσταση 2,2km) και νοτιοανατολικά του οικισμού της Πτελέας (απόσταση 1,6km), στην κορυφογραμμή που ορίζεται από τις κορυφές και θέσεις με την επωνυμία «Κόκκινα», «Χιονοβούνι», «Τρία Πηγάδια», «Τριγωνομετρικό Πλατανιάς», «Δάσωμα» και «Πατάτες». Σε απόσταση 800μ νοτιοδυτικά από τα όρια του γηπέδου του αιολικού πάρκου και σε απόσταση 1250-1300μ από την πλησιέστερη ανεμογεννήτρια βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης της Πλατανιάς (οι γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων αρχαιολογικών υπηρεσιών είναι θετικές, πληρούνται δε οι ελάχιστες αποστάσεις που θέτει το εγκεκριμένο χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ). Επίσης εντός του γηπέδου που προτείνεται να εγκατασταθεί το αιολικό πάρκο βρίσκεται σταθμός βάσης κινητής τηλεφωνίας(υπάρχει θετική γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας).

 

 Οι ανεμογεννήτριες του αιολικού πάρκου θα εγκατασταθούν σε κορυφογραμμή που χαρακτηρίζεται από χορτολιβαδική βλάστηση ή θαμνώνες και σε μία περίπτωση (κοντά στο τριγωνομετρικό Τρία Πηγάδια), από δάσος πλατυφύλλων(διάκενο) . Το υψόμετρο της έκτασης κυμαίνεται από 962 μέτρα έως 1152 μέτρα.

 

 Οι ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές από την ευρύτερη περιοχή Νικηφόρου, Πλατανιάς, Μαυροκορδάτου, Πτελέας, ενώ κάποιες ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές και από βόρεια τμήματα της πεδιάδας της Δράμας και κάποιες άλλες από την ευρύτερη περιοχή του Παρανεστίου.  

 

   Το έργο θα περιλαμβάνει:

  • 20 ανεµογεννήτριες των 2,O MW (µέγιστη συνολική εγκατεστηµένη ισχύς 40MW)

που θα εγκατασταθούν στον ορεινό όγκο του όρους Λεκάνης ανατολικά του χωριού Πλατανιά.

 

   Τα κυριότερα τεχνικά χαρακτηριστικά των ανεμογεννητριών είναι τα παρακάτω:

 

 

Ισχύς εκάστης ανεμογ.

2.0MW

Διάμετρος φτερωτής

90m

Ύψος πύργου

80m

Τύπος γεννήτριας

Ασύγχρονη με δακτυλίους και VCS

Ονομαστική ταχύτητα περιστροφής

14,9 rpm

 

   Στη βάση της κάθε ανεμογεννήτριας θα δημιουργηθεί επίπεδος χώρος εμβαδού 2000m2 περίπου, ενώ κάθε ανεμογεννήτρια θα εδράζεται σε θεμελίωση τετραγωνική σε κάτοψη διαστάσεων 14,9 m χ 14.9 m.

 

  • το υπόγειο ηλεκτρικό δίκτυο µέσης τάσης για τη σύνδεση των ανεµογεννητριών µε το κέντρο ελέγχου(υπόγειο).
  • το κτίριο ελέγχου του αιολικού πάρκου, εμβαδού 110m2, σε γήπεδο έκτασης 4200m2.
  • τη γραµµή µεταφοράς Μέσης Τάσης 20 kV από το πάρκο µέχρι το δίκτυο της ΔΕΗ, η οποία θα είναι υπόγεια, εκτός από ένα μικρό τμήμα μήκους 260m, το οποίο θα είναι εναέριο, μετά από παρατήρηση-κατευθύνσεις του Δασαρχείου, που αφορά την προστασία αναδασωτέας περιοχής.
  • τον υποσταθµό ανύψωσης τάσης 20 kV /150 kV µε τον ανάλογο εξοπλισµό για την ηλεκτρική διασύνδεση µε το δίκτυο υψηλής τάσης της ΔΕΗ και το κτίριο ελέγχου του υποσταθμού επιφάνειας περίπου 182m2. Για τη θέση του υποσταθµού προτείνονται 2 εναλλακτικές θέσεις. Η πρώτη βρίσκεται σε κοινόχρηστη έκταση στα ανατολικά του οικισµού Παλιάµπελα, σε γήπεδο έκτασης 8.682m2, σε απόσταση 500m από τον οικισμό Παλιάμπελα. Η δεύτερη θέση είναι επίσης κοινόχρηστη και βρίσκεται µεταξύ των οικισµών Παλιάµπελα και Πλατανόβρυση, σε γήπεδο έκτασης 8609m2, σε απόσταση 590m, από τον οικισμό Παλιάμπελα.
  • δίκτυα οδοποιίας του αιολικού πάρκου.
    • το εσωτερικό δίκτυο οδοποιίας που θα συνδέει τις ανεµογεννήτριες µεταξύ τους και µε το κέντρο ελέγχου. Σύμφωνα με την μελέτη θα αξιοποιηθεί στο µέγιστο βαθµό το υφιστάµενο δίκτυο δασικής οδοποιίας, το οποίο αναβαθµίζεται για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες µεταφοράς των τεµαχίων των ανεµογεννητριών. Όπως δε αναφέρεται στη μελέτη η νέα διάνοιξη δασικών δρόµων πρόσβασης στις Α/Γ, θα είναι συνολικού µήκους 5859,57m περίπου, το δε υφιστάμενο δασικό δίκτυο που θα χρησιμοποιηθεί είναι έκτασης 6.400m. Το πλάτος καταστρώματος της οδοποιίας θα είναι 5m.
    •  το εξωτερικό δίκτυο οδοποιίας, το οποίο θα περιλαμβάνει τον δρόμο όδευσης των αγωγών μέσης τάσης από το αιολικό πάρκο μέχρι τον υποσταθμό σύνδεσης και τους δρόμους πρόσβασης σε αιολικό πάρκο και υποσταθμό σύνδεσης. Η όδευση των αγωγών μέσης τάσης θα γίνει κυρίως μέσω υφιστάμενου δασικού δρόμου, που οδηγεί από τα νότια του πάρκου προς τον οικισμό Πλατανόβρυσης. Το συνολικό μήκος όδευσης θα είναι 11km, από τα οποία τα 9978,45m θα είναι επί υφισταμένου δασικού δρόμου, τα 2380m, θα είναι επί υφισταμένων οδών που θα βελτιωθούν και τα 1012,55m, θα είναι νέα διάνοιξη σε κοινόχρηστη έκταση του αγροκτήματος Πλατανόβρυσης. Το πλάτος των οδών θα είναι 5m.

 

   Η προσπέλαση στο υπό μελέτη αιολικό πάρκο θα γίνεται μέσω του υφισταμένου δρόμου Πλατανιά-«Παναγιά», που θα συνδέει τη δυτική πλευρά των ορέων Λεκάνης, με το νομό Καβάλας. Ο οικισμός Πλατανιά θα παρακάμπτεται, με την χρησιμοποίηση υφισταμένων αγροτικών δρόμων που θα βελτιωθούν, σε μήκος περίπου 2900m. Τέλος ο δρόμος πρόσβασης προς το υποσταθμό σύνδεσης θα έχει μήκος 1200m, ο οποίος είναι υφιστάμενος χωματόδρομο που θα βελτιωθεί.

 

    Για το αιολικό πάρκο στη συγκεκριμένη θέση έχουν εκδοθεί θετικές γνωμοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, στις οποίες εκτός των άλλων είναι και οι αρμόδιες εφορίες αρχαιοτήτων, το αρμόδιο Δασαρχείο και η ΝΕΧΩΠ Δράμας (οι εν λόγω θετικές γνωμοδοτήσεις εμπεριέχονται στον φάκελο της μελέτης)

 

Παρακάτω αναφέρονται πίνακες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αντιμετώπισής τους , που επισημαίνονται στη μελέτη .

 

Φάση κατασκευής

Παρέμβαση

Επιπτώσεις και μέτρα αντιμετώπισης

 

Οδοποιία

Τα είδη της βλάστησης που θα εκχερσωθούν αναπτύσσονται σε όλη την περιοχή και έτσι δεν είναι καθοριστικές οι επιπτώσεις. Περιορίζονται στην κοπή μεμονωμένων θάμνων που τυχόν υπάρχουν στην ζώνη κατάληψης Τα είδη της πανίδας έχουν την δυνατότητα να διαφύγουν σε γειτονικούς βιότοπους.

Έργα θεμελιώσεως των ανεμογεννητριών

Θα εκχερσωθεί επιφάνεια 2 στρέμματα ανά

ανεμογεννήτρια για την κίνηση των οχημάτων. Αναμένεται φυσική αποκατάσταση της μεγαλύτερης έκτασης

Κατασκευή καναλιών καλωδίων ισχύος και ελέγχου

Αναμένεται φυσική αναγέννηση της βλάστησης.

Γραμμές μεταφοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας

Η γραμμή διασύνδεσης του Αιολικού Πάρκου για την απορρόφηση της ενέργειας κατά κύριο λόγω θα οδεύει στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο και στο οδικό δίκτυο που θα διανοιχθεί για την πρόσβαση στο πάρκο, ενώ το υπόλοιπο θα σε ένα μέρος του είναι εναέριο και σε ένα άλλο μικρό τμήμα του θα είναι υπόγειο.

Θόρυβος από την κίνηση οχημάτων και τα κατασκευαστικά έργα

Οι υπάρχοντες οικισμοί βρίσκονται σε απόσταση τέτοια που δεν προκαλείται   όχληση. Ο παραγόμενος θόρυβος από τα μηχανήματα εργοταξίου θα είναι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία .

Ατμοσφαιρική ρύπανση

Θα υπάρξει περιστασιακή μόνον αύξηση από την κίνηση των οχημάτων ( σκόνη, καυσαέρια)

Αύξηση φερτών υλικών από τις κατασκευές.

Θα υπάρχει μικρή αύξηση της σκόνης κατά την κατασκευαστική περίοδο αλλά οι επιπτώσεις δεν είναι σημαντικές ούτε στην πανίδα ούτε στην χλωρίδα

Υλικά εκσκαφών

 

 

Το σύνολο του όγκου των υλικών από την εσωτερική οδοποιία θα χρησιμοποιηθεί επί της οδού νια διαμόρφωση κλίσεων, πρανών κλπ. Το σύνολο του όγκου των υλικών από εκσκαφές θεμελίων Α/Γ θα χρησιμοποιηθεί για επιχωματώσεις και επιφανειακές διαμορφώσεις του χώρου των ανεμογεννητριών. Το σύνολο του όγκου των υλικών από την διάνοιξη των καναλιών εκατέρωθεν του δρόμου θα χρησιμοποιηθεί στην επιχωμάτωση των καναλιών μετά την τοποθέτηση των καλωδίων. Τα απομένοντα υλικά θα διαμορφωθούν προσωρινά σε αποθεσιοθάλαμο, εντός του γηπέδου και σε συνέχεια θα απομακρυνθούν από εκεί και θα χρησιμοποιηθούν για διαμορφώσεις του αιολικού πάρκου και εξομαλύνσεις πρανών.

 

 

 

Φάση λειτουργίας

Παρέμβαση

Επιπτώσεις και μέτρα αντιμετώπισης

 

Θόρυβος λειτουργίας

Σύμφωνα με τη μελέτη θορύβου και το σχετικό διάγραμμα στην μελέτη,ο θόρυβος   στην ευρύτερη περιοχή του αιολικού πάρκου θα κυμαίνεται μεταξύ 20 και 60 dBA. Οι οικισμοί της περιοχής σύμφωνα με την μελέτη δεν θα υποστούν καμιά επίπτωση από το θόρυβο, αφού ο προβλεπόμενος θόρυβος από την λειτουργία των ανεμογεννητριών δεν θα ξεπερνά τα 30 dBA, με εξαίρεση ένα μικρό τμήμα του οικισμού Πτελέα , όπου η ηχητική στάθμη ανέρχεται στα 32 dBA. Το ανώτερο όριο που προβλέπει η νομοθεσία σε αστικές περιοχές είναι τα 50 dBA, ενώ σε περιοχές εκτός σχεδίου είναι 65 dBA.

Αισθητική . τοπίου

Η αλλοίωση του τοπίου δεν είναι πολύ σημαντική επειδή οι ανεμογεννήτριες δεν είναι ογκώδεις κατασκευές και δεν εμποδίζουν τη θέα. Στην προκειμένη περίπτωση μερικές από τις ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές από μεγάλη απόσταση και δεν θα επηρεάζουν ιδιαίτερα το τοπίο . Σύμφωνα με την μελέτη η σχέση ανεμογεννήτριας προς το ύψος του βουνού στο οποίο θα εγκατασταθεί το αιολικό πάρκο είναι 1/7-μέτριο ποσοστό (15% περίπου)

Κυκλοφορία οχημάτων

Η κυκλοφορία οχημάτων προς το πάρκο από το προσωπικό συντήρησης είναι περιορισμένη.

Χρήση νερού και ενέργειας

Το αιολικό πάρκο θα καταναλώνει μικρή ποσότητα ρεύματος.

Στερεά, υγρά και αέρια απόβλητα

Αέρια απόβλητα θα εκπέμπονται μόνο από την κίνηση των οχημάτων μεταφοράς του προσωπικού ελέγχου και συντήρησης του αιολικού πάρκου, η οποία θα είναι πολύ μικρή

Τα υγρά απόβλητα που θα παράγονται στα κτίρια ελέγχου-αστικού τύπου (5-10m3/έτος) θα υπόκεινται σε επεξεργασία με σύστημα στεγανών δεξαμενών εν σειρά συνδεομένων, με πεδίο τελικής διάθεσης (απορρόφησης ) των καθαρών. Η επεξεργασία θα γίνεται με επί τόπου αερόβια ζύμωση (σύστημα plocher) στις στεγανές δεξαμενές.

Τα στερεά απόβλητα οικιακής προέλευσης θα διατίθενται στους κάδους του δήμου , τα δε ανακυκλώσιμα ( άχρηστα μεταλλικά ανταλλακτικά , ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός κ.λπ.) θα συλλέγονται και θα διατίθενται σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την εναλλακτική διαχείριση

Γραμμές μεταφοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας

Είναι μέσης τάσης (20 KV) και δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα για τον άνθρωπο.

Διαφυγή χημικών

Τα τυχόν χρησιμοποιούμενα ορυκτέλαια θα συλλέγονται και θα διατίθενται σύμφωνα με τη νομοθεσία για την εναλλακτική διαχείριση. Τα λάδια ψύξης του μετασχηματιστή θα είναι βιοαποικοδομήσιμου τύπου και δεν θα περιέχουν επικίνδυνες ουσίες ( PCB κ.λπ.) .  

Άλλοι κίνδυνοι

Για την αντιμετώπιση διαφόρων κινδύνων θα λαμβάνονται όλα τα μέτρα και συστήματα ασφαλείας ( πυρκαγιά κ.λπ.)

Προστασία της ορνιθοπανίδας
(θάνατοι από τα κινούμενα πτερύγια)

  1. Θα είναι νέου τύπου ανεμογεννήτριες με χαμηλότερες ταχύτητες.
  2. Οι ανεμογεννήτριες τοποθετούνται σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους .

 

Η υπηρεσία μας γενικότερα συμφωνεί με τα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων που προτείνονται στην μελέτη, επισημαίνει δε τα παρακάτω σημεία:

  1. Οι επεμβάσεις στην έκταση ( δρόμοι , κανάλια καλωδίων , βάσεις ανεμογεννητριών κ.λπ. ) θα πρέπει είναι οι ελάχιστες δυνατές.
  2. Τα υλικά των εκσκαφών θα αποθηκεύονται πλησίον της εκσκαφής και θα χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση των ορυγμάτων. Ιδιαίτερα σε θέσεις με μεγάλη κλίση (τόσο κατά την κατασκευή του αιολικού πάρκου, όσο και κατά την διάνοιξη του δρόμου πρόσβασης) δεν θα απορρίπτονται ανεξέλεγκτα στην πλαγιά.
  3. Tα υλικά που θα τοποθετηθούν στους αποθεσιοθαλάμους θα συμπυκνωθούν και θα διαστρωθούν επιφανειακά με χώμα για την ευκολότερη αποκατάσταση της βλάστησης. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που η απόθεση των υλικών εκσκαφής γίνει σε έκταση εκτός αυτής του αιολικού πάρκου, θα πρέπει να πληρούνται τα προβλεπόμενα από την ΚΥΑ 36259/10 (ΦΕΚ 1312Β/24-8-2010), μέτρα, όροι και πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ).
  4. Κατά την κατασκευή θα τηρούνται όλα τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος που προβλέπονται από τη νομοθεσία .
  5. Δεν θα ρυπαίνεται η περιοχή με ορυκτέλαια και άλλα οργανικά ή επικίνδυνα υλικά.
  6. Όλα τα άχρηστα αντικείμενα , εξοπλισμός και υλικά από την κατασκευή και στη συνέχεια από τη συντήρηση της εγκατάστασης θα απομακρύνονται από το χώρο και θα υφίστανται διαχείριση σύμφωνα με το νόμο 2939/2001 για την εναλλακτική διαχείριση ( ανακύκλωση κ.λπ.) και το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ.
  7. Αναφορικά με τα υγρά απόβλητα που θα παράγονται στα κτίρια ελέγχου, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και να εκδοθούν όλες οι τυχόν απαιτούμενες άδειες που προβλέπονται από την σχετική νομοθεσία και την ΚΥΑ 145116/2011(ΦΕΚ 354/Τβ/8-3-2011)

 

       Συμπεράσματα:

 

       Τα αιολικά πάρκα ανήκουν στις ΑΠΕ ( ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και παράγουν ενέργεια χωρίς καύσιμα με σημαντικές θετικές συνέπειες και στο περιβάλλον αλλά και στην εθνική οικονομία . ( Το κόστος που απαιτείται για την κατασκευή τους αποσβένεται στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του). Είναι στόχος και της χώρας μας και της Ε.Ε. η αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ για την παραγωγή ενέργειας.

 

     Η σκοπιμότητα της εγκατάστασης   έγκειται στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και στην προστασία του περιβάλλοντος λόγω της μη εκπομπής καυσαερίων.

 

     Το έργο αυτό συμβάλλει στην καθαρότητα της ατμόσφαιρας και στην καταπολέμηση του φαινομένου του "θερμοκηπίου" για το οποίο έχει δεσμευτεί η χώρα μας μέσα από το πρωτόκολλο του Κιότο.

 

     Σύμφωνα με τα παραπάνω οι θετικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του πάρκου υπερτερούν των αρνητικών .

 

   Συμφωνούμε με τις   προτάσεις της μελέτης για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων, με τις επισημάνσεις που παρατέθηκαν ανωτέρω.

 

   To Περιφερειακό   Συμβούλιο μετά από συζήτηση και έχοντας υπόψη τις διατάξεις α ) του άρθρου 283 πρ.2 του Ν. 3852/ 2010 β) του άρθρου 5 παρ.2 του Ν. 1650/86, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 παρ.2 & 3 του N.3010/2002.

 

 

                                       ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

 

                                   ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ 42 ΥΠΕΡ 3 ΚΑΤΑ 1 ΛΕΥΚΟ

 

     Γνωμοδοτεί υπέρ της έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων από την Μ.Π.Ε. του αιολικού πάρκου ισχύος 40MW, της εταιρείας ΓΙΟΥΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ-LUDWIG FURST & ΣΙΑ ΕΕ που προτείνεται να εγκατασταθεί στον Δήμο Παρανεστίου (θέση Όρη Λεκάνης), στην ευρύτερη περιοχή των οικισμών Πτελεάς και Πλατανιάς, της Π.Ε. Δράμας, όπως ειδικότερα αναφέρεται στην εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας .

 

   Κατά της ανωτέρω απόφασης ψήφισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ Xρήστος Τρέλλης, Xρήστος Ποτόλιας, Δημήτριος Χαρίτου, για τους λόγους που ανέφεραν και καταχωρήθηκαν στα μαγνητοφωνημένα πρακτικά .

 

 Λευκό δήλωσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ Σταύρος Βαβίας, χωρίς αιτιολόγηση.

    

 

Η παρούσα απόφαση έλαβε α/α 42 /2012

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης
Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης

 

 ΤΑ ΜΕΛΗ

1.Χουσεϊν Ερτζάν   25.Κουκουβέλα Ζουμπουλιά
2.Σαλήμ Σεβγκή  
26.Ματζιάρης Αντώνιος
3.Νικολαίδης Ιωάννης      
27.Τσούλου - Τσαγκαλιδου Συρματένια(απούσα)
4.Ούστογλου Γεώργιος 
28.Σερέφια Σουλτάνα
5.Μουμίν Καάν   29.Παπαδόπουλος Στυλιανός
6.Τελλίδης Ιωάννη 
30.Πατήρας Νικόλαος
7.Βαβίας Σταύρος  
31.Παυλίδης Γεώργιος   
8.Πουρνάρα Μαρίκα
32.Καραβάς Κωνσταντίνος
9.Χριστοδουλίδης Γεώργιος 
33.Πέτροβιτς Δημήτριος
10.Τσαλδαρίδης Αναστάσιος 34.Μπαλίκας Ανδρέας
11.Σαλτούρος Δημήτριος(απών)  35.Μιχελής Κωνσταντίνος
12.Χαιτίδης Δημήτριος  
36.Γαλαζούλας Χρήστος 
13.Γερομάρκος Γεώργιος(απών)
37.Χατζή Μεμίς Τουρκές
14.Σιακήρ Αϊχάν 
38.Καβαρατζής Σταύρος
15.Κεφαλίδου Ανδρονίκη(απούσα)  39.Μπαράν Μπουρχάν 
16.Παπαθανάκης Σταύρος   
40.Πατακάκης Ανάργυρος(απών)
17.Ουζούν Ιρφάν   41.Μαρκόπουλος Θεόδωρος
18.Παπακοσμάς Κωνσταντίνος
42.Παπαδόπουλος Κίμων
19.Μαραγκού Γεωργία 43.Μωυσίδης Παναγιώτης     
20.Παπαδόπουλος Χρυσόστομος 
44.Ζησίμου Γεώργιος – Παύλος  
21.Τσολάκ Σουάτ
45.Αραμπατζής Αθανάσιος
22.Γκουγκουσκίδου Μαρία 46.Τρέλλης Χρήστος
23.Κανελάκης Ιωάννης  47.Ποτόλιας Χρήστος
24.Ζιμπίδης Γεώργιος   
48.Χαρίτου Δημήτριος
  49.Μακρής Αθανάσιος

 

 

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ 
ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗ

 

Διαβάστηκε 1020 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012 09:44
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « 2012 Aπόφαση 43η 2012 Aπόφαση 41η »

Αναζήτηση Περιφερειακό Συμβούλιο

Λ. Δημοκρατίας 1
69133 Κομοτηνή
Τηλ: 2531350195 , 2531350172
mail:perifsymv@pamth.gov.gr

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή