Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΑΜΘ

3ο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας στην Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ έτους 2014

1. Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Ροδόπης σε συνεργασία με το Π.Κ.ΠΦ.Π.Ε. Καβάλας εκδίδει το 3o δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων με στόχο την ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών της Π.Ε. Ροδόπης για καλύτερη καλλιεργητική διαχείριση και αποτελεσματική φυτοπροστασία στις βαμβακοκαλλιέργειες.
2. Διαπιστώσεις. Η βαμβακοκαλλιέργεια στις πρώιμες περιοχές είναι στο στάδιο σχηματισμού καρυδιών, και στις όψιμες στο στάδιο δημιουργίας χτενιών και λουλουδιών. Από ότι φαίνεται οι καιρικές συνθήκες (δροσερός καιρός με ηλιοφάνεια) ευνόησαν την ανάπτυξη των φυτών και μείωσαν λίγο την οψιμότητα, επιβεβαιώνοντας ότι το βαμβάκι αναπτύσσεται καλύτερα όταν δεν έχουμε υπερβολικές θερμοκρασίες καύσωνα, που αναστέλλουν την λειτουργία του. Οι συλλήψεις στις παγίδες (πράσινου-ρόδινου σκουληκιού) αλλά και οι προσβολές στις βαμβακοφυτείες, από τις επισκέψεις που πραγματοποιούν οι γεωπόνοι της Υπηρεσίας μας, είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Σημαντικές εκτάσεις βαμβακοκαλλιεργειών οι οποίες σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μας πλησιάζουν τις 30.000 στρέμματα επλήγησαν από σφοδρή χαλαζόπτωση και πλημμύρες που συνέβησαν την Παρασκευή 1/8/2014. Επλήγησαν οι περιοχές θρυλορίου-Καλλιθέας-Αμαράντων-Παμφόρου-βέννας–Λοφαρίου–Αρίσβης αλλά και Αγίων Θεοδώρων-Νέας Αδριανής-Νέου Σιδηροχωρίου καθώς επίσης Γλυφάδας-Μέσης-Γλυκονερίου. Σε μεγάλο μέρος των εκτάσεων που επλήγησαν η καταστροφή στις καλλιέργειες είναι ολοκληρωτική.
3. Συστάσεις-Καλλιεργητικές πρακτικές. Συστήνεται στους βαμβακοπαραγωγούς επειδή είμαστε όψιμοι, αλλά και της απότομης ανάπτυξης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις φυτείες, να εφαρμόζουν ορθολογική λίπανση-άρδευση και να κάνουν χρήση ρυθμιστών ανάπτυξης σε δοσολογίες ανάλογα με το ύψος των φυτών και την γονιμότητα του εδάφους. Οι ρυθμιστές ανάπτυξης βοηθούν τα φυτά για καλύτερη καρποφορία και συγχρόνως έχουμε ψημένα φυτά που είναι λιγότερο ελκυστικά στις πεταλούδες των σκουληκιών.
Επειδή διανύουμε την περίοδο εμφάνισης της δεύτερης γενιάς πράσινου σκουληκιού, οι παραγωγοί πρέπει να επισκέπτονται συχνά τα χωράφια τους, και διασχίζοντας διαγώνια τον αγρό, να παρατηρούν αν υπάρχει εμφάνιση νεαρών σκουληκιών. Ψεκάζουμε μόνο αν βρούμε 6-8 σκουλήκια στα 100 φυτά ή ένα σκουλήκι σε ένα μέτρο φυτείας. Προσοχή δεν γίνονται ποτέ προληπτικοί ψεκασμοί. Τέτοιου είδους ψεκασμοί το μόνο που μπορούν να επιτύχουν είναι να αυξήσουν το πρόβλημα σκοτώνοντας τα ωφέλιμα που βρίσκονται στα περισσότερα χωράφια. Αν χρειαστεί να γίνουν ψεκασμοί να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοφάρμακα και πρέπει να ειδοποιούνται οι μελισσοκόμοι για την απομάκρυνση των κυψελών τους.


E.Π.
Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης


ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Δείτε το αρχείο

Διαβάστηκε 1675 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2019 13:49

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή