Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΑΜΘ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΞΑΝΘΗΣ

 

sima black

Ελληνική Δημοκρατία

Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης

Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης

Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής

Τμήμα : Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου

………………………………………………………………

Ταχ.Δ/νση       :Διοικητήριο 67.100 Ξάνθη

Πληροφορίες    :Κοντόλια Αναστασία

Τηλέφωνο       : 2541 3 50191

Fax                 : 25410 63167

E-mail             : u13722@minagric.gr

 

 


ΞΑΝΘΗ     :     6/8/2012

 

 

 

 

 

 









ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΘΕΜΑ:   ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΞΑΝΘΗΣ

Ενόψει της νέας αμπελουργικής περιόδου, ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους αμπελουργούς της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, οι οποίοι κατέχουν νόμιμα άδεια φύτευσης ή έχουν νομιμοποιήσει δικαιώματα φύτευσης αμπελουργικών εκτάσεων μεγαλύτερων του ενός στρέμματος και της δήλωσης συγκομιδής στο τέλος του έτους ότι θα πρέπει να γνωρίζουν τα παρακάτω:

1. Η οινοποίηση των παραγόμενων οινοστάφυλων θα πρέπει να γίνεται μόνο σε νόμιμα λειτουργούντα οινοποιεία και απαγορεύεται η οινοποίηση μη οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου.

2. Η μεταφορά των αμπελοοινικών προϊόντων (είτε οινοστάφυλα που έχουν υποστεί έκθλιψη είτε όχι, ή γλεύκος σταφυλής ) προς τα νόμιμα λειτουργούνται οινοποιεία πρέπει να γίνεται με τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα που υπογράφονται από τους αρμόδιους ελεγκτές της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και στα οποία αναγράφονται υποχρεωτικά η περιοχή προέλευσης, η ποσότητα και η ονομασία της κάθε ποικιλίας των μεταφερόμενων σταφυλιών. Στα τιμολόγια, δελτία παραλαβής είναι υποχρεωτική από εφέτος η αναγραφή από τις οινοποιητικές, εμπορικές επιχειρήσεις τα ακόλουθα: ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ του αμπελουργού, ο κωδικός του αμπελοτεμαχίου και οι ποικιλίες των οινοποιήσεων ποικιλιών.

3. Εάν πρόκειται για παραγωγή επιτραπέζιων οίνων, ο παραγωγός δύναται να μεταφέρει τα παραγόμενα αμπελοοινικά προϊόντα του, είτε για οινοποίηση είτε για εμφιάλωση με τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα οπουδήποτε, αλλά μόνο σε νόμιμα λειτουργούνται οινοποιεία. Για το θέμα της ετικέτας, και εφόσον ο παραγωγός αποφασίσει να οινοποιήσει για λογαριασμό του, θα πρέπει να γίνει συνεννόηση εκ των προτέρων, με την αρμόδια υπηρεσία Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

4. Σε περίπτωση μεταφοράς μη συσκευασμένων αμπελοοινικών προϊόντων από χώρες της ΕΕ ή τρίτες χώρες o αποστολέας υποχρεούται να ενημερώσει την αρμόδια αρχή του τόπου φόρτωσης και αυτή με την σειρά της την επόμενη ημέρα την αρμόδια αρχή του τόπου εκφόρτωσης.

5. Για την παραγωγή οίνων Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης Άβδηρα θα πρέπει οι παραγωγοί της ζώνης ΠΓΕ (ΑΒΔΗΡΑ) να οινοποιούν παραγωγή τους εντός της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και εντός της oριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Κατ΄ εξαίρεση δύναται να διατηρηθεί η ονομασία ΠΓΕ ΑΒΔΗΡΑ στην παρακάτω περίπτωση: Εφόσον οι αμπελουργοί επιθυμούν να οινοποιήσουν για λογαριασμό τους τα συγκομισθέντα οινοστάφυλα, από την ζώνη ΠΓΕ, να μεταφέρονται αυτά σε δοχεία άνω των 60lt και μόνο σε όμορες ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ (ΔΡΑΜΑ-ΚΑΒΑΛΑ-ΡΟΔΟΠΗ) μέχρι και το 2012.

6. Ακόμη όσοι παραγωγοί επιθυμούν να πουλήσουν ολόκληρη την παραγωγή τους σε οινοποιό μπορούν να το πραγματοποιήσουν αρκεί να έχουν απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα μεταφοράς αμπελοοινικών προϊόντων, τιμολόγια πώλησης και να είναι νόμιμο το οινοποιείο.

7. Με υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει οι παραγωγοί να δηλώνουν την έναρξη συγκομιδής σταφυλιών.

8. Να πραγματοποιείται ορθή και έγκαιρη καταχώρηση των στοιχείων στα βιβλία που τηρούνται υποχρεωτικά στα οινοποιεία βάση του 436/2009.

 

 

 

 

Η Δ/ντρια Aγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής


 

Αργυρώ Μύταλα- Σπυρίδου

Διαβάστηκε 1717 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2012 12:20

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή