Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΑΜΘ

18 Οκτωβρίου, έναρξη των εκδηλώσεων του 5ου Περιφερειακού Φεστιβάλ Via Egnatia στην Π.Ε. Δράμας

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης αποτελεί βασική πύλη εισόδου στην Ευρώπη, και παράλληλα ένας τόπος με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Χαρακτηρίζεται από έναν ιδιαίτερο υψηλό πλούτο πολιτιστικών πόρων, στον απόηχο στοιχείων της αρχαιοελληνικής και βυζαντινής παράδοσης, ενώ ο σημερινός Νομός Δράμας αποτελεί μία γεωγραφική ενότητα, η οποία προσδιορίζεται από έναν περιφερειακό ορεινό όγκο, όπου τα πρώτα ίχνη της ανθρώπινης παλαιολιθικής δραστηριότητας και τα διάσπαρτα αρχαιολογικά ευρήματα, μαρτυρούν τη συνεχή κατοίκησή του.

Στο ως άνω πλαίσιο, χαρακτηριστικό γνώρισμα στη διαχρονική πορεία της περιοχής της Δράμας, αποτέλεσε το πέρασμα της αρχαίας Εγνατίας Οδού, η οποία κατασκευάστηκε πάνω στα ίχνη ενός αρχαίου προ ρωμαϊκού δρόμου, ενώ ως κύρια οδική αρτηρία, συνέδεε τη Δύση με την Ανατολή, διευκολύνοντας τη στρατιωτική, εμπορική και ιδιωτική επικοινωνία. Η Εγνατία οδός, στην πορεία της από την Αμφίπολη προς τους Φιλίππους, μετά τις βόρειες υπώρειες του Παγγαίου, περνούσε από την περιοχή της σημερινής Μαυρολεύκης και εν συνεχεία, διασχίζοντας τα έλη με τη βοήθεια γεφυριών, περνούσε από τον αρχαίο οικισμό του Καλαμπακίου, όπως μαρτυρεί και η ενεπίγραφη αμφίγραμμη στήλη - σταδιοδείκτης της οδού (τέλη 3ου-αρχές 2ου π.Χ.). Μάλιστα, ο σταδιοδείκτης αποτελεί δείγμα των έργων οδοποιίας που πραγματοποιήθηκαν στην εποχή των Μακεδόνων, ενώ ο μιλιοδέκτης της Εγνατίας οδού από την ίδια περιοχή, βεβαιώνει πως η μεγάλη ρωμαϊκή οδός ακολούθησε το οδικό δίκτυο των Μακεδόνων, στην πορεία της από την Αμφίπολη στους Φίλιππους. Κατόπιν από το Καλαμπάκι, η Εγνατία οδός συνέχιζε νοτιοανατολικά, φθάνοντας στη μνημειακή αψίδα της αρχαίας πόλης των Φιλίππων. Παράλληλα, οι διακλαδώσεις της αρχαίας οδού διευκόλυναν την προσβασιμότητα και ενίσχυαν την επικοινωνία των κοινωνιών.

Σήμερα, τα φεστιβάλ και οι πολυποίκιλες εκδηλώσεις, αποτελούν δράσεις, οι οποίες επιδιώκουν να καθιερωθούν ως σήμα κατατεθέν ενός τόπου, με προστιθέμενη αξία στην όλη διαχείριση. Στο ως άνω πλαίσιο, η πολιτιστική εκδήλωση «Περιφερειακό Φεστιβάλ VIA EGNATIA στην Π.Ε. Δράμας 2019», την οποία διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, δια της Δνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας / Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αφορά σε θεσμοθετημένη ετήσια εκδήλωση ευρείας απήχησης, που στόχο έχει την ανάπτυξη του τοπικού πολιτιστικού και ιστορικού κεφαλαίου, μέσω πράξεων και προγραμμάτων υπεροπτικής σημασίας.

Ειδικότερα, η παραπάνω σχετική εκδήλωση, η οποία φέτος φέρει ως θεματικό τίτλο το «VIA EGNATIA Αμφίπολη-Δράμα-Φίλιπποι» περιλαμβάνει τις παρακάτω διήμερες δράσεις:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Ώρα 10:30

Τοποθεσία: Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

Ιριδισμοί ψυχής – Βλέποντας με τα μάτια των τυφλών

  • Ιστορικές προσεγγίσεις, μέσω της ψηλάφησης των ιστορικών εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας.
  • Διανομή ενημερωτικού εντύπου για τη VIA EGNATIA, τυπωμένο σε γραφή Braille (στην ελληνική & αγγλική γλώσσα), το οποίο θα διατίθεται δωρεάν.

Ώρα 18:30

Τοποθεσία: Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

Κεντρική εκδήλωση με ομιλήτρια την αρχαιολόγο και Τομεάρχη Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ.Κατερίνα Περιστέρη.

Θέμα ομιλίας «Μνημειακό Ταφικό Συγκρότημα Τύμβου Καστά Αμφίπολη».

Μουσική επένδυση της εκδήλωσης, από το μουσικό σχήμα του Μανώλη Παργεντάκη.

* Καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα υπάρχει ενημέρωση στους εκθεσιακούς χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας.

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία

Δρόμος 10 χιλιομέτρων (Μαυρολεύκη-Καλαμπάκι), στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, υπό τον τίτλο VIA EGNATIA Αμφίπολη – Δράμα – Φίλιπποι.

Τόπος συνάντησης: Δημοτική Ενότητα Καλαμπακίου Ώρα 9:30 π.μ.

Εκκίνηση αγώνα: Μαυρολεύκη 10:30 π.μ.

Τερματισμός & απονομή επάθλων: Καλαμπάκι 12:00

*Αφιερωματικός αγώνας δρόμου, στη Μνήμη των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Διαβάστηκε 715 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019 09:43

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή