Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΑΜΘ

Ημερίδα είχε θέμα «Πρώτη γνωριμία με την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης»

DSCN3427

 

 

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε η ημερίδα για την καλλιέργεια της βιομηχανικής (κλωστικής) κάνναβης, που διοργάνωσε ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνεργασία με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» στη Δράμα.

Η ημερίδα είχε θέμα «Πρώτη γνωριμία με την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης», υλοποιήθηκε στις 9 Απριλίου και την παρακολούθησαν περισσότεροι από 80 ενδιαφερόμενοι (αγρότες, γεωπόνοι, επαγγελματίες κ.α.).

Πρώτος ανέπτυξε την ομιλία του ο πρώην διευθυντής του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας, γεωπόνος κ. Αβραάμ Νικολαΐδης, με θέμα «Τεχνική καλλιέργειας της βιομηχανικής κάνναβης όπως αυτή εφαρμόζεται στις χώρες της Ε.Ε.». Στην αρχή της εισήγησής του ο κ. Νικολαΐδης, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, ανέφερε την σημασία που είχε η βιομηχανική κάνναβη ως τα τέλη του 19ου αι. όπου το 70-80% του χαρτιού και των υφασμάτων παράγονταν από την κλωστική κάνναβη και σταδιακά αντικαταστήθηκε από τα προϊόντα του βαμβακιού πρώτα και των συνθετικών υλικών αργότερα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Ν. 4139/2013, που άνοιξε τον δρόμο για την καλλιέργεια της κλωστικής ή βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα, ενώ ήδη από το 1990 με την οδηγία 1308/1990 της Ε.Ε. η καλλιέργειά της κατέστη νόμιμη στην Ευρώπη. Αναφερόμενος στα βοτανικά χαρακτηριστικά του φυτού στάθηκε ιδιαίτερα στην δημιουργία νέων ποικιλιών με υψηλό ποσοστό θηλυκών ανθέων και επιθυμητά αγρονομικά χαρακτηριστικά (υψηλές αποδόσεις, μικρότερη περιεκτικότητα σε THC, ευκολότερη συγκομιδή κ.α.). Ο βιολογικός κύκλος του φυτού κυμαίνεται από 90-150 μέρες ανάλογα με την ποικιλία και την κατεύθυνση της παραγωγής (σπόρο ή ίνα), ενώ προσαρμόζεται εδαφοκλιματικά στις περιοχές όπου καλλιεργείται ο αραβόσιτος. Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι της καλλιέργειας, ο κ. Νικολαΐδης τόνισε ότι η σπορά γίνεται Μάρτιο-Απρίλιο και η συγκομιδή που αφορά τον σπόρο ή και τα στελέχη τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο. Συνήθως δεν απαιτεί χημική ζιζανιοκτονία (θεωρείται αποπνικτικό των ζιζανίων), ούτε εφαρμογή άλλων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, αντιθέτως είναι φυτό απαιτητικό σε υγρασία, εφαρμόζοντας 2-4 αρδεύσεις ιδιαίτερα στο κρίσιμο στάδιο της άνθησης και πλήρωσης των σπόρων. Από τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους, το άζωτο είναι αυτό που διαδραματίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην παραγωγή, τόνισε ο ομιλητής. Οι αποδόσεις του φυτού σε σπόρο είναι 100-150κιλ/στρ. και σε ξερά στελέχη για την παραγωγή ινών σε 700-1300κιλ/στρ., κατόπιν μηχανικής συγκομιδής. Από το φυτό παράγονται πληθώρα προϊόντων, όπως ρούχα, σχοινιά, χαρτί, λάδι, ζωοτροφές, μονωτικά, φαρμακευτικά προϊόντα, εσωτερική επένδυση αυτοκινήτων κ.α. Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Νικολαΐδης, αναφέρθηκε στην οικονομική πρόσοδο της καλλιέργειας βάσει στοιχείων που αναφέρονται σε τιμές παραγόμενου σπόρου και στελεχών από χώρες τις Ε.Ε., όπου το τυπικό ακαθάριστο κέρδος για τα δεδομένα της χώρας μας υπολογίζεται στα 105€/στρ., ενώ πρόσθεσε ότι η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης ενεργοποιεί δικαιώματα.

Ο Δρ. Βυζαντινόπουλος Σπυρίδων, διατελέσας γενικός Διευθυντής του πρώην ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., ήταν ο δεύτερος εισηγητής της ημερίδας αναπτύσσοντας το θέμα «Βιομηχανική κάνναβη: μια νέα και πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια για την χώρα μας». Το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Βυζαντινόπουλου περιελάμβανε τρεις ενότητες: τα πλεονεκτήματα της βιομηχανικής κάνναβης, την στρατηγική ένταξη της καλλιέργειας στην χώρα μας και το επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας (business plan).

Στην πρώτη ενότητα ο κ. Βυζαντινόπουλος ανέφερε τα πλεονεκτήματα της βιομηχανικής κάνναβης, αναλύοντας την γεωργική διάσταση (πολύτιμο εργαλείο στον κύκλο της αμειψισποράς, εμποδίζει την διάβρωση του εδάφους, προσαρμοστικότητα σε ποικίλες εδαφοκλιματικές συνθήκες, σοβαρή επιλογή στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών), την οικολογική διάσταση (μειωμένη έως μηδενική χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, βελτίωση της βιοποικιλότητας και ιδιαίτερα θετική Ανάλυση του Κύκλου Ζωής έναντι άλλων καλλιεργειών) και την οικονομική διάσταση (μεγαλύτερο και σταθερότερο εισόδημα μέσα από καθεστώς συμβολαιακής γεωργίας).

Η στρατηγική ένταξης της καλλιέργειας στη χώρα μας, ήταν το αντικείμενο της 2ης ενότητας της ομιλίας του κ. Βυζαντινόπουλου. Σύμφωνα με τον ομιλητή, απαιτείται η άμεση έκδοση των νομοθετικών ρυθμίσεων που θα προβλέπουν, την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη της καλλιέργειας από τον ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», την εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και την περαιτέρω αξιολόγησή του σε καθορισμένες ζώνες καλλιέργειας. Ιδιαίτερα στάθηκε στον ορισμό του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης της βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας, που θα περιλαμβάνει, την χορήγηση αδειών μεταποίησης των φυτών και την επιτήρηση των σχετικών βιομηχανιών, τον ποιοτικό έλεγχο των ινών και της περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC), καθώς και την εκπαίδευση των παραγωγών και ενημέρωση των υποψηφίων επενδυτών.

Στην 3η ενότητα όπου ο κ. Βυζαντινόπουλος παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της καλλιέργειας στη χώρα μας, είναι η δημιουργία βιομηχανικών – μεταποιητικών μονάδων. Για την εγκατάσταση μιας τέτοιας μονάδας απαιτείται η απόκτηση τεχνολογίας (Know how) από το εξωτερικό, επενδυτικά κεφάλαια ύψους περίπου 7 εκ. ευρώ και καλλιεργούμενη έκταση βιομηχανικής κάνναβης τουλάχιστον 50χιλ. στρεμμάτων για κάθε μονάδα.

Η ημερίδα έκλεισε με την ομιλία του Δρ. Κατσαντώνη Δημήτριου, γεωπόνου του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» με θέμα «Η χρήση των νέων τεχνολογιών στην υπηρεσία των αγροτών».               Σκοπός της εισαγωγής των σύγχρονων τεχνολογιών στην Γεωργία, είναι η όσο το δυνατό καλύτερη επιλογή και εφαρμογή των γεωργικών πρακτικών, σε συνάρτηση με τις πραγματικές ανάγκες των καλλιεργειών, τόνισε ο κ. Κατσαντώνης. Στόχος είναι ο περιορισμός της υπερβολικής χρήσης αγροχημικών (λιπάσματα, φυτοφάρμακα) και της υπέρμετρης χρήσης των γεωργικών μηχανημάτων (καύσιμα, καυσαέρια), καθώς και η βελτίωση της παραγωγής μέσω της βελτίωσης της ποιότητας και της αύξησης της απόδοσης. Κατόπιν ο κ. Κατσαντώνης αναφέρθηκε σε παραδείγματα νέων τεχνολογιών που συναντάμε στο εμπόριο, όπως είναι ο υπολογισμός διαφορετικών επίπεδων απόδοσης στον αγρό με τη χρήση GPS και αισθητήρα, η μεταβαλλόμενη λίπανση ενός αγρού με την χρήση GPS και ο επιλεκτικός ψεκασμός ζιζανίων με αυτόματο αισθητήρα.

Διαβάστηκε 3683 φορές

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή