Εκτύπωση αυτής της σελίδας
ΠΕ Δράμας

Απολογισμός Αντιπεριφερειάρχη Δράμας

IMG 3909r

 

 

Τον απολογισμό της θητείας του πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, κ. Γιάννης Ξανθόπουλος, με συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη 28 Αυγούστου. Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε συνοπτικά στο έργο που πραγματοποιήθηκε επί των ημερών του, τονίζοντας τις προτεραιότητες και τα κριτήρια βάσει των οποίων άσκησε τα καθήκοντά του καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο, το οποίο διακρίνεται σε δύο ενότητες: στον πολιτικό και στον διοικητικό απολογισμό.

 

Α)ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Από την πρώτη μέρα της θητείας μας λειτουργήσαμε υπηρετώντας τις παρακάτω αρχές:

- Την διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος ,δηλαδή του συμφέροντος των πολιτών.

-Τον σεβασμό του δημόσιου χρήματος, του ιδρώτα δηλαδή των πολιτών.

- Την οικονομία στις δαπάνες , με σωστή διαχείριση των πόρων ,προς όφελος των πολιτών.

-Την μη διάκριση των πολιτών.

-Την νομιμότητα στην λήψη των αποφάσεων μας, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του δικαίου όπου αυτό ήταν εφικτό , επ’ωφελεία των πολιτών.

- Την αντίδραση μας στον άκρατο λαϊκισμό, η υπηρέτηση του οποίου οδηγεί σε συντηρητικούς ατραπούς σε βάρος των πολιτών.

-Την ενεργό συμμετοχή μας στα συλλογικά όργανα και την εφαρμογή στην πράξη της Δημοκρατίας.

-Την συνεργασία με όλους τους άλλους φορείς ,κρατικούς και αυτοδιοικητικούς καθώς και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών, χωρίς καμία διάθεση «καπελώματος.

 

ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ,ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ.

 

Την αρχή της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος την υπηρετήσαμε με την προσπάθεια μας να παραγάγουμε ποιοτικό έργο με το μικρότερο δυνατό κόστος, μέσω πραγματικών διαγωνιστικών διαδικασιών, με δυνατότητα έτσι παραγωγής επί πλέον έργου από την εξοικονόμηση πόρων, προς όφελος πάντοτε της κοινωνίας και των πολιτών.

Η σταθερή και επίμονη αυτή στάση μας ήταν η κύρια αιτία της ρήξης μας με τη διοίκηση της περιφέρειας και τον Περιφερειάρχη.

Το δημόσιο χρήμα το διαχειριστήκαμε με σεβασμό υλοποιώντας τη στάση μας ,ότι αυτό ότι δεν είναι δικό μας, αλλά προϊόν του μόχθου και του κόπου του λαού, ότι προέρχεται δηλαδή από τους πολίτες και σε αυτούς θα πρέπει να κατευθυνθεί. Η αποδοχή , η νομή και η διαχείριση του έγινε με βάση την παραπάνω αρχή.

Την οικονομία στις δαπάνες την πετύχαμε μειώνοντας τα λειτουργικά μας έξοδα χωρίς επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών. Μακριά από μας οι άσκοπες ή σκόπιμες σπατάλες και η δημιουργία χρεών.

Δεν ξεχωρίσαμε τους πολίτες και τους υπαλλήλους –συνεργάτες μας σε δικούς μας και στους άλλους.

Αξίωμα μας ήταν η υπηρέτηση των νόμων και όχι η «κατά το δοκούν» ερμηνεία αυτών. Νομιμότητα προς όλους και για όλους και όχι εφαρμογή του νόμου «αλλά καρτ».

Αρνηθήκαμε τον λαϊκισμό και την μικροπολιτική. Είχαμε το σθένος να λέμε ΟΧΙ στην χωρίς λογική υιοθέτηση παραλόγων και παρανόμων αιτημάτων ομάδων πολιτών και συντεχνιών.

Η θέση μας αυτή δημιουργούσε δυσαρέσκεια στην διοίκηση της περιφέρειας και στον Περιφερειάρχη.

Υποστηρίξαμε με στεντόρεια φωνή σε όλα τα επίσημα φόρα , συνεδριάσεις και συνέδρια την άποψη μας ότι θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί ο «Καλλικράτης» με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών . Στα ίδια πεδία επιχειρηματολογήσαμε για την εκχώρηση περισσοτέρων αρμοδιοτήτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η θέση μας για την διαχείριση του ΕΣΠΑ από συλλογικό όργανο και όχι από μονοπρόσωπο δημιούργησε δυσαρέσκεια στον Περιφερειάρχη .

Τη πρόθεση συνεργασίας στην πράξη με τους άλλους φορείς , ισότιμα και χωρίς διάθεση ανταγωνισμού την υλοποιήσαμε δημιουργώντας το Άτυπο Συντονιστικό Όργανο Φορέων της Δράμας , όπου μαζί με τους Βουλευτές , τους Δημάρχους και κατά περίπτωση με άλλους αρμόδιους εκπροσώπους φορέων της Δράμας συνεδριάζαμε για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ανάλογο Όργανο Συνεργασίας δεν υπήρξε σα καμία άλλη Περιφερειακή Ενότητα.

Υπηρετήσαμε τον νέο θεσμό της αιρετής Περιφέρειας πιστοί στην προσπάθεια σφυρηλάτησης των αρχών της ενιαίας περιφερειακής συνείδησης και της άρσης των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Η εμμονή μας σε αυτές τις αρχές και η προσπάθεια μας να μη αδικηθεί για μια ακόμη φορά η Δράμα μας ήταν ο κύριος λόγος της οριστικής ρήξης με την διοίκηση της Περιφέρειας και τον Περιφερειάρχη.

 

Β)ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Την 01-01-2011 διαδεχτήκαμε στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας μια πρακτική ανομίας και παρανομίας πολλές φορές, μη σεβασμού και σπατάλης του δημοσίου χρήματος, απαξίωσης και χειραγώγησης του διοικητικού μηχανισμού. Ένα καθεστώς που διαπαιδαγωγούσε την κοινωνία βάσει το δικό της αξίωμα: ότι δεν μπορείς να κάνεις έργο σε τοπικό επίπεδο χωρίς να παρανομήσεις.

 

Διοικήσαμε την Αντιπεριφέρεια πιστοί στις αρχές μας. Οι υπάλληλοι μας ήταν συνεργάτες μας. Έκαναν τη δουλειά τους και εφάρμοζαν τους νόμους χωρίς καμία εκ μέρους μας σκόπιμη και κατευθυνόμενη παρεμβολή . Στόχος πάντοτε η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

 

Το έργο μας σημαντικό:

 

Η παράκαμψη της Δράμας.

Η παράκαμψη του Νευροκοπίου.

Ο δρόμος Σκαλωτής-Ελατιάς.

Η ασφαλτόστρωση του δρόμου Νευροκοπίου –Τελωνείου Εξοχής

Ο δρόμος Δοξάτου-Αδριανής

Η μελέτη του νέου αυτοκινητόδρομου Δράμας –Καβάλας και η ένταξη της κατασκευής του τμήματος μέχρι τον Άγιο Αθανάσιο στο Τομεακό του Υπουργείου με 40.000.000,00ευρώ.

Υποστηρίξαμε σθεναρά την θέση ότι η οδική απομόνωση της Δράμας θα αρθεί με την ένταξη του διευρωπαϊκού άξονα Ε61, (ΣΕΡΡΕΣ-ΔΡΑΜΑ-ΚΑΒΑΛΑ) στα πρωτεύοντα ευρωπαϊκά δίκτυα, με κάθετο άξονα το δρόμο ΜΠΑΦΡΑ-ΑΦΙΠΟΛΗ. Η υλοποίηση της πρότασης αυτής θα συνδέσει τη Δράμα με την Καβάλα και με την Θεσσαλονίκη.)

Τα παράλληλα έργα αναδασμού Κουδουνίων.

Η αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας

Το 5ο Γυμνάσιο Δράμας

Το Γυμνάσιο Προσοτσάνης

Το Πνευματικό Κέντρο Μητρόπολης Δράμας

Τα κτίρια του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων

Το 14ο Νηπιαγωγείο Δράμας , το Νηπιαγωγείο Καλλιφύτου και το Νηπιαγωγείο Αρκαδικού.

Το κτίριο του Πνευματικού-Πολιτιστικού Κέντρου Πανηπειρωτικής και το κτίριο του μουσικοχορευτικού Συλλόγου Προσοτσάνης « Ο Μέγας Αλέξανδρος».

Και δεκάδες άλλα έργα μικρά και μεγάλα, οδοποιίας , κτιριακά και εγγειοβελτιωτικά συνολικού προϋπολογισμού πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Προχωρήσαμε σε δράσεις ,όπως:

Η επίλυση του γόρδιου δεσμού « της αρμοδιότητας επί του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού», το οποίο και λειτουργήσαμε καθόλη τη διάρκεια της διοίκησης μας.

Συντηρήσαμε και δώσαμε σε δωρεά χρήση το κτίριο του παλιού Τελωνείου Δράμας σε δεκάδες συλλόγους του νομού μας.

Εγκαταστήσαμε στο κεντρικό μας κτίριο κρατικές και άλλες υπηρεσίας μειώνοντας τα λειτουργικά τους έξοδα.

Δημιουργήσαμε και λειτουργούμε μόνοι από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες τους Κοινωνικούς Λαχανόκηπους

Δημιουργήσαμε και λειτουργούμε μόνοι από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες την Αγροτική Αγορά προϊόντων της Δράμας.

Προχωρήσαμε και συνεχίζουμε δράσεις και ενέργειες για την καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση του πολίτη όπως π.χ. η ψηφιοποίηση των αρχείων των υπηρεσιών μας και η διαχείριση των πληροφοριών με σύγχρονα εργαλεία όπως η χρήση του GIS κ.α.

Αναμορφώσαμε και εμπλουτίσαμε την ιστοσελίδα της ΠΕ Δράμας για την καλύτερη ενημέρωση του πολίτη για όλες τις δράσεις τις Περιφέρειας, εκδηλώσεις κτλ

Συνδιοργανώσαμε με άλλους φορείς και συλλόγους της Δράμας εκατοντάδες μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις , συμβάλλοντας οικονομικά με σημαντικά ποσά.

Υλοποιήσαμε με επιτυχία προγράμματα του κεντρικού κράτους όπως η μεταφορά των μαθητών , η παροχή του επιδόματος των νεφροπαθών , η διανομή της επισιτιστικής βοήθειας σε απόρους συμπολίτες μας και πολλά άλλα.

Επί τρεις μήνες μετά τις εκλογές προετοιμάσαμε, με πρωτοβουλία μας ,την ομαλή διαδοχή μας παρέχοντας στην νέα αρχή της Αντιπεριφέρειας Δράμας όλες τις δυνατότητες ενημέρωσης.

Επί τρεις μήνες μετά τις εκλογές άσκησα πλήρως και ανελλιπώς τις αυτοδιοικητικές και διοικητικές υποχρεώσεις μου.

 

Ολοκληρώνω τη θητεία μου έχοντας ήσυχη τη συνείδηση μου ότι έκανα το καθήκον μου και ότι προσπάθησα να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου.

Θέλω να ευχαριστήσω τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τους υπαλλήλους της Π.Ε Δράμας , τους άμεσους συνεργάτες στο γραφείο μου, την οικογένεια και τα παιδιά μου, όλους αυτούς που με βοήθησαν άμεσα ή έμμεσα στο έργο μου.

Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τους πολίτες που με ανέδειξαν με την ψήφο τους ως τον πρώτο Αντιπεριφερειάρχη Δράμας .

Σήμερα κλείνει ένας κύκλος.

Το αύριο θα με βρει ενεργό Πολίτη της Δράμας.

 

Σας ευχαριστώ.

 

 

                                                                          Από το Γραφείο Τύπου

της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας

Διαβάστηκε 3522 φορές
Π.Α.Μ.Θ. Διαχειριστής

Τελευταία άρθρα από τον/την Π.Α.Μ.Θ. Διαχειριστής

FaLang translation system by Faboba