28,0,0,50,2
600,600,60,1,5000,1000,25,2000
90,300,1,50,12,25,50,1,70,12,1,50,1,1,1,5000
Η εκκλησία του Αγ. Νικολάου στο Πόρτο Λάγος του Ν. Ξάνθης
Πόρτο Λάγος - Ξάνθη
zoom
Προστατευόμενο δάσος Δαδιάς στο Ν. Έβρου
Δάσος Δαδιάς - Έβρος
zoom
Γύπας στο δάσος Δαδιάς στο Ν. Έβρου
Δάσος Δαδιάς Γύπας - Έβρος
zoom
Το δέλτα του ποταμού Έβρου στο Ν. Έβρου
Δέλτα Έβρου
zoom
Βάθρα στο νησί της Σαμοθράκης
Βάθρα - Σαμοθράκη
zoom
Ο καταρράκτης του Λειβαδίτη στο Ν. Ξάνθης
Καταρράκτης Λειβαδίτη - Ξάνθη
zoom
Μαιανδρισμοί ποταμού Νέστου στο Ν. Ξάνθης
Ποταμός Νέστος - Ξάνθη
zoom
Παραλία Αλυκής στο νησί της Θάσου
Αλυκή - Θάσος
zoom
Καταρράκτες Αγ. Βαρβάρας στο Ν. Δράμας
Αγ. Βαρβάρα - Δράμα
zoom
Χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρό στο Ν. Δράμας
Φαλακρό - Δράμα
zoom
Πλατανόβρυση στο Ν. Δράμας
Πλατανόβρυση - Δράμα
zoom
Αρχαίο ιερό στο νησί της Σαμοθράκης
Ιερό - Σαμοθράκη
zoom
Βυζαντινή γέφυρα στο Ν. Ξάνθης
Βυζαντινή γέφυρα - Ξάνθη
zoom
Μνημείο αποστόλου Παύλου στο Ν. Καβάλας
Απόστολος Παύλος - Καβάλα
zoom
Αρχαίο θέατρο στο νησί της Θάσου
Αρχαίο θέατρο - Θάσος
zoom
Εσωτερικό από το σπήλαιο Αγγίτη στο Ν. Δράμας
Σπήλαιο Αγγίτη - Δράμα
zoom
Ο φάρος στην παραλιακή οδό της Αλεξανδρούπολης
Φάρος - Αλεξανδρούπολη
zoom
Άποψη της Χώρας στο νησί της Σαμοθράκης
Χώρα - Σαμοθράκη
zoom
Άποψη κεντρικής πλατείας στην πόλη της Κομοτηνής
Κεντρική πλατεία - Ροδόπη
zoom
Άποψη της παλιάς πόλης της Ξάνθης
Παλιά πόλη - Ξάνθη
zoom
Άποψη από το λιμάνι στην πόλη της Καβάλας
Λιμάνι - Καβάλα
zoom
Αγ. Βαρβάρα στην πόλη της Δράμας
Αγ. Βαρβάρα - Δράμα
zoom
Αρχαίο θέατρο στη Μαρώνεια του Ν. Ροδόπης
Αρχαίο θέατρο - Ροδόπη
zoom
Γέφυρα ποταμού Κομψάτου στο Ν. Ροδόπης
Γέφυρα Κομψάτου - Ροδόπη
zoom
Αρχαίο θέατρο Φιλίππων στο Ν. Καβάλας
Θέατρο Φιλίππων - Καβάλα
zoom

Μαρώνεια - Ξυλαγανή


Το κλίμα της Μαρώνειας είναι τυπικό μεσογειακό, με ήπιο και βροχερό χειμώνα και ευνοϊκές θερμοκρασίες τους ανοιξιάτικους μήνες που γίνεται η γονιμοποίηση.
Το καλοκαίρι δροσίζουν την ατμόσφαιρα τα μελτέμια καθώς και ένας ιδιαίτερος άνεμος που φυσάει στην περιοχή αυτή, ο Σαμοθρακιώτης.
Αποτέλεσμα των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή είναι η απουσία υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν συνήθως σε νοτιότερες ελληνικές περιοχές.

Ιστορικά Στοιχεία
Η Μαρώνεια την εποχή του Ομήρου ήταν η πατρίδα του Μάρωνα, ιερέα του Απόλλωνα. Ο σημερινός οικισμός βρίσκεται σε πλαγιά του Ισμάρου και μεταφέρθηκε εκεί το 17ο αιώνα λόγω των πειρατικών επιδρομών. Μέχρι τότε, η Μαρώνεια ήταν παραθαλάσσια. Η θέση της Βυζαντινής Μαρώνειας βρίσκεται στο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους, γνωστός και ως Παληόχωρα. Κατά την επανάσταση του 1821 οι Μαρωνίτες συμμετείχαν στους αγώνες, όπως ο πρωτεργάτης Παναγιώτης Μηχανίδης και ο φιλικός Γεώργιος Γεβίδης. από τα οποία ξεχωρίζουν τα αρχοντικά του Ταβανιώτη, του Χατζηαλέξη, του Πανδρευμένου, του Καράβα. Ωραίο δείγμα από τα λαμπερά χρόνια είναι το σχολείο του 1908, δωρεά των αδελφών Φατσέα, οι οποίοι ήταν εύποροι Μαρωνίτες που ζούσαν στην Αίγυπτο. Στο σχολείο -όπως και σε όλο το χωριό- χρησιμοποιήθηκε οικοδομικό υλικό από την αρχαία πόλη. Αξίζει να σημειωθεί πως τα μάρμαρα που εντοιχίστηκαν στο σχολείο προέρχονταν από το θέατρο της αρχαίας Μαρώνειας.

Η Αρχαία Μαρώνεια
Η αρχαία Μαρώνεια ήταν μια από τις τρεις σημαντικότερες πόλεις της Θράκης (οι άλλες δύο ήταν τα Άβδηρα και η Αίνος). Πρώτοι οι Κίκονες εγκαταστάθηκαν εδώ πριν από το 800 π.Χ. Οι πρώτοι Έλληνες που κατοίκησαν τη Μαρώνεια ήταν άποικοι από τη Χίο, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εδώ τον 7ο αιώνα ζώντας ειρηνικά με τους Κίκονες. Η πόλη άκμασε πολύ ως εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο. Πλούτισε ιδιαίτερα από το εμπόριο με τη Ροδόπη, ενώ είχε και πολύ υγιεινό κλίμα. Λέγεται δε πως στη δεύτερη Αθηναϊκή συμμαχία τα πληρώματα των αθηναϊκών πλοίων έρχονταν εδώ να δουλέψουν γιατί πληρώνονταν καλύτερα. Από τα κοιτάσματα αργύρου που υπήρχαν κόπηκαν περίφημα νομίσματα, κάποια εκ των οποίων βρέθηκαν στα Βαλκάνια, την Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία.
Η Μαρώνεια είχε δημοκρατικό πολίτευμα και άκμασε έως τα χρόνια των Ρωμαίων. Η πόλη μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση κατά τη μεσαιωνική περίοδο για προστασία από τους πειρατές. Η ακμή και το μέγεθος της αρχαίας πόλης φαίνονται πεντακάθαρα στα σημερινά της ερείπια, τα οποία μόνο με τα πόδια μπορείτε να τα δείτε όλα.

Το αρχαίο Θέατρο
Κατασκευάστηκε πιθανότατα στα Ελληνιστικά χρόνια και χρησιμοποιήθηκε ές τα τέλη του 6ου - 7ου αιώνα. Στην πρώτη σειρά βρίσκονταν μαρμάρινοι θρόνοι, όπου βρέθηκαν χαραγμένες επιγραφές με τίτλους και ονόματα αρχόντων. Τη ρωμαϊκή εποχή χρησιμοποιήθηκε ως αρένα για θηριομαχίες γι’ αυτό υπήρχαν προστατευτικά στηθαία στη σκηνή. Το θέατρο χωρούσε 2.500 θεατές και υπήρχαν 10 σειρές κερκίδων, κάτω από τις οποίες βρέθηκε ο κτιστός αγωγός που έστελνε τα νερά του βουνού στη θάλασσα. Το θέατρο έχει εξαιρετική ακουστική: εξάλλου η θέση που βρίσκεται χτισμένο λέγεται ακόμη και σήμερα Καμπάνα. Το καλοκαίρι του 2009 ολοκληρώθηκαν τα έργα αποκατάστασης και δόθηκαν οι πρώτες παραστάσεις έπειτα από χιλιάδες χρόνια σιωπής.

Ο Άγιος Χαράλαμπος
Είναι το λιμανάκι της Μαρώ¬νειας και δίπλα στον μόλο απλώνεται μια ακτή με πολύ ιδιόμορφα εντυπωσιακά κόκκινα βράχια. Εδώ βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι της Μαρώ¬νειας , μέσα στο σημερινό σύγχρονο λιμάνι.

Διαδρομή Μαρώνεια – Ζώνη
Είναι μια από τις ωραιότερες εκτός δρόμου διαδρομές της Θράκης. Ξεκινάει από τη Μαρώνεια και κατηφορίζει στον παραλιακό οικισμό του Αγίου Χαραλάμπους. Στη διάρκεια της διαδρομής  υπάρχουν  διάσπαρτες αρχαιότητες μέσα στους ελαιώνες: ψηφιδωτά, πρόπυλα, κολόνες, βάσεις κιόνων, πεσσοί, βυζαντινά φρούρια.
Μια σηματοδοτημένη παράκαμψη οδηγεί στην ακτή της Σύναξης όπου μέσα στα αγριόχορτα και τους ελαιώνες βρίσκονται τα σπασμένα μάρμαρα μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής, που αργότερα έγινε μοναστήρι και υπήρξε έως τον 13ο αιώνα. Ο δρόμος στη συνέχεια οδηγεί πάνω από απότομες βραχώδεις ακτές, οι οποίες σχηματίστηκαν από παλιό σεισμικό ρήγμα (είναι το μοναδικό ανάλογο τοπίο με βράχια και γκρεμούς σε όλη τη θρακιώτικη ακτογραμμή, η οποία είναι δεκάδες χιλιόμετρα ευθύγραμμης παραλίας). Από ψηλά ξεπροβάλλουν ερημικοί όρμοι με σμαραγδένια νερά και γρανιτένια θαλασσοφαγωμένα μονόλιθα ορθώνονται στις άγριες ακτές. Κάποια στιγμή στη διάρκεια της διαδρομής τα βράχια τελειώνουν και δίνουν τη θέση τους σε πεδινές εκτάσεις και στον ασφαλτόδρομο, ο οποίος οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο της Ζώνης.
Η Αρχαία Ζώνη (βρίσκεται μέσα στα διοικητικά όρια του Έβρου)
Είναι μια από τις έξι πόλεις της Σαμοθρακικής Περαίας, τις οποίες έκτισαν Σαμοθρακίτες στη Θράκη ακριβώς απέναντι από το νησί τους. Οι άλλες πέντε ήταν οι Σάλη, Ζώνη, Δρυς, Τέμπυρα, Χαράκωμα (ο Ηρόδοτος τις αναφέρει ως «Σαμοθρηικά τείχεα»). Η αρχαία πόλη που ανασκάφηκε αρχικά φάνηκε να είναι η Μεσημβρία, όμως νεότερα στοιχεία υποστηρίζουν ότι είναι η Ζώνη. Η πόλη ήταν ακμαία και πλούσια με ωραία σπίτια και δρόμους και γερά τείχη. Οι Σαμοθρακίτες οικιστές αρχικά τροφοδοτούσαν το νησί με αγροτικά προϊόντα μετά όμως πλούτισαν ως έμποροι και αγρότες. Μερικά πολύ ωραία σπίτια ανασκάφτηκαν στα βόρεια της πόλης, από τα οποία ξεχωρίζει η οικία το δάπεδο της οποίας στηριζόταν σε ανάποδα στημένους οξυπύθμενους αμφορείς για να μην περνάει μέσα στο σπίτι η υγρασία.

Σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου (μη επισκέψιμο)
Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πριν τη Μαρώνεια, μετά τον οικισμό των Προσκυνητών, δύο χιλιόμετρα βόρεια. Υπάρχει σχετική σήμανση.
Το σπήλαιο έχει μήκος 350μ περίπου και πλάτος 15-20μ προστατεύεται ως αρχαιολογικός χώρος. Είναι κλειστό για το ευρύ κοινό και μόνο σε επιστημονικές ομάδες επιτρέπεται η είσοδος για έρευνα. Μέσα στο σπήλαιο υπάρχουν σταλακτικές και σταλαγμιτικές μορφές και σπάνια πανίδα. Μέσα στο σπήλαιο ενδημούν 10 από τα 300 είδη νυχτερίδων που υπάρχουν στην Ευρώπη. Αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν φέρεις στο φως κεραμικά αντικείμενα που δείχνουν ότι το σπήλαιο κατοικήθηκε την Νεολιθική περίοδο. Τα πλούσια σε φώσφορο περιττώματα των νυχτερίδων γκουάνο ήταν αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής προπολεμικά από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με τον μύθο ο Οδυσσέας μαζί με τους συντρόφους του είχαν εγκλωβιστεί στο σπήλαιο αυτό από τον Κύκλωπα φτάνοντας στα παράλια της Μαρώνειας. Χρησιμοποιώντας Μαρωνίτικο οίνο κατάφεραν να μεθύσουν το Κύκλωπα και δραπέτευσαν.


Αξιοθέατα
•    Το Αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, και γενικότερα τον αρχαιολογικό χώρο
•    Τον οικισμό της Μαρώνειας
•    Τους γεωλογικούς σχηματισμούς της Αρχαίας Ισμάρας και της Σύναξης, ανατολικά του Αρχαίου Θεάτρου.
•    Η παραλία της Μαρμαρίτσας
•    Ο Αρχαιολογικός χώρος της Μεσημβρίας - Ζώνης
•    Το μνημειακό πρόπυλο στον Άγιο Χαράλαμπο
•    Το ψηφιδωτό δάπεδο αίθουσας συμποσίων σπιτιού 3ου αιώνα π.Χ στο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους.
•    Το βυζαντινό πύργο πάνω από το σημερινό λιμάνι


Ένας οδηγός για την Μαρώνεια και τη γύρω περιοχή υπάρχει στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών στην διεύθυνση: http://old.igme.gr/05_maroneia_greek_s.pdf

Λοιποί Σύνδεσμοι: http://odysseus.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=2512
    http://www.travelvoice.gr/maroneia-apo-tin-arxaiotita-simera/

Μαρωνίτικος Οίνος
“Γλυκό άδολο θείο πιοτό” έτσι το περιγράφει ο Όμηρος στην Οδύσσεια (Ραψωδία Ι) το κρασί της Μαρώνειας, που για να το πιούν το αραίωναν σε είκοσι μέρη νερού και που η γλυκιά μυρωδιά του στον κρατήρα, ευωδίαζε θαυμαστή.
Αυτό το κρασί ήταν που δόξασε την Μαρώνεια από τα Ομηρικά μέχρι τα Βυζαντινά χρόνια. Είναι επίσης αυτό που μπορεί να την δοξάσει πάλι, με τη νέα προσπάθεια αναβίωσης του ιστορικού αμπελώνα της Μαρώνειας, που ξεκίνησε το 1993 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα από διάφορους μικρούς και μεγάλους οινοποιητικούς οίκους. Ήδη 500 περίπου στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων που καλλιεργούνται  με τη φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο της ολοκληρωμένης καλλιέργειας δίδουν ετησίως περί τους 500 τόνους  σταφύλια. Η ενθουσιώδης υποδοχή των δύο πρώτων κρασιών Ισμαρικός  τοπικός οίνος Chardonnay και Syrah που κυκλοφόρησαν εδώ και μερικά χρόνια στην Ελλάδα  και σε αγορές του εξωτερικού, δίνει τη δύναμη, αλλά και τα απαραίτητα χρηματικά μέσα ώστε να προχωρήσουν τα επενδυτικά σχέδια κυρίως προς την κατεύθυνση ίδρυσης οινοποιείου και εμφιαλωτηρίου στην Μαρώνεια.
Κατασκευάσθηκε ήδη ένα κτίριο υποδοχής των επισκεπτών του αμπελώνα της Μαρώνειας, όπου θα υπάρχει μεταξύ άλλων  χώρος γευστικών δοκιμών καθώς και σημείο λιανικής πώλησης των κρασιών. Είναι ένα κτίριο με στοιχεία της αρχιτεκτονικής των αρχοντικών της Μαρώνειας που συμβαδίζει όσο είναι δυνατόν με τη φυσιογνωμία της. Για το οινοποιείο και εμφιαλωτήριο έχει  ήδη αρχίσει η υλοποίησή τους.
Άλλες ποικιλίες οινοποιίας στην περιοχή της Μαρώνειας είναι η Μαλαγουζιά, η Sangiovese, η Merlot, η Cabernet Sauvignon και το Λημνιό.

Σχετικός Σύνδεσμος: http://winesurveyor.weebly.com/tour1102.html


Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής.
Η Ξυλαγανή είναι ένας μεγάλος οικισμός και τρίτος σε πληθυσμό μετά την Κομοτηνή και τις Σάπες στο νομό Ροδόπης. Η περιοχή είναι αγροτική με πλούσιο αρδευόμενο κάμπο, από καλλιέργειες που ξεχωρίζουν το βαμβάκι και τα ζαχαρότευτλα.  Απέχει 17 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή και έχει 1.531 κατοίκους με βάση την απογραφή του 2001.
Στην Ξυλαγανή έχουν βρεθεί πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία περιλαμβάνουν τμήματα ακροπόλεων και τάφους με κτερίσματα. Από το 2011 άρχισε να λειτουργεί εκεί το Λαογραφικού Μουσείο του «Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής» (ΠΟΞ). Το μουσείο στεγάζεται σε έναν αναπαλαιωμένο αλευρόμυλο(δωρεά των οικογενειών Ουζουνοπούλου και Ατζεμιάν στον ΠΟΞ). Σε συνολικό εμβαδόν 700 τ.μ. παρουσιάζεται πληθώρα από εκθέματα που σχετίζονται με την ζωή των ανθρώπων του χωριού, διαχωρισμένα σε ενότητες και τοποθετημένα σε διαμορφωμένους χώρους θυμίζοντας άλλες εποχές. Από ένα πλούσιο ιστορικό φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα από την ζωή στην περιοχή, ο επισκέπτης αποκομίζει μια εικόνα από την καθημερινότητα , τις συνήθειες, την εργασία, την κατοικία της ζωής εποχών που πέρασαν και δε πρέπει να λησμονηθούν. Το Μουσείο έχει αγκαλιάσει τη μεγάλου ενδιαφέροντος λαογραφική συλλογή των κατοίκων της Ξυλαγανής, που έγινε με προσπάθειες μιας τριακονταετίας. Υλικές μαρτυρίες από την τέχνη, τη ζωή και την ιστορία του τόπου - δωρεές των κατοίκων του χωριού - προβάλλουν το λαϊκό πολιτισμό της περιοχής. Οι επισκέπτες ανασύρουν στην μνήμη τους τις εποχές που ήταν δεδομένη η ολιγάρκεια, η αυτάρκεια, η εργατικότητα και η «μετ’ ευτελείας φιλοκαλία» των τέκνων αυτής της γης . Τέλος, ένα πλούσια αξιοποιημένο φωτογραφικό υλικό κάνει πιο εύγλωττο το Μουσείο αυτό.
Το μουσείο είναι ανοιχτό κατά τις ημέρες :
•    Τρίτη από ώρα 10:00 έως 13:00  &  17:00 έως 19:00.
•    Παρασκευή από ώρα 10:00 έως 13:00.
Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου στη διεύθυνση http://www.xylagani-mouseio.gr/ .

Στην διεύθυνση http://www.paratiritis-news.gr/admin/entheta/1294224456.pdf υπάρχει ένα ένθετο αφιέρωμα της εφημερίδας «Παρατηρητής της Θράκης» για το λαογραφικό μουσείο.

 

 • marmaritsa1
 • ekthemata1
 • arxaio theatro1
 • Propilo
 • Synaksi
 • mouseio
 • ekthemata2
 • psifidoto dapedo1
 • psifidoto dapedo2
 • marmaritsa2
 • spilia kiklopa1
 • maroneia1
 • agios xaralampos limani

 

Ταχ. Διεύθυνση : Κακουλίδου 1, 69100
Τηλ. Γραφείο Περιφερειάρχη: 2531352101

Σας αρέσει η σελίδα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας & Θράκης;

Πάρα πολύ - 31.7%
Πολύ - 22.1%
Λίγο - 16.3%
Καθόλου - 29.8%

Σύνολο ψήφων: 104
The voting for this poll has ended on: Δεκεμβρίου 31, 2014