logonew  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΑΝ.  MΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  -  ΘΡΑΚΗΣ    logonew
28,0,0,50,2
600,600,60,1,5000,1000,25,2000
90,300,1,50,12,25,50,1,70,12,1,50,1,1,1,5000
Η εκκλησία του Αγ. Νικολάου στο Πόρτο Λάγος του Ν. Ξάνθης
Πόρτο Λάγος - Ξάνθη
zoom
Προστατευόμενο δάσος Δαδιάς στο Ν. Έβρου
Δάσος Δαδιάς - Έβρος
zoom
Γύπας στο δάσος Δαδιάς στο Ν. Έβρου
Δάσος Δαδιάς Γύπας - Έβρος
zoom
Το δέλτα του ποταμού Έβρου στο Ν. Έβρου
Δέλτα Έβρου
zoom
Βάθρα στο νησί της Σαμοθράκης
Βάθρα - Σαμοθράκη
zoom
Ο καταρράκτης του Λειβαδίτη στο Ν. Ξάνθης
Καταρράκτης Λειβαδίτη - Ξάνθη
zoom
Μαιανδρισμοί ποταμού Νέστου στο Ν. Ξάνθης
Ποταμός Νέστος - Ξάνθη
zoom
Παραλία Αλυκής στο νησί της Θάσου
Αλυκή - Θάσος
zoom
Καταρράκτες Αγ. Βαρβάρας στο Ν. Δράμας
Αγ. Βαρβάρα - Δράμα
zoom
Χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρό στο Ν. Δράμας
Φαλακρό - Δράμα
zoom
Πλατανόβρυση στο Ν. Δράμας
Πλατανόβρυση - Δράμα
zoom
Αρχαίο ιερό στο νησί της Σαμοθράκης
Ιερό - Σαμοθράκη
zoom
Βυζαντινή γέφυρα στο Ν. Ξάνθης
Βυζαντινή γέφυρα - Ξάνθη
zoom
Μνημείο αποστόλου Παύλου στο Ν. Καβάλας
Απόστολος Παύλος - Καβάλα
zoom
Αρχαίο θέατρο στο νησί της Θάσου
Αρχαίο θέατρο - Θάσος
zoom
Εσωτερικό από το σπήλαιο Αγγίτη στο Ν. Δράμας
Σπήλαιο Αγγίτη - Δράμα
zoom
Ο φάρος στην παραλιακή οδό της Αλεξανδρούπολης
Φάρος - Αλεξανδρούπολη
zoom
Άποψη της Χώρας στο νησί της Σαμοθράκης
Χώρα - Σαμοθράκη
zoom
Άποψη κεντρικής πλατείας στην πόλη της Κομοτηνής
Κεντρική πλατεία - Ροδόπη
zoom
Άποψη της παλιάς πόλης της Ξάνθης
Παλιά πόλη - Ξάνθη
zoom
Άποψη από το λιμάνι στην πόλη της Καβάλας
Λιμάνι - Καβάλα
zoom
Αγ. Βαρβάρα στην πόλη της Δράμας
Αγ. Βαρβάρα - Δράμα
zoom
Αρχαίο θέατρο στη Μαρώνεια του Ν. Ροδόπης
Αρχαίο θέατρο - Ροδόπη
zoom
Γέφυρα ποταμού Κομψάτου στο Ν. Ροδόπης
Γέφυρα Κομψάτου - Ροδόπη
zoom
Αρχαίο θέατρο Φιλίππων στο Ν. Καβάλας
Θέατρο Φιλίππων - Καβάλα
zoom
Εκτύπωση

Δήλωση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστου Μέτιου αναφορικά με τον ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας 2017-2019

Λόγω της δημοσιοποίησης σε τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης μιας ανοικτής επιστολής στην οποία η Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ κατηγορείται ότι δημιούργησε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και έβλαψε το δημόσιο συμφέρον με τον διαγωνισμό για την καταπολέμηση των κουνουπιών για την περίοδο 2017-2019 αλλά και τον σχολιασμό της από πολιτικά πρόσωπα, θα ήθελα να κάνω κάποιες επισημάνσεις.
Επί αιρετής Περιφέρειας (από 1.1.2011) το πρόβλημα των κουνουπιών αντιμετωπίστηκε ως εξής:
Έτος 2011
Το 2011 δεν κατέστη δυνατή η αντιμετώπιση του προβλήματος από την Περιφέρεια, η οποία ζήτησε το έργο να υλοποιηθεί από το ΚΕΛΠΝΟ, όπως και έγινε με μεγάλη καθυστέρηση.
Έτος 2012
Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε στις 29 Ιουνίου (υπογραφή της σύμβασης). Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΛΠΝΟ, σε ολόκληρη την Περιφέρεια νόσησαν 76 πολίτες και σημειώθηκαν 4 θάνατοι.
Έτη 2013-2014
Παρά την αύξηση του προϋπολογισμού για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης σε 3.000.000 ευρώ, σημειώθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΛΠΝΟ, το 2013 27 καταγεγραμμένα περιστατικά πολιτών που νόσησαν και 3 θάνατοι, ενώ το 2014 σημειώθηκαν 11 περιστατικά της νόσου και 4 θάνατοι.


Έτη 2015-2016
Λόγω των προβλημάτων των προηγούμενων ετών, έγινε επανασχεδιασμός του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών. Έως σήμερα, δεν αναφέρθηκαν κρούσματα νόσων που μεταδίδονται από τα κουνούπια στον άνθρωπο.
Έτη 2017-2018-2019
Με βάση την αποκτηθείσα εμπειρία, επανασχεδιάστηκε το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών με αυξημένο προϋπολογισμό και περισσότερες δράσεις καταπολέμησης, ενώ προβλέφθηκε και η ρίψη κοκκώδους σκευάσματος για πρώτη φορά.
Για πληρέστερη ενημέρωση παραθέτω συγκεντρωτικά στοιχεία από το αρχείο της αρμόδιας Υπηρεσίας που δείχνουν την εξέλιξη του κόστους του προγράμματος, την έκπτωση που επιτεύχθηκε σε κάθε διαγωνισμό και τη μέση τελική τιμή πληρωμής του έργου ανά στρέμμα.

Έτη

Συνολικός

Προϋπολογισμός

Έκπτωση του διαγωνισμού

Μέση τελική τιμή πληρωμής αεροψεκασμού ανά στρέμμα

2012

1.230.000 ευρώ

14%

2,96 ευρώ

2013-2014

3.000.000 ευρώ

15%

2,516 ευρώ

2015-2016

3.495.920 ευρώ

2,49%

2,357 ευρώ

2017-2018-2019

7.239.456 ευρώ

2,1%

1,956 ευρώ

 

Συμπέρασμα:
Προκύπτει ότι η χαμηλότερη τιμή ανά στρέμμα από το 2011 μέχρι σήμερα είναι αυτή του τρέχοντος ανοικτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού της 28ης Δεκεμβρίου 2016, δηλαδή 1,956 ευρώ αεροψεκασμού ανά στρέμμα.
Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους τεχνικά ζητήματα του διαγωνισμού, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του συμμετέχοντα κ. Πρέντζα, επισημαίνω τα εξής.
Εμπειρία
Με βάση την εμπειρία και σύμφωνα με τις ισχύουσες νομικές διατάξεις, η Περιφέρεια έχει το δικαίωμα να απαιτεί από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό να διαθέτουν ικανοποιητικό επίπεδο εμπειρίας αποδεικνυόμενο με κατάλληλες συστάσεις από συμβάσεις που έχουν εκτελέσει στο παρελθόν.
Με αυτό ως δεδομένο, στη διακήρυξη για το συγκεκριμένο τριετή διαγωνισμό, η εμπειρία που τέθηκε ως όριο από την ομάδα εργασίας της Περιφέρειας αναφορικά με τους εναέριους ψεκασμούς, κρίθηκε ότι έπρεπε να αντιστοιχεί σε 206.000 στρέμματα αεροψεκασμών προνυμφοκτονίας (σε μη προστατευόμενες περιοχές), σε 80.000 στρέμματα αεροψεκασμών (σε προστατευόμενες) και σε 300.000 στρέμματα αεροψεκασμών ακμαιοκτονίας. Τα συγκεκριμένα μεγέθη αντιστοιχούν στο 1/3 του συνολικού έργου που καλούνται να εκτελέσουν οι υποψήφιοι ανάδοχοι.
Η ανωτέρω συνολική έκταση των 586.000 στρεμμάτων που απαιτήθηκε ως εμπειρία αντιστοιχεί στο 5% περίπου της συνολικής έκτασης της Περιφέρειας.
Τεχνική επάρκεια
Ως ελάχιστος τεχνικός εξοπλισμός ζητήθηκε από την Περιφέρεια οι υποψήφιοι να διαθέτουν τρία ελικόπτερα κατάλληλα για προνυμφοκτονία τα οποία θα βρίσκονται καθ’όλη τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών στις περιοχές Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας και Καβάλας καθώς και ένα ελικόπτερο κατάλληλο για ακμαιοκτονία που θα επιχειρεί σε όλη την έκταση της Περιφέρειας.
Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι στη διακήρυξη δεν απαιτείται τα τέσσερα αυτά ελικόπτερα να είναι ιδιόκτητα αλλά να διασφαλίζεται η δυνατότητα χρήσης τους κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου.
Τα τρία ελικόπτερα είναι απαραίτητα διότι οι αεροψεκασμοί προνυμφοκτονίας πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε μεγάλες εκτάσεις και σε μικρό χρονικό διάστημα.
Ο κ. Πρέντζας που συμμετείχε στο διαγωνισμό αποκλείστηκε για μια σειρά από λόγους (σύμφωνα με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής 196/2017 ΟΕ) διότι
• δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι διαθέτει τον απαιτούμενο τεχνικό εξοπλισμό (πχ. τα ψεκαστικά συστήματα προνυμφοκτονίας ελικοπτέρου, συστήματα GPS, φορτηγό όχημα και άλλα)
• τα δύο από τα τέσσερα ελικόπτερα που δήλωσε ότι θα χρησιμοποιούσε αποδείχθηκε, κατόπιν καταγγελίας, ότι ήταν δεσμευμένα κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου στην Περιφέρεια Αττικής ενώ
• η εμπειρία του σε αεροψεκασμούς ακμαιοκτονίας είναι μηδενική.
Λόγω όλων των παραπάνω ελλείψεων, ο κ. Πρέντζας αποκλείστηκε από τη διαγωνιστική διαδικασία και μάλιστα δεν υπέβαλε ένσταση κατά της απόρριψής του.
Τα στοιχεία αυτά, ζήτησα να αποσταλούν άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Αβίαστα λοιπόν εξάγεται το συμπέρασμα ότι μέσα από την ανοικτή διαδικασία που ακολουθήθηκε, χωρίς αθέμιτο ανταγωνισμό, επιτυγχάνεται ο πληρέστερος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών, με τη χαμηλότερη έως σήμερα τιμή, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον και προστατεύεται η υγεία των πολιτών.
Επειδή με τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις του κ. Καραλίδη επιχειρήθηκε η εμπλοκή της Περιφέρειας στην χειραγώγηση του αποτελέσματος ενός ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού, θέτω τα εξής ερωτήματα.
Ποιος προστατεύει το δημόσιο συμφέρον, η Διοίκηση της Περιφέρειας που επιτυγχάνει τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων ετών ή ο κ. Καραλίδης που ταυτίζεται με τους ισχυρισμούς του κ. Πρέντζα;
Ας μας απαντήσει επίσης ο κ. Καραλίδης, διαφωνεί με τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό των τεσσάρων ελικοπτέρων για την προστασία της υγείας των πολιτών;
Σε κάθε περίπτωση, επειδή υπάρχει για μένα ένα σοβαρό διακύβευμα ηθικής και εντιμότητας, δηλώνω πως επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου

Ταχ. Διεύθυνση : Κακουλίδου 1, 69100
Τηλ. Γραφείο Περιφερειάρχη: 2531352101

Σας αρέσει η σελίδα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας & Θράκης;

Πάρα πολύ - 31.7%
Πολύ - 22.1%
Λίγο - 16.3%
Καθόλου - 29.8%

Σύνολο ψήφων: 104
The voting for this poll has ended on: Δεκεμβρίου 31, 2014