Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις ΠΑΜΘ

Μουσικά σεμινάρια στο Μουσικό Σχολείο Δράμας από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

 

Για δεύτερη χρονιά το Μουσικό Σχολείο Δράμας συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και συγκεκριμένα με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, με στόχο να διευρύνει τις μορφωτικές ευκαιρίες του διδακτικού προσωπικού και των μαθητών του. Το ως άνω Τμήμα ιδρύθηκε το 1996 και θεραπεύει πληθώρα γνωστικών αντικειμένων της μουσικής στις κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής, παραδοσιακής, βυζαντινής και σύγχρονης μουσικής, με ιδιαίτερη έμφαση στην καλλιτεχνική πράξη. Είναι εδώ και πολλά χρόνια συνεχώς πρώτο στις βάσεις και στις προτιμήσεις των υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ό,τι αφορά τις μουσικές σπουδές και αναπτύσσει μια ευρεία συνεργασία με φορείς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και καλλιτεχνικούς φορείς, ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας, και ένα πλούσιο καλλιτεχνικό, ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό έργο.

 

 

Η συνεργασία θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τρίτης 4 Μαρτίου 2014 και θα διαρθρωθεί σε τρείς ενότητες. Στην πρώτη ενότητα θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για τις σπουδές στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (σύστημα εισαγωγής, πρόγραμμα σπουδών, ειδικεύσεις, διδάσκοντες, υλικοτεχνικές υποδομές, καλλιτεχνικές και ακαδημαϊκές δραστηριότητες, επαγγελματικές προοπτικές). Στη δεύτερη ενότητα θα λειτουργήσουν παράλληλα τέσσερα διαφορετικά εργαστήρια, τα οποία περιγράφουμε παρακάτω, ενώ στην τρίτη ενότητα θα δοθεί μια σύντομη συναυλία από τους διδάσκοντες του Τμήματος.

 

ΜΟΥΣΙΚΑ  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

  1. 1.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Η θεωρία της μουσικής, ως το ευρύ γνωστικό πεδίο που αφορά στη θεωρητική και πρακτική διαχείριση της δομής της μουσικής, έχει σε μεγάλο βαθμό αγνοηθεί από τη συστηματική έρευνα στον τομέα της διδακτικής.  Στο σεμινάριο αυτό εξετάζουμε συνοπτικά την προβληματική της διαπίστωσης αυτής, αξιολογούμε την ανάγκη αναθεώρησης της εν γένει στάσης μας απέναντι στο ζήτημα, οριοθετούμε το γνωστικό πεδίο της διδακτικής της θεωρίας της μουσικής, ορίζουμε το σχετικό μεθοδολογικό υπόβαθρο βάσει των διαθέσιμων ερευνητικών δεδομένων από τα συγγενή γνωστικά πεδία της μουσικής παιδαγωγικής και της ψυχολογίας της μουσικής και προχωράμε στη διερεύνηση βασικών ζητημάτων διδακτικής πρακτικής στα σχετικά μαθήματα (π.χ. θεωρία, αρμονία, αντίστιξη, μορφολογία).

                Το σεμινάριο αυτό θα πραγματοποιηθεί από τον κ. Πέτρο Βούβαρη, που είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το University of Wisconsin-Madison και μεταπτυχιακού διπλώματος από το University of North Carolina-Greensboro των Η.Π.Α.  Εισηγήσεις του έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.  Η ενεργή καλλιτεχνική του δράση περιλαμβάνει ρεσιτάλ μουσικής για σόλο πιάνο και ρεσιτάλ μουσικής δωματίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Η.Π.Α..  Είναι Λέκτορας στη Μορφολογία και Ανάλυση της Μουσικής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρίας.

 

  1. 2.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΘΟΔΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΝΕΥΣΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

 Τα τελευταία χρόνια έχουν επέλθει σοβαρές αλλαγές στη φιλοσοφία και μεθοδολογία της εκμάθησης μουσικών οργάνων, κυρίως λόγω της ώσμωσης του παραδοσιακού τρόπου τεχνικής κατάρτισης με διάφορους τομείς της επιστήμης της μουσικής (ιστορική έρευνα, ψυχολογία, κλπ.). Στο εργαστήριο θα επιχειρηθεί μια εισαγωγική προσέγγιση σε ζητήματα οργάνωσης της ατομικής μελέτης των πνευστών (από τη σκοπιά των σπουδαστών) και της χρήσης μεθόδων διδασκαλίας και οργάνωσης του μαθήματος (από τη μεριά των διδασκόντων). Έμφαση θα δοθεί στα κοινά στοιχεία που αφορούν στην τεχνική και μουσική καλλιέργεια όλων των πνευστών.

                Για το παραπάνω εργαστήριο θα είναι υπεύθυνος ο κ. Κωστής Χασιώτης, απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, της Ανωτάτης Μουσικής Σχολής “Folkwang” του Essen της Γερμανίας και διδάκτορας του City University του Λονδίνου, ο οποίος συνδυάζει την ενεργή καλλιτεχνική παρουσία με την έρευνα και τη διδασκαλία της μουσικής πράξης. Ως σολίστ έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει έργα από το μπαρόκ, την προκλασική, την κλασική και τη ρομαντική περίοδο έως τα ποικίλα ρεύματα της σύγχρονης μουσικής του 20ού και 21ου αιώνα. Υπήρξε μέλος και των δύο συμφωνικών ορχηστρών της Θεσσαλονίκης, στις οποίες συνεχίζει τακτικά να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Διδάσκει στο Κρατικό Ωδείο Θεσ/νίκης και είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου διδάσκει όμποε, μουσική δωματίου, τεχνικές ορχηστρικού παιξίματος και διδασκαλίας για πνευστά. Τα ερευνητικά και καλλιτεχνικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ιστορικά τεκμηριωμένη μουσική ερμηνεία, στη μεθοδολογία της οργανικής μουσικής διδασκαλίας και στην πρακτική της μουσικής εκτέλεσης.

 

  1. 3.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΤΑ ΕΓΧΟΡΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

 Το εργαστήριο αυτό εξετάζει τους τρόπους καλύτερης διαχείρισης του προσφερόμενου προσωπικού χρόνου κατά τη διαδικασία της μελέτης και προετοιμασίας ενός μουσικού έργου, συνδυάζοντας την ανάπτυξη όλων των απαραίτητων δεξιοτήτων του μουσικού.

 Θα πραγματοποιηθεί από τον κ. Ευγένιο Πολίτη, ο οποίος αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών Βιέννης με δίπλωμα κοντραμπάσου (1985) και μεταπτυχιακό τίτλο “Magister der Künste” (2002), και είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Δίδαξε στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης (1986-2003), υπηρέτησε ως κορυφαίος κοντραμπασίστας της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης (1987-2003) και εμφανίστηκε ως σολίστ με ορχήστρες και σύνολα μουσικής δωματίου. Από το 2003 διδάσκει στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα καλλιτεχνικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα συνδυάζουν τη διδασκαλία με την εκτέλεση και ερμηνεία του σολιστικού ρεπερτορίου του κοντραμπάσου και περιλαμβάνουν έργα από τον 18ο έως και τον 21ο αιώνα, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην έρευνα, τη συλλογή και  την αρχειοθέτηση της ελληνικής μουσικής δημιουργίας για το κοντραμπάσο.

 

  1. 4.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ (ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ) ΜΟΥΣΙΚΗΣ

 Υπό μορφή εργαστηρίου με τη συμμετοχή των μαθητών θα πραγματοποιηθεί συνοπτικά παρουσίαση της κατεύθυνσης Ελληνικής Παραδοσιακής (Δημοτικής) Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, με στόχο να γίνουν κατανοητές οι επιμέρους ειδικεύσεις, τα γενικά μαθήματα, τα εργαστηριακά μαθήματα, ο τρόπος διεξαγωγής των μαθημάτων, αλλά και η καλλιτεχνική και επιστημονική φυσιογνωμία της κατεύθυνσης. Επίσης θα επισημανθεί και θα αναλυθεί η διασύνδεση της κατεύθυνσης Ελληνικής Παραδοσιακής (Δημοτικής) μουσικής, αλλά και του Τμήματος συνολικά με την κοινωνία ως πεδίο επιστημονικής, καλλιτεχνικής  αλλά και επαγγελματικής δράσης, αλλά και οι τυχόν διαφορές αλλά και ομοιότητες με άλλες συναφείς σχολές ή φορείς. Η παρουσίαση θα λήξει με μια μικρή συναυλία παραδοσιακής μουσικής σε ανάλογο πνεύμα και με τη συμμετοχή διδασκόντων και διδασκομένων.

Το παραπάνω εργαστήριο θα γίνει από τον κ. Μάνο Αχαλινωτόπουλο, Λέκτορα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει αναπτύξει από πολύ νεαρή ηλικία πλούσια καλλιτεχνική δράση ως ερμηνευτής του παραδοσιακού κλαρίνου τόσο στη δισκογραφία όσο και σε παραστάσεις σε όλον τον κόσμο, ενώ μετά το πέρας των σπουδών του έχει επίσης αναπτύξει ανάλογη παιδαγωγική και διδακτική δραστηριότητα. Παράλληλα με την καλλιτεχνική δραστηριότητα ασχολείται, από εικοσαετίας περίπου, συνδυάζοντας την τέχνη με την επιστήμη, με τη μελέτη, καταγραφή και καταλογογράφηση της εθνικής μουσικής μας κληρονομιάς.  

Διαβάστηκε 3469 φορές

Η Ιστοσελίδα είναι σε πιλοτική λειτουργία.

Προσοχή! Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και παρόμοιες τεχνολογίες και είναι συμμορφωμένη σύμφωνα με το GDPR.Συνέχεια στην πλοήγηση σας συνεπάγεται αποδοχή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Περισσότερα

Αποδοχή