Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΑΜΘ

Μαθήματα μελισσοκομίας για νέους μελισσοκόμους

 

Απόλυτα ικανοποιημένοι έμειναν οι συμμετέχοντες στα δύο βραχυχρόνια εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν την περίοδο Απριλίου - Μαΐου από το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» στη Δράμα.

Το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Μαθήματα μελισσοκομίας για νέους μελισσοκόμους», διάρκειας τριών ημερών (15 ωρών), υλοποιήθηκε το διάστημα 28-30 Απριλίου και το παρακολούθησαν 32 νέοι μελισσοκόμοι, στην πλειονότητά τους από τον Ν. Δράμας, υπήρξαν όμως και συμμετέχοντες από τους Νομούς Καβάλας, Σερρών, Ξάνθης και Θεσσαλονίκης.

Οι καταρτιζόμενοι εκπαιδεύτηκαν σε θέματα συγκρότησης και εγκατάστασης μελισσοκομείου, μεταχείρισης μελισσών κατά τη διάρκεια του έτους, μεθόδους συνένωσης μελισσοσμηνών, βασιλοτροφίας, εμπορίας-προώθησης μελισσοκομικών προϊόντων, από τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Δράμας κ. Φώτη Κανετούνη, καθώς και για τα μελισσοκομικά φυτά της χώρας μας, από τον γεωπόνο κ. Ανάργυρο Ουτσετάρη. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους προς τον προϊστάμενο του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας, γεωπόνο κ. Άνθιμο Αναστασιάδη, τόσο για την αρτιότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος, όσο και για τις πολύτιμες γνώσεις που απόκτησαν, απαραίτητες για την ορθολογική διαχείριση των μελισσοκομικών τους εκμεταλλεύσεων, ενώ παράλληλα εκδήλωσαν την επιθυμία τους για την υλοποίηση ανάλογων μελισσοκομικών εκπαιδεύσεων, στις οποίες να εφαρμόζεται πρακτική άσκηση. Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκε βεβαίωση παρακολούθησης.

Την περίοδο 12-15 Μαΐου υλοποιήθηκε το δεύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Μαθήματα Αμπελουργίας», διάρκειας 20 ωρών, το οποίο παρακολούθησαν 30 αμπελουργοί, από διάφορες περιοχές της Β. Ελλάδας, αλλά και από την μακρινή Λήμνο.

Την πρώτη μέρα της εκπαίδευσης οι καταρτιζόμενοι διδάχθηκαν από τον γεωπόνο κ. Συρόπουλο Δημήτριο, μαθήματα θρέψης-λίπανσης αμπέλου και συγκεκριμένα, για τον ρόλο των μακροστοιχείων (άζωτο, φώσφορος, κάλιο) στο αμπέλι, την ποσότητα και εποχή της λίπανσης, τις τροφοπενίες των θρεπτικών στοιχείων και την διαφυλλική λίπανση. Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. παραρτήματος Αν. Μακεδονίας, γεωπόνος κ. Ζαφείρης Μυστακίδης, παρουσίασε την 2η μέρα στους καταρτιζόμενους, θέματα που σχετίζονται με την προστασία και αντιμετώπιση των εχθρών και ασθενειών της αμπέλου, δίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις ασθένειες περονόσπορος, ωίδιο, βοτρύτης, φόμοψη και σε εχθρούς όπως η ευδεμίδα και ο ψευδόκοκκος, τονίζοντας παράλληλα την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Την 3η μέρα του εκπαιδευτικού προγράμματος, οι καταρτιζόμενοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν στο Μικροχώρι Δράμας, αμπελώνα του Κτήματος «Τέχνη Οίνου», στα πλαίσια εφαρμογής πρακτικής άσκησης. Ο γεωπόνος-οινολόγος του εν λόγω κτήματος κ. Ηρακλής Τοπαλίδης, ανέλυσε στους εκπαιδευόμενους ζητήματα που έχουν να κάνουν με την επιλογή και εγκατάσταση αμπελώνα, τρόπους φύτευσης και αποστάσεις φύτευσης, επιλογή κατάλληλου υποκειμένου και ποικιλίας, εμβολιασμούς, τύπους κλαδέματος, άρδευση αμπελώνα κ.α. Επίσης ο κ. Τοπαλίδης έδωσε σαφείς και τεκμηριωμένες απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις των εκπαιδευομένων. Στη συνέχεια οι εκπαιδευόμενοι φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου Κτήμα «Τέχνη Οίνου», όπου μυήθηκαν στα μυστικά της παρασκευής ποιοτικών κρασιών, αλλά και γευσιγνωσίας από τον κ. Τοπαλίδη. Την 4η και τελευταία μέρα του προγράμματος, η χημικός-οινολόγος κ. Καραμπατέα Κατερίνα, παρουσίασε στους εκπαιδευόμενους τις βασικές τεχνικές οινοποίησης, μάθημα άκρως ενδιαφέρον, διότι η πλειονότητα των καταρτιζομένων ήταν ερασιτέχνες οινοποιοί. Μεταξύ άλλων η κ. Καραμπατέα αναφέρθηκε στον κατάλληλο χρόνο συγκομιδής των σταφυλιών, στα κριτήρια έναρξης του τρύγου (δείκτης σακχάρων/ολική οξύτητα, βαθμός φαινολικής ωριμότητας, υγιεινή κατάσταση σταφυλιών), στην λευκή και ερυθρή οινοποίηση, καθώς και στην οινοποίηση ροζέ και γλυκών οίνων.

Οι συμμετέχοντες στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθήματα Αμπελουργίας», έλαβαν βεβαίωση παρακολούθησης και δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι από το θεματολόγιό του.

Η πετυχημένη υλοποίηση από το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας, των δύο αναφερόμενων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά και άλλων παλαιότερα, αναδεικνύει το ενδιαφέρον του αγροτικού πληθυσμού της υπαίθρου για περισσότερες και ποιοτικότερες ώρες εκπαίδευσης και σε συνάρτηση με το γεγονός της προσέλευσης στα εκπαιδευτικά προγράμματα ανθρώπων από μακρινές περιοχές, φανερώνει την επιτακτική ανάγκη στήριξης της αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στη χώρα μας.

Διαβάστηκε 2834 φορές

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή