Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΑΜΘ

Εκδήλωση "ΜΝΗΜΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ"

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Εβριτών Ξάνθης και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης θέλοντας να παρουσιάσουν έρευνα πάνω στα μουσικά ακούσματα της Δυτικής Θράκης και του μουσικού άλμπουμ "Μνημοσύνης απόσταγμα" διοργάνωσαν εκδήλωση στο πολιτιστικό πολυχώρο της Καπναποθήκης "Π" την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν αφενός τα αποτελέσματα της έρευνας για την επίδραση και τις παρεμβάσεις που υπέστησαν τον 20ο αιώνα τα μουσικά ακούσματα της Θράκης και αφετέρου η μελέτη του κοινωνικό - πολιτιστικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο διαμορφώθηκαν οι μουσικοί ρυθμοί και οι μελωδίες της Θράκης. Παράλληλα παρουσιάστηκε το cd με τραγούδια ¨Μνημοσύνης Απόσταγμα " μια μουσική προσέγγιση στα ακούσματα των αυτόχθονων Θρακών, του οποίου η έκδοση συχρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Σύλλογο Εβριτών Ξάνθης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ξάνθης κ.Φ.Καραλίδης στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι "...... η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης σε συνεργασία με το Σύλλογο Εβριτών Ξάνθης νιώθοντας την ηθική υποχρέωση να παραδώσουν με σεβασμό και ευλάβεια στους επερχόμενους πολύτιμα στοιχεία της ιστορικής πορείας του τόπου μας, συγκέντρωσαν παραδοσιακά τραγούδια της Θράκης, ανέκδοτα ακούσματα και κατέγραψαν γλωσσικές, ιστορικές και λαογραφικές αναφορές της Θρακιώτικης ιστορίας.

Η προσπάθεια του Συλλόγου Εβριτών, των μουσικών, των ερευνητών και όσων συμμετέχουν εθελοντικά σ΄αυτή την προσπάθεια αποτελούν παράδειγμα για μίμηση στα χρόνια της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας, στέλνοντας το μήνυμα ότι με την παράδοση κρατούμε αυτό που έχουμε και προσθέτουμε αυτό που δημιουργούμε.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι με την ατομική και συλλογική προσπάθεια θα μεταδώσουμε και στις επόμενες γενιές όσα δημιούργησαν οι πρόγονοί μας.  Γιατί πιστεύουμε ότι παράδοση δε σημαίνει οπισθοδρόμηση, αλλά πηγή γνώσεων, αρχών και αξιών από το παρελθόν για μια σωστή πορεία στο μέλλον....."

 

th IMG 2007 th IMG 2009
th IMG 2010 th IMG 2011
Διαβάστηκε 1590 φορές

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή