Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΑΜΘ

Επιστολή Αντιπεριφερειάρχη Δράμας προς Υπουργό Περιβάλλοντος για τα αντισταθμιστικά οφέλη στην τοπική κοινωνία ενόψει ιδιωτικοποίησης τμήματος της ΔΕΗ

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Εν όψει της συζήτησης και ψήφισης από το Κοινοβούλιο του κατατεθέντος νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση τμήματος της ΔΕΗ, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στα εξής, ιδιαίτερα σημαντικά θέματα που απασχολούν τη Δράμα.

Στον ποταμό Νέστο, η ΔΕΗ κατασκεύασε και λειτουργεί εδώ και 15 έτη περίπου, δύο υδροηλεκτρικά φράγματα, (Θησαυρού και Πλατανόβρυσης), ενώ μελετήθηκε και υπήρξε δέσμευση της για κατασκευή και τρίτου φράγματος, (αρδευτικό φράγμα Τεμένους). Επίσης με χρηματοδότηση του τότε Υπουργείου Γεωργίας συντάχθηκε μελέτη, (κόστους εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών), για την κατασκευή σήραγγας υδροληψίας από το φράγμα της Πλατανόβρυσης για την άρδευση του κάμπου της Δράμας. (Υπενθυμίζουμε ότι η οικονομία της Δράμας στηρίζεται κυρίως στην πρωτογενή αγροτική παραγωγή).

Δυστυχώς με την πάροδο των ετών και εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η χώρα μας, η μελέτη έμεινε ανεκμετάλλευτη χωρίς να προχωρήσουμε στην κατασκευή της σήραγγας και του φράγματος Τεμένους.

Πιστεύουμε λοιπόν, ότι στα πλαίσια των αντισταθμιστικών οφελών που είναι υποχρεωμένη η Πολιτεία να αποδώσει στην τοπική μας κοινωνίας λόγω της ιδιωτικοποίησης των παραπάνω υδροηλεκτρικών φραγμάτων, είναι δίκαιη η ικανοποίηση των παρακάτω αιτημάτων μας:

 

1)Να κατασκευασθεί η σήραγγα υδροληψίας για την άρδευση του κάμπου της Δράμας.

 

2) Να κατασκευασθεί το Φράγμα Τεμένους.

3) Να αποδοθούν στους τοπικούς φορείς τα οφειλόμενα ανταποδοτικά τέλη από την λειτουργία των φραγμάτων.

 

Αναμένοντας την κατανόηση εκ μέρους σας των δίκαιων αιτημάτων μας, είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση.

 

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας

 

 

 

Γιάννης Ξανθόπουλος

 

Διαβάστηκε 3778 φορές

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή