Εκτύπωση αυτής της σελίδας
ΠΕ Δράμας

Νέο κρούσμα Ευλογιάς των αιγοπροβάτων στη Μουσθένη Καβάλας

 

Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Δράμας, ανακοινώνεται ότι δυστυχώς χθες, 29 Σεπτεμβρίου 2014, εμφανίστηκε νέο κρούσμα Ευλογιάς των αιγοπροβάτων στη Μουσθένη Καβάλας.

Η εγγύτητα της εστίας με την Π.Ε. Δράμας, καθιστά αναγκαία τη λήψη έκτακτων και ιδιαίτερα αυστηρών μέτρων, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της καταστροφικής αυτής ασθένειας των αιγοπροβάτων, σε μονάδες της περιοχής μας.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ασθένεια αυτή προσβάλλει αποκλειστικά αιγοπρόβατα και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Εάν εμφανιστεί έστω και ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε μιαν εκμετάλλευση, τότε σφάζονται υποχρεωτικά όλα τα ζώα του κοπαδιού. Η οικονομική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.

Έτσι λοιπόν όλοι οι κτηνοτρόφοι και κυρίως όσοι έχουν αιγοπρόβατα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα παρακάτω σημεία:

 

  • Να μην επιτρέπουν την είσοδο ξένων ατόμων στη μονάδα τους, και κυρίως εάν πρόκειται για ζωεμπόρους από άλλες περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  • Να μην κάνουν καμία αγοραπωλησία ζώων από τις προσβεβλημένες περιοχές.
  • Να μην προμηθεύονται χορτονομή άγνωστης προέλευσης ή εάν προέρχεται από περιοχές που είχαν εστίες ευλογιάς κατά το παρελθόν.
  • Να μην ανταλλάσσουν αρσενικά με άλλα κοπάδια αγνώστου υγειονομικού καθεστώτος.
  • Να λειτουργούν έστω και κάποιο πρόχειρο σύστημα απολύμανσης των εισερχομένων στη μονάδα τους.
  • Να γίνεται απολύμανση του βυτίου που παραλαμβάνει το γάλα, κυρίως αν παραλαμβάνει και από περιοχές εκτός Δράμας.
  • Να συνεργάζονται με την κτηνιατρική υπηρεσία και να αναφέρουν αμέσως οτιδήποτε θεωρήσουν ύποπτο.

 

Ας έχουμε σαν κανόνα ότι όσο περισσότερο αποκλείσουμε τη μετακίνηση ζώων, ανθρώπων και οχημάτων από και προς τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να μην μεταδοθεί η ασθένεια. Στην περσινή εξάπλωση της ευλογιάς, η Δράμα δεν παρουσίασε κανένα κρούσμα, και αυτό οφείλεται στην εγρήγορση της κτηνιατρικής υπηρεσίας και στη συμμόρφωση των δραμινών κτηνοτρόφων με τις συμβουλές της. Παρακαλούμε για τη συμμόρφωση όλων με τα παραπάνω.

Περισσότερες πληροφορίες στα κατά τόπους Κτηνιατρικά Κέντρα και στο Τμήμα Κτηνιατρικής (τηλ. 2521351218 και 2521351220)

Διαβάστηκε 2646 φορές
Π.Α.Μ.Θ. Διαχειριστής

Τελευταία άρθρα από τον/την Π.Α.Μ.Θ. Διαχειριστής

FaLang translation system by Faboba