Εκτύπωση αυτής της σελίδας
ΠΕ Δράμας

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑ-ΚΑΒΑΛΑ

 

Σχετικά με την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δευτέρας 14-07-14, όπου συζητήθηκε το Περιφερειακό Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) 2014-2020 της ΠΑΜΘ, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιάννης Ξανθόπουλος δήλωσε:

 

Στην χθεσινή διαδικασία καταγράφηκαν τα παρακάτω:

1) Από την αλλαγή της πρόσκλησης της συνεδρίασης του Π.Σ, όπου το συγκεκριμένο θέμα από Έγκριση του ΠΕΠ μετατράπηκε σε συζήτηση επί του ΠΕΠ, αλλά και από την ίδια τη συζήτηση αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι το ανώτατο συλλογικό όργανο της Περιφέρειας, το Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν έχει αρμοδιότητα έγκρισης ούτε του σχεδιασμού, ούτε της υλοποίησης του προγράμματος. Υπάρχει δηλαδή ένα έλλειμμα Δημοκρατίας.

2) Στο ερώτημα που έθεσα στο σώμα, αν συνάδει η χθεσινή πρόταση («έγκριση») του ΠΕΠ, (όπου για δομές Υγείας και Πρόνοιας όλης της περιφέρειας μέχρι το 2020 θα υπάρχουν 45,84 εκατ. ευρώ), με την απόφαση με αριθμό 290/27-12-13 με την οποία ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο, «ενέκρινε την κάλυψη ποσού από 56,8 εκατ. ευρώ έως 66,8 εκατ. ευρώ από πόρους του ΠΕΠ ΑΜΘ της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 για την κατασκευή νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής», έκπληκτος άκουσα τον εισηγητή-υπηρεσιακό παράγοντα, (ο κ. Γιαννακίδης έλλειπε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση του Π.Σ, μετά τις εκλογές), ότι το Π.Σ αποφάσισε τότε να προτείνει τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου από άλλα προγράμματα και όχι από το ΠΕΠ.

Έκπληξη προκάλεσε και η άποψη του κ. Παυλίδη, του νέου περιφερειάρχη, ότι δεν ψήφισε τότε το παραπάνω θέμα.

Η αλήθεια όμως όπως καταγράφεται στο πρακτικό της συνεδρίασης της 27-12-13, είναι ότι όλοι οι επικεφαλής, όλων των παρατάξεων ψήφισαν το θέμα, που τώρα είτε το αρνούνται, είτε παραδέχονται, όπως ο κ. Χαρίτου, επικεφαλής της παράταξης «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο.

Το ερώτημα που τίθεται είναι: όταν το ψήφιζαν δεν γνώριζαν τι ψηφίζουν ή συνειδητά ενέπαιζαν τους πολίτες της Ροδόπης;

Η εξέλιξη για το συγκεκριμένο έργο, προς ενημέρωση των πολιτών, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το παρέπεμψε στη επιτροπή Γιάσπερ, (λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζει στην σκοπιμότητα υλοποίησης του). Αυτό σε συνδυασμό με την περιορισμένη χρηματοδότηση του ΠΕΠ και της έλλειψης Τομεακού Υγείας στην νέα Προγραμματική περίοδο, οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι το έργο αυτό δεν πρόκειται να γίνει.

3) Όσο αφορά τον δρόμο Δράμα – Καβάλα, η χθεσινή εισήγηση πρότασης διεκδίκησης ένταξης του συγκεκριμένου έργου, (μαζί με άλλα 9 μεγάλα έργα της Περιφέρειας, συνολικού προϋπολογισμού 1 δις ευρώ), στο Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών, έρχεται να επιβεβαιώσει την καταγεγραμμένη άποψη μας, ότι η ανακοίνωση με δελτίο τύπου, εκ μέρους του κ. Γιαννακίδη στις αρχές του 2014, ότι εντάχθηκε ο δρόμος Δράμα-Καβάλα στο Τομεακό του υπουργείου με 140 εκατ. ευρώ, απλά κορόιδευε τους Δραμινούς πολίτες, ενόψει των εκλογών.

Ο κ. Ξανθόπουλος κατέληξε ως εξής:

Πρόταση μου είναι η νέα διοίκηση της Περιφέρειας, δια του κ. Παυλίδη να υλοποιήσει τον δρόμο Δράμας – Καβάλας, όπως προεκλογικά δεσμεύτηκε είτε από το ΠΕΠ, είτε από το τομεακό, είτε και από τα δύο προγράμματα μαζί. Διαπίστωσα, ύστερα από επαφή μου με το υπουργείο Υποδομών ότι υπάρχει πρόθεση να διατεθούν 40 εκατ. ευρώ για το παραπάνω έργο. Τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν. Και εκτός αυτού υπάρχει και το θέμα της σύνδεσης της Δράμας προς την Αμφίπολη, για την οποία κανείς εκτός από εμάς δεν αναφέρει τίποτα.

 

                                                                          Από το Γραφείο Τύπου

της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας

Διαβάστηκε 4083 φορές
Π.Α.Μ.Θ. Διαχειριστής

Τελευταία άρθρα από τον/την Π.Α.Μ.Θ. Διαχειριστής

FaLang translation system by Faboba